Επενδύσεις για πρώτη φορά άνω του 1 δισ. ευρώ, με συνολική συμβολή ύψους 17,8 δισ. ευρώ ή αλλιώς στο 5,9% του ΑΕΠ και τζίρο στα 11,5 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στην ετήσια έρευνα για τον ξενοδοχειακό κλάδο το 2024 από το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ) για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ), με τον πρόεδρο του ΞΕΕ κ. Αλέξανδρο Βασιλικό να δηλώνει ότι ο κλάδος είναι γεγονός ότι εμφανίζει δυναμική, με θετικό αναπτυξιακό αποτύπωμα.
Για τη σεζόν του 2025, η χρονιά εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από υψηλή ζήτηση κι αυτό παρά τις σημαντικές προκλήσεις, τους πολέμους, τις μεγάλες, σοβαρές αγορές που δέχονται πιέσεις στα οικονομικά τους, τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων που παραμένουν πολύ ψηλά: «Βλέπουμε πράγματι μια ανθεκτικότητα της ζήτησης και αυτή τη χρονιά. Όμως, από την άλλη πλευρά, θα ήταν καλό το 2025 να χαρακτηριστεί ως μία χρονιά πιο ώριμης και στρατηγικής συζήτησης για τα θέματα του τουρισμού γιατί τα πράγματα εξελίσσονται πολύ γρήγορα και η εικόνα τα επόμενα χρόνια θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με την αρχή της δεκαετίας, το 2020» σύμφωνα με το newmoney.gr και τη Στεφανία Σούκη.
Ως προς τα επιμέρους συμπεράσματα της έρευνας, όπως επισημάνθηκε χθες, την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ξενοδοχειακών μονάδων αυξήθηκε μόλις κατά 4% και των δωματίων κατά 11%. Παρατηρήθηκε ουσιαστική αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού με αύξηση των ξενοδοχείων 4* και 5*. Tο 73% των ξενοδοχείων ανήκει στις κατηγορίες 1- 3 αστέρων όπου αντιστοιχεί και το 46,3% των δωματίων. Το 73% των ξενοδοχείων έχει μέγεθος μέχρι 50 δωμάτια, ενώ 62% είναι εποχικής λειτουργίας ποσοστό που αντιστοιχεί στο 74% της συνολικής δυναμικότητας (δωμάτια). Ωστόσο η αύξηση αφορά κυρίως τα ξενοδοχεία των 3 υψηλότερων κατηγοριών, ενώ τα ξενοδοχεία μικρότερης κατηγορίας φαίνεται ότι φθίνουν σε αριθμό.
Ο τζίρος των ξενοδοχείων το 2024 αυξήθηκε κατά 8,8% σε σχέση με το 2023 και έφτασε τα 11,5 δισ. ευρώ, ενώ η απασχόληση το 2024 παραμένει σε υψηλά επίπεδα κοντά στις 200.000 θέσεις εργασίας.
Οι σημαντικότερες δυσκολίες που αντιμετώπισαν οι ξενοδόχοι το 2024 ήταν η εύρεση προσωπικού, και το κόστος της ενέργειας, ενώ ανησυχία εξακολουθεί να προκαλεί το λειτουργικό κόστος, η μειωμένη πληρότητα εκτός των μηνών αιχμής, η έλλειψη εργαζομένων και ο ανταγωνισμός από τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Πηγή: pagenews.gr