Nέα της αγοράς

Η κινεζική Chery θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε εργοστάσιο EV στη βόρεια Τουρκία

Η κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Chery Automobile Co. θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε μονάδα κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων στη βόρεια επαρχία Σαμψούντα της Τουρκίας, ανέφερε το Reuters, επικαλούμενο την τουρκική προεδρία, επιβεβαιώνοντας προηγούμενες αναφορές ότι η Άγκυρα βρισκόταν σε συζητήσεις με την εταιρεία.

Σύμφωνα με τη δήλωση που επικαλείται το Reuters, το εργοστάσιο θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα 200.000 οχημάτων. Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φιλοξένησε στελέχη της Chery στο προεδρικό μέγαρο της Άγκυρας.

Η ανακοίνωση σηματοδοτεί ένα σημαντικό βήμα για τις φιλοδοξίες της Τουρκίας να τοποθετηθεί ως περιφερειακός κόμβος αυτοκινητοβιομηχανίας, ιδίως για την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων. Το Bloomberg ανέφερε προηγουμένως ότι το υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας της Τουρκίας βρισκόταν σε διαπραγματεύσεις με την Chery κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους σχετικά με το έργο, το οποίο θα επεκτείνει περαιτέρω το αποτύπωμα των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών στη χώρα.

Η επένδυση της Chery ακολουθεί παρόμοια σχέδια της BYD Co., μιας άλλης μεγάλης κινεζικής εταιρείας κατασκευής ηλεκτρικών οχημάτων, η οποία ανακοίνωσε πέρυσι ένα εργοστάσιο ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων στην Τουρκία. Αν και η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η συμφωνία τελωνειακής ένωσης με το μπλοκ προσφέρει στρατηγικό πλεονέκτημα για τους κινέζους κατασκευαστές που επιδιώκουν να εξάγουν οχήματα στις ευρωπαϊκές αγορές αποφεύγοντας τους δασμούς της ΕΕ.

Σύμφωνα με προηγούμενες αναφορές, η Τουρκία έχει διαθέσει 1,5 εκατομμύριο τετραγωνικά μέτρα γης για τις εγκαταστάσεις, οι οποίες θα βρίσκονται κοντά στην πόλη Σαμψούντα, πόλη-λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας. Η τοποθεσία θα επιτρέψει τις εξαγωγές οχημάτων μέσω θαλάσσης τόσο προς την Ευρώπη όσο και προς την Κεντρική Ασία.

Ο πρόεδρος Ερντογάν είχε αφήσει να εννοηθεί τον περασμένο μήνα ότι μια κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει εργοστάσιο στη Σαμψούντα, αλλά δεν κατονόμασε τότε την εταιρεία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο