Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη

Πηγή Φωτογραφίας: Palazzo Barberini // Σπάνιο πορτρέτο του Καραβάτζιο εκτίθεται για πρώτη φορά στη Ρώμη
Ένας πίνακας του διάσημου Ιταλού ζωγράφου Καραβάτζιο, εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό στην γκαλερί Palazzo Barberini της Ρώμης.
Το έργο απεικονίζει τον Monsignor Maffeo Barberini, ο οποίος αργότερα έγινε γνωστός ως Πάπας Ουρβανός Η’. Το έργο, που θα εκτίθεται έως τις 23 Φεβρουαρίου 2025, χρονολογείται στις αρχές του 17ου αιώνα και αποτελεί μέρος μιας έκθεσης που επιμελήθηκαν ο διευθυντής της γκαλερί Thomas Clement Salomon και η ιστορικός τέχνης Paola Nicita.
Ο πίνακας, ο οποίος απεικονίζει τον κληρικό και προστάτη των τεχνών στις αρχές της δεκαετίας του ’30, πιστεύεται ότι βρισκόταν στη συλλογή της αριστοκρατικής οικογένειας Barberini για αιώνες πριν περάσει σε ιδιωτικά χέρια στα μέσα της δεκαετίας του 1930.

Το 1963 ο διάσημος κριτικός τέχνης Roberto Longhi πιστοποίησε την αυθεντικότητα του πίνακα ως έργο του Καραβάτζιο, ο οποίος ολοκλήρωσε μόνο ελάχιστα πορτρέτα πριν από τον θάνατό του, σε ηλικία μόλις 38 ετών, το 1610.
Καραβάτζιο: Η τεχνική chiaroscuro
Ο πίνακας απεικονίζει καθιστό τον Barberini να φοράει μπιρέτα και ράσο, να κρατάει με το αριστερό χέρι του ένα διπλωμένο γράμμα και με το άλλο δείχνει, καθώς κοιτάζει προς τα δεξιά του. Ο Καραβάτζιο, γνωστός για την τεχνική chiaroscuro (φωτοσκίαση), αποτύπωσε με δεξιοτεχνία τα χαρακτηριστικά του Barberini, αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη ρεαλιστική ποιότητα του έργου.
«Είναι ο πίνακας του Καραβάτζιο που όλοι ήθελαν να δουν εδώ και χρόνια», δήλωσε ο Salomon στο ANSA. «Δεν έχει ποτέ εκτεθεί, δανειστεί ή αποτελέσει αντικείμενο εκθέσεων».
Η γκαλερί Palazzo Barberini της Ρώμης φιλοξενεί ακόμα τρία έργα του Καραβάτζιο: Ο Άγιος Φραγκίσκος σε διαλογισμό (1606-1607), ο Νάρκισσος (1597-1599) και η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη (1598-1599).
Η Galleria Corsini, η οποία μαζί με το Palazzo Barberini στεγάζει την εθνική πινακοθήκη αρχαίας τέχνης της Ιταλίας, διαθέτει επίσης ένα έργο του Καραβάτζιο: Ιωάννης ο Βαπτιστής (περ. 1604)
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας