Προανακριτική και εσωκομματικά μέτωπα οι “πονοκέφαλοι” της κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: [376038] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Η προανακριτική διαδικασία, οι γκρίνιες των βουλευτών και οι εσωκομματικές τριβές γύρω από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην παρέλαση συνθέτουν το τρίπτυχο των θεμάτων που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση.
Η κυβερνητική ηγεσία έχει δηλώσει ξεκάθαρα ότι επιδιώκει να προχωρήσει μπροστά, εστιάζοντας σε ζητήματα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση εργάζεται και παράγει αποτελέσματα. Αυτή η στρατηγική αποσκοπεί στην ανατροπή της κυρίαρχης αίσθησης αναποτελεσματικότητας και δυσαρέσκειας που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις.
Ωστόσο, το εσωκομματικό τοπίο και οι εκκρεμότητες που σχετίζονται με την υπόθεση των Τεμπών απαιτούν προσοχή και διαχείριση, «τραβώντας» την κυβέρνηση να ασχοληθεί με αυτά τα ζητήματα.
Στη Βουλή σήμερα, αναμένεται να εξεταστεί ένα ακόμη κεφάλαιο της υπόθεσης των Τεμπών, με την αντιπολίτευση να προεξοφλείται ότι θα συνεχίσει να καταγγέλλει την κυβέρνηση με έντονο ύφος για τους χειρισμούς της σχετικά με την προανακριτική για τον Χρήστο Τριαντόπουλο.
Ο πρώην υπουργός αναμένεται να υποβάλει υπόμνημα και δεν θα παρουσιαστεί ενώπιον της επιτροπής, γεγονός που ενισχύει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε αυτή την επιλογή του πρώην υφυπουργού, δηλώνοντας ότι έχει το δικαίωμα να καταθέσει υπόμνημα και ότι δεν παραβιάζει κανένα νόμο, επιβεβαιώνοντας έτσι τη στήριξη της κυβέρνησης προς τον κ. Τριαντόπουλο.
Στο εσωκομματικό πεδίο, χθες επανήλθε η πρακτική των ερωτήσεων από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος προς τα υπουργεία. Αυτή η πρακτική ερμηνεύεται ως ένδειξη δυσαρέσκειας για τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν είναι τυχαίο ότι οι ερωτήσεις είχαν σταματήσει το προηγούμενο διάστημα, εν αναμονή του ανασχηματισμού.
Δεν είναι τυχαίο ότι ανάμεσα στους έντεκα βουλευτές που υπογράφουν τη νέα ερώτηση (Ευριπίδης Στυλιανίδης, Μίλτος Χρυσομάλλης, Θόδωρος Καράογλου, Μάνος Κόνσολας, Γιάννης Πασχαλίδης, Γιώργος Βλάχος, Χαράλαμπος Αθανασίου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Γιώργος Καρασμάνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος και Θεόφιλος Λεονταρίδης) περιλαμβάνονται αρκετοί «υπουργοποιήσιμοι» που τελικά δεν ανέλαβαν υπουργικές θέσεις. Αυτοί οι βουλευτές θεωρείται ότι προέρχονται από τα καραμανλικά και σαμαρικά στρατόπεδα του κυβερνώντος κόμματος.
Ένα άλλο ζήτημα που προκαλεί εσωτερικές αναταραχές σχετίζεται με τα συνθήματα που ακούστηκαν από σπουδαστές της ΣΜΥΝ κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου, τα οποία προκάλεσαν αντίδραση από την Τουρκία. Ο Θάνος Πλεύρης ήταν ο πρώτος που εξέφρασε τη στήριξή του προς τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ χθες και ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε την υποστήριξή του. «Ας μην επιτίθεμαι άλλο σε αυτά τα παιδιά, είναι δικά μας παιδιά, τα αγαπάμε, τα προστατεύουμε και είμαστε υπερήφανοι για τον πατριωτισμό τους», τόνισε.
Η κυβερνητική ηγεσία εκφράζει ενόχληση για τα πρόσφατα γεγονότα, αλλά είναι προφανές ότι επιδιώκει να κρατήσει το θέμα σε χαμηλούς τόνους και να αποτρέψει την ανάπτυξή του σε ζήτημα εσωκομματικής ή ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς η κομματική βάση φαίνεται να υποστηρίζει τους νεαρούς στρατιωτικούς. Επιπλέον, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση επιθυμεί να δείξει έμπρακτη στήριξη στους αξιωματικούς των Ενόπλων Δυνάμεων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε χθες από το Παρίσι σε επικείμενες μισθολογικές αυξήσεις για τους ένστολους.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας