Σημαντική βελτίωση υπέρ των οφειλετών αναφορικά με τους κανόνες λειτουργίας των funds, έχει αναμφισβήτητα επιφέρει η εφαρμογή του Ν.5072/2023, με τον οποίον μεταξύ άλλων θεσπίστηκαν υποχρεώσεις διαφάνειας, ενημέρωσης και σεβασμού των δικαιωμάτων των οφειλετών, που συνδυαστικά με την Κοινοτική Οδηγία 2021/2167, έχουν αυξήσει τον βαθμό προστασίας αυτών, ενώ τα funds από την πλευρά τους έχουν επιδείξει τις περισσότερες φορές άμεση προσαρμογή και ευελιξία στην τήρηση αυτών, σε σχέση με το παρελθόν.
Μάλιστα μέσω της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας ενημέρωσης, κάθε οφειλέτης μπορεί να λάβει προσωποποιημένη και έγκυρη πληροφόρηση για τα δάνεια του σύμφωνα με το newsbeast.gr
Δικλείδα πρόνοιας και ασφάλειας για κάθε οφειλέτη αποτελεί και το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος παραμένει υπεύθυνη για την τήρηση των κανόνων ορθής συμπεριφοράς και επικοινωνίας με τους δανειολήπτες, ενώ παράλληλα η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα συνεχίζει να έχει υπ’ ευθύνη της την προστασία και τον σεβασμό των προσωπικών στοιχείων και της ιδιωτικής ζωής των δανειοληπτών.

Παρά ταύτα ωστόσο δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, που πολλοί οφειλέτες κόκκινων δανείων, παρά το γεγονός ότι έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους, μέσω της υπογραφής πράξης ρύθμισης οφειλών ή μέσω της υπαγωγής τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό ή έχουν υπαχθεί στις διατάξεις του Νόμου 3869, δέχονται επίμονα και αδικαιολόγητα τηλεφωνικές οχλήσεις από συνεργαζόμενες με τις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις (funds), εισπρακτικές εταιρείες ή δικηγορικά γραφεία, για δήθεν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους ή λαμβάνουν επιστολές στις οποίες χαρακτηρίζονται ως μη συνεργάσιμοι δανειολήπτες.
Επίσης, δεν είναι λίγες οι φορές που ενώ ένας οφειλέτης έχει ρυθμίσει την οφειλή του ή έχει πετύχει την έκδοση δικαστικής απόφασης που προστατεύει την ακίνητη περιουσία του, βρίσκεται αντιμέτωπος με τον φόβο της κατάσχεσης, καθώς παράνομα και καταχρηστικά συνεχίζονται οι νομικές ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης εναντίον του σύμφωνα με το newsbeast.gr
Στο σημείο αυτό αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι εταιρείες ειδικού σκοπού καθώς και οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων οι οποίες κατά το άρθρο 69 § 1 ν. 4549/2018 αντιμετωπίζονται ως πιστωτικά ιδρύματα, κατά την εκπλήρωση των συναφών υποχρεώσεών τους, απέναντι στους αντισυμβαλλόμενους τους, όπως απαιτεί η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη (ΑΚ288), έχουν τις αποκαλούμενες «υποχρεώσεις προνοίας», επειδή έχουν αυξημένη δυνατότητα να επεμβαίνουν στην περιουσιακή σφαίρα των οφειλετών.
Οι παράτυπες, άστοχες και καταχρηστικές πολλές φορές στρατηγικές των funds, ακόμα κι αν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, μπορεί να προκαλέσουν στους οφειλέτες έντονη ψυχική αναστάτωση, φόβο και ανασφάλεια, καθώς τους δημιουργούν την πεποίθηση ότι πράγματι κινδυνεύει η ακίνητη περιουσία τους σύμφωνα με το newsbeast.gr
Σε αυτές τις περιπτώσεις ένας οφειλέτης θα πρέπει να γνωρίζει ότι μπορεί να προστατευθεί από τις ως άνω καταχρηστικές πρακτικές, ασκώντας τα δικαιώματα του που στηρίζονται στην προσβολή της προσωπικότητας του και στην ηθική βλάβη που μπορεί να υποστεί λόγω αυτής, υπογραμμίζοντας ότι, παρά τη συμμόρφωση των funds στο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των δανειοληπτών, συνεχίζουν να απασχολούν τη Δικαιοσύνη υποθέσεις στις οποίες επιδικάζονται σε οφειλέτες χρηματικές αποζημιώσεις ως αποκατάσταση της ηθικής βλάβης την οποία υπέστησαν από τις παράνομες ενέργειες των funds.
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 57 ΑΚ, «όποιος προσβάλλεται παράνομα στην προσωπικότητά του έχει δικαίωμα να απαιτήσει να αρθεί η προσβολή και να μην επαναληφθεί στο μέλλον. Αξίωση αποζημίωσης σύμφωνα με τις διατάξεις για τις αδικοπραξίες δεν αποκλείεται».
Σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 59 ΑΚ «….στις περιπτώσεις των άρθρων 57 και 58 το δικαστήριο με απόφασή του, ύστερα από αίτηση αυτού που έχει προσβληθεί και αφού λάβει υπόψη το είδος της προσβολής, μπορεί επιπλέον να καταδικάσει τον υπαίτιο να ικανοποιήσει την ηθική βλάβη αυτού που έχει προσβληθεί» και ειδικότερα να τον υποχρεώσει (τον υπαίτιο) σε πληρωμή χρηματικού ποσού, σε δημοσίευμα ή σε οτιδήποτε άλλο επιβάλλεται από τις περιστάσεις.
Προσβολή της προσωπικότητας δημιουργείται με οποιαδήποτε πράξη ή παράλειψη τρίτου, με την οποία διαταράσσεται η κατάσταση που υπάρχει σε μια ή περισσότερες εκδηλώσεις της σωματικής, ψυχικής, πνευματικής και κοινωνικής ατομικότητας του βλαπτομένου κατά τη στιγμή της προσβολής.
Η προσβολή είναι παράνομη, όταν η επέμβαση στην προσωπικότητα του άλλου δεν είναι επιτρεπτή από το δίκαιο ή όταν γίνεται χωρίς δικαίωμα ή σε ενάσκηση δικαιώματος, το οποίο είναι από άποψη έννομης τάξης μικρότερης σπουδαιότητας, είτε ασκείται καταχρηστικά.
Σε κάθε περίπτωση πριν από την άσκηση αγωγής προσβολής προσωπικότητας λόγω παράνομων και καταχρηστικών πρακτικών των funds, ένας έμπειρος δικηγόρος στο Αστικό Δίκαιο, θα πρέπει να ελέγξει με προσοχή τα πραγματικά περιστατικά της υπόθεσης (π.χ. συχνότητα οχλήσεων, στάδιο νομικών ενεργειών κλπ), ώστε να εκθέσει αυτά πληρέστερα στο δικόγραφο της αγωγής, προκειμένου τούτη να ευδοκιμήσει σύμφωνα με το newsbeast.gr
Στο πλαίσιο άσκησης μιας αγωγής προσβολής προσωπικότητας, προκειμένου να προστατευθεί ο οφειλέτης, μπορεί να ζητήσει:
- να υποχρεωθεί το fund να άρει την προσβολή της προσωπικότητάς του και να παραλείψει αυτή στο μέλλον και
- να αναγνωριστεί η υποχρέωση του fund να του καταβάλει ένα εύλογο ποσό, με τον νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής και έως την πλήρη εξόφληση, ως χρηματική ικανοποίησή του για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη από την σε βάρος του παράνομη και υπαίτια προσβολή της προσωπικότητας του.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειώσουμε ότι δεν αποκλείεται, η προσβολή των συνυφασμένων με την προσωπικότητα αγαθών να συνεπάγεται κατά περίπτωση και περιουσιακή ζημιά, για τον οφειλέτη, οπότε ο οφειλέτης υφίσταται συγχρόνως ηθική βλάβη και περιουσιακή ζημιά και έτσι, εκτός από την αξίωση ικανοποιήσεως της ηθικής βλάβης, δύναται να γεννηθεί και αξίωση αποζημίωσης από αδικοπραξία (π.χ. εγγραφή κατάσχεσης σε ακίνητο παρά την ύπαρξη ρύθμισης οφειλής – μη δυνατότητα πώλησης αυτού).
Επιπροσθέτως αν πράγματι μπορεί να αποδειχθεί η συνέχιση των τηλεφωνικών κλήσεων μετά την έκδοση δικαστικής απόφασης δύναται να εξετασθεί και η ποινική διάσταση της υπόθεσης και το ενδεχόμενο της τέλεσης αδικοπραξίας μέσω της παραβίασης δικαστικής απόφασης κατά το αρ. 169Α ΠΚ.
Στο σημείο αυτό και πριν το τέλος θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η άσκηση μιας αγωγής και η επιτυχία αυτής εξαρτάται από τα πραγματικά γεγονότα που έχουν λάβει χώρα και από την πραγματική προσβολή υφιστάμενων δικαιωμάτων και δεν θα πρέπει να συγχέεται με τυχόν αόριστες καταγγελίες στις οποίες προβαίνουν οι αποκαλούμενοι ως στρατηγικοί κακοπληρωτές οι οποίοι αρνούνται συστηματικά και επί χρόνια να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.
Η Δικηγορική εταιρεία ΑΝΝΑ Α. ΚΟΡΑΚΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ, μέσω του άρτια καταρτισμένου νομικού τμήματός της, δύναται να αποτελέσει έναν πολύτιμο σύμβουλο για κάθε οφειλέτη που έρχεται αντιμέτωπος με παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές, έχοντας ήδη στο ενεργητικό της πολλές υποθέσεις επιτυχών αγωγών προσβολής προσωπικότητας.
Το σχόλιο σας