Ε.Ε.: Στο τραπέζι πιθανές παραχωρήσεις προς τον Τραμπ ενόψει των νέων δασμών

Πηγή Φωτογραφίας: Atlantic Council, The United States and the European Union–Allies or rivals?
Καθώς πλησιάζει η ημέρα επιβολής των νέων αμερικανικών δασμών, η ΕΕ εξετάζει πιθανές παραχωρήσεις, σύμφωνα με το Bloomberg.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Bloomberg, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσδιορίζει παραχωρήσεις που προτίθεται να κάνει απέναντι στην κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να διασφαλίσει τη μερική άρση των αμερικανικών δασμών – οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν στις 2 Απριλίου.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg, αυτό που ειπώθηκε προς αξιωματούχους της ΕΕ, στη διάρκεια συναντήσεων που είχαν αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, ήταν ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος να αποφευχθούν οι νέοι δασμοί στις εισαγωγές αυτοκινήτων και οι λεγόμενοι αμοιβαίοι δασμοί, οι οποίοι αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή από την κυβέρνηση του Τραμπ την επόμενη εβδομάδα. Επίσης, ξεκίνησαν συζητήσεις για το πώς θα ήταν το περίγραμμα μιας πιθανής συμφωνίας για τη μείωσή τους.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως σημείωσαν οι ίδιες πηγές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε να εργάζεται πάνω σε ένα “φυλλάδιο όρων” για μια πιθανή συμφωνία, η οποία θα καθόριζε τους τομείς πάνω στους οποίους θα μπορούσαν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις όσον αφορά στους δασμούς, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των δικών της δασμών, κοινών επενδύσεων με τις ΗΠΑ, όπως επίσης και της χαλάρωσης ορισμένων κανονισμών και standards.
Πάντως, οποιαδήποτε συμφωνία και αν βρισκόταν στο “τραπέζι” των διαπραγματεύσεων, θα έπρεπε να λάβει την έγκριση του Ντόναλντ Τραμπ. Το εν λόγω “φυλλάδιο όρων” θα διαμόρφωνε τη βάση για την Κομισιόν, προκειμένου να διεξάγει συνομιλίες με τις ΗΠΑ, αφού τεθούν σε ισχύ οι αμοιβαίοι δασμοί, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να πλήξουν το σύνολο ή τα περισσότερα από τα προϊόντα που εξάγονται προς τις ΗΠΑ. Αν και η Ουάσινγκτον δεν έχει έχει υποδείξει το ύψος των δασμών, αξιωματούχοι της ΕΕ εκτιμούν ότι το ποσοστό θα διαμορφωθεί μεταξύ 10% και 25%, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg.
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφκοβιτς, και η πρόεδρος Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν συναντήθηκαν με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Χάουαρντ Λούτνικ, τον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ και τον διευθυντή του Εθνικού Οικονομικού Συμβουλίου Κέβιν Χάσετ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα για να συζητήσουν την κατάσταση.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι συνομιλίες με τις ΗΠΑ σημείωσαν ελάχιστη πρόοδο και η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει πολλά για να αποτρέψει την επιβολή των δασμών της επόμενης εβδομάδας.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, οι ΗΠΑ επέβαλαν δασμούς 25% στον χάλυβα και στο αλουμίνιο, με την ΕΕ να “απαντά” με αντίμετρα σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 26 δισ. ευρώ. Η ΕΕ έχει διαβουλεύεσιες με κυβερνήσεις και τη βιομηχανία και η απάντησή της θα δοθεί στα μέσα Απριλίου, μετά από μία ψηφοφορία μεταξύ των κρατών – μελών γύρω στις 9 Απριλίου, σύμφωνα με πηγή.
Η ΕΕ δεν αναμένεται να απαντήσει άμεσα στους αμοιβαίους δασμούς, καθώς θα χρειαστεί χρόνο για να αξιολογήσει ακριβώς όσα μέτρα επιβάλει ο Τραμπ, σύμφωνα με τις πηγές.
Οι υπουργοί Εμπορίου της ΕΕ αναμένεται να συναντηθούν στις 7 Απριλίου γαι να συζητήσουν επί των αμερικανικών δασμών και την πιθανή απάντηση της ΕΕ.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας