Guardian: Γροιλανδία και κοινό όραμα Πούτιν – Τραμπ για το τέλος της προηγούμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, Morning Bid: All eyes on Trump-Putin talk, and then on central bank deluge
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του αμερικανού αντιπροέδρου Τζ. Ντ. Βανς στη Γροιλανδία, η κυβέρνηση Τραμπ έλαβε το πράσινο φως για την πρώτη πιθανή εδαφική επέκταση των ΗΠΑ από το 1947 από ένα απίθανο πρόσωπο, γράφει η βρετανική Guardian: τον Βλαντιμίρ Πούτιν.
Μιλώντας σε ένα φόρουμ πολιτικής για την Αρκτική στη βόρεια ρωσική πόλη Μούρμανσκ την περασμένη Πέμπτη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν παρουσίασε την πιο ολοκληρωμένη υπόθεση από κάθε άλλον Αμερικανό αξιωματούχο για το σχέδιο του Ντόναλντ Τραμπ περί προσάρτησης της Γροιλανδίας από τις ΗΠΑ, κατασκευάζοντας ένα ιστορικό επιχείρημα που φαίνεται ιδιαίτερα βολικό σε ό,τι αφορά τα εδαφικά σχέδια της Ρωσίας για την Ουκρανία.
Τα σχέδια των ΗΠΑ να πάρουν τον έλεγχο της Γροιλανδίας “είναι δυνατό να εκπλήξουν μόνο με την πρώτη ματιά και είναι βαθύ λάθος να πιστεύουμε ότι υπάρχει κάτι το υπερβολικό στη σχετική συζήτηση που άνοιξε η νέα αμερικανική κυβέρνηση”, είπε ο Πούτιν. “Τίποτα τέτοιο δεν συμβαίνει”.
Ο Πούτιν για τη σχέση ΗΠΑ – Γροιλανδίας
Οι ΗΠΑ σχεδίαζαν να αγοράσουν τη Γροιλανδία κατά τη δεκαετία του 1960 αλλά το Κογκρέσο δεν θα υποστήριζε τη συμφωνία, είπε ο Πούτιν. “Προστάτευσαν την περιοχή” από τη ναζιστική κατοχή κατά τη δεκαετία του 1940 και έκαναν μια πρόταση να αγοράσουν το νησί η οποία απορρίφθηκε. Στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ είχαν σχέδια για τη Γροιλανδία από το 1920, σημείωσε ο Ρώσος ηγέτης, αποκαλώντας τα σχέδια των ΗΠΑ “σοβαρά” και με “μακροχρόνιες ιστορικές ρίζες”.
Στη συνέχεια, ο Πούτιν αναφέρθηκε στην Αλάσκα, η οποία πωλήθηκε από τη ρωσική αυτοκρατορία στις ΗΠΑ το 1867. “Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι μέχρι το 1868, η αγορά της Αλάσκας γινόταν στόχος γελοιογραφιών στις αμερικανικές εφημερίδες”, συνέχισε ο Πούτιν. Τώρα όμως, είπε, η αγορά που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρόεδρο Άντριου Τζόνσον είχε δικαιωθεί.
Με λίγα λόγια, κατέληξε ο Πούτιν, ξεπεράστε το. Οι μεγάλες χώρες έχουν εδαφικές φιλοδοξίες. Οι εμπορικές συμφωνίες για τη γη και οι προσαρτήσεις δεν είναι μόνο κομμάτι του παρελθόντος – είναι μια σύγχρονη πραγματικότητα.
“Σε ότι αφορά μάλιστα τη Γροιλανδία, αυτό αποτελεί ένα θέμα που αφορά δύο συγκεκριμένα κράτη και δεν έχει καμία σχέση με εμάς”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, προσθέτοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της στην Αρκτική από “επικίνδυνες” δυνάμεις όπως η Φινλανδία και η Σουηδία.
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός του Κρεμλίνου για να καταλάβει γιατί ο Πούτιν υποστήριξε το σχέδιο προσάρτησης της Γροιλανδίας του Τραμπ. Καθώς η ισχύς των ΗΠΑ υποχωρεί στην Ευρώπη, το Κρεμλίνο εκμεταλλεύεται την ευκαιρία του να εδραιώσει τον πολυαναμενόμενο “πολυπολικό κόσμο” του στον οποίο έχει τη δική του σφαίρα επιρροής και κυριαρχεί, ιδιαίτερα στην Ουκρανία και τη Λευκορωσία. Ο Πούτιν είχε καταφερθεί κατά της παγκόσμιας αμερικανικής ηγεμονίας μιλώντας στη Διάσκεψη του Μόναχο το 2007 και τελικά έχει απέναντί του σήμερα έναν πρόεδρο των ΗΠΑ που αντιμετωπίζει με την ίδια χλεύη τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.
Το “μάντρα” του Πούτιν ότι κάθε χώρα πρέπει να ασχολείται με τις δικές της υποθέσεις συνδυάζεται στενά με τη αντίληψη του Τραμπ για τον κόσμο, καθώς και με τη βαθιά καχυποψία του Αμερικανού προέδρου για τους διεθνείς οργανισμούς και τις συμμαχίες που ιδρύθηκαν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο – από τα Ηνωμένα Έθνη και το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, ως και τα οικονομικά μπλοκ όπως η ΕΕ, η οποία, όπως είπε, “δημιουργήθηκε για να ενοχλήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες”.
Ρούμπιο: Η μεταπολεμική τάξη πραγμάτων είναι πλέον ένα όπλο που χρησιμοποιείται εναντίον μας
“Η μεταπολεμική παγκόσμια τάξη πραγμάτων δεν είναι απλώς παρωχημένη, είναι πλέον ένα όπλο που χρησιμοποιείται εναντίον μας”, είχε δηλώσει ο Μάρκο Ρούμπιο, μιλώντας στη Γερουσία που επικύρωσε τον διορισμό ως νέου υπουργού Εξωτερικών τον Ιανουάριο. Μάλιστα ο Ρούμπιο είναι ένα από τα πιο μετριοπαθή μέλη του υπουργικού συμβουλίου του Τραμπ. Οι πιο ακραίοι, μεταξύ των οποίων είναι και ο Βανς, παλεύουν να βρουν κάθε δυνατό τρόπο να επιταχύνουν την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Ευρώπη ή ακόμη και να ανταγωνιστούν ανοιχτά τους πρώην συμμάχους των ΗΠΑ.
Αλλά καθώς η ισχύς των ΗΠΑ υποχωρεί στο εξωτερικό, ο Λευκός Οίκος δηλώνει εδαφικές φιλοδοξίες σε όλο το δυτικό ημισφαίριο, σε μια στροφή που ορισμένοι σχολιαστές συνέκριναν με το δόγμα Μονρό του 1823, σύμφωνα με το οποίο οι ΗΠΑ αυτοανακηρύχθηκαν προστάτες του ημισφαιρίου. Κάθε νέος ισχυρισμός του Ντόναλτ Τραμπ για το ότι οι ΗΠΑ πρέπει να πάρουν πίσω το κανάλι του Παναμά ή ότι ο Καναδάς πρέπει να γίνει η 51η πολιτεία, βρίσκει έναν ενθουσιώδη σύμμαχο στο Κρεμλίνο καθώς ο Βλ. Πούτιν ψάχνει τρόπους να υποστηρίξει και το δικό του όραμα για μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας