Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί και εφιαλτικές εκτιμήσεις – Δραματικές ώρες στα συντρίμμια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Μιανμάρ: Πάνω από 1.600 νεκροί και εφιαλτικές εκτιμήσεις - Δραματικές ώρες στα συντρίμμια
Σκάβοντας με τα χέρια τα ερείπια δίνουν μάχη με το χρόνο τα σωστικά συνεργεία στη Μιανμάρ για να εντοπίσουν επιζώντες στα ερείπια των δεκάδων κτιρίων που κατέρρευσαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,7 βαθμών που συγκλόνισε χθες Παρασκευή τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.
Σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου στη δημοσιότητα η χούντα της Μιανμάρ, τουλάχιστον 1.644 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τον ισχυρό σεισμό και 3.408 τραυματίες ενώ 139 έχουν δηλωθεί από τους συγγενείς τους ως αγνοούμενοι.
Εξάλλου, 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν, 42 τραυματίστηκαν και 78 θεωρούνται αγνοούμενοι στην πρωτεύουσα της γειτονικής Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ.
Οι νεκροί αναμένεται να ξεπεράσουν τους 10.000
Αναλυτές του αμερικανικού ινστιτούτου γεωλογικών μελετών (USGS) εκτιμούν πως ο αριθμός των νεκρών στη Μιανμάρ ενδέχεται να ξεπεράσει τις 10.000 και ότι το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα υπερβεί το ΑΕΠ της χώρας.
Δεδομένου ωστόσο ότι στη ζώνη που έχει υποστεί ολοσχερή καταστροφή, κατοικούν 800.000 άνθρωποι, ο καθηγητής και πρόεδρος του OAΣΠ, κ. Λέκκας, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε πως θεωρεί πιθανό οι νεκροί να φτάσουν τις 50 ως 100 χιλιάδες. “Στη Μιανμάρ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο αριθμός των νεκρών μπορεί να είναι 50-100 χιλιάδες. Υπάρχει μια πιθανότητα 30% γι’ αυτό. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν γεωλογικά, γεωδυναμικά κριτήρια, κτίρια δομημένων ιστών και τις συνθήκες στη περιοχή, αλλά και στοιχεία Αμερικανών συναδέλφων, έχουμε βιβλική καταστροφή. Οι εικόνες το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς, μπορεί να είναι πραγματική η καταστροφή σε αυτό το μέγεθος, αλλά να μην τη μάθουμε ποτέ λόγω των συνθηκών” είπε ο Κ. Λέκκας.
Ειδική γεωλόγος: Ήταν σαν 334 ατομικές βόμβες
Μιλώντας στο CNN, μια αμερικανίδα ειδική γεωλόγος είπε ότι ο σεισμός απελευθέρωσε ενέργεια ίση με πάνω από 300 εκρήξεις ατομικών βομβών.
“Η δύναμη που απελευθερώνει ένας σεισμός σαν αυτόν αντιστοιχεί σε περίπου 334 ατομικές βόμβες”, δήλωσε η Τζες Φοίνιξ και προειδοποίησε ότι οι μετασεισμοί θα συνεχίσουν να πλήττουν την περιοχή.
Ο σεισμός, που είχε μικρό εστιακό βάθος, σημειώθηκε χθες βορειοδυτικά της πόλης Σαγκάινγκ (κέντρο) γύρω στις 08:20 ώρα Ελλάδας (12:50 ώρα Μιανμάρ και 13:20 ώρα Ταϊλάνδης) ενώ, μερικά λεπτά αργότερα, ακολούθησε νέος σεισμός μεγέθους 6,7 βαθμών.
Ο σεισμός είναι ο πιο ισχυρός που σημειώθηκε στη Μιανμάρ σε διάστημα μεγαλύτερο των 100 ετών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωλογικής Επισκόπησης των ΗΠΑ (USGS), ενώ έγινε αισθητός μέχρι 1.000 χιλιόμετρα μακριά από το επίκεντρο, στη γειτονική Ταϊλάνδη, όπου εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σύμφωνα με τελευταίο απολογισμό.
Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει υποστεί η Μανταλέι που αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και άλλες περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού.

Χωρίς ρεύμα οι πόλεις
Ο σεισμός προκάλεσε χάος και καταστροφές στη Μιανμάρ, καθώς έχουν καταρρεύσει σπίτια, κτίρια, γέφυρες και χώροι λατρείας, σε μια χώρα εξαντλημένη από την εμφύλια σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μετά το πραξικόπημα της χούντας.
Το Μανταλέι αλλά και η Γιανγκόν δεν έχουν ρεύμα από νωρίς το Σάββατο, ανέφεραν κάτοικοί τους στο BBC. Εκτός λειτουργίας είναι και τα δίκτυα επικοινωνιών.
Το αεροδρόμιο της πόλης δεν λειτουργεί και έχει στηθεί ένα προσωρινό νοσοκομείο στο διάδρομο προσγείωσης και απογείωσης, εκεί όπου γίνονταν οι πτήσεις.
Στην νέα πρωτεύουσα της χώρας Νάι Πι Τάου ο πύργος ελέγχου του αεροδρομίου έχει επίσης καταρρεύσει ενώ και μεγάλα τμήματα των νοσοκομείων έχουν καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να γίνεται απόπειρα δεκάδες τραυματίες να νοσηλευτούν στον ύπαιθρο.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδωσε ότι το προσωπικό έκτακτης ανάγκης βασίζεται σε φορητές γεννήτριες για την παροχή ενέργειας.
Μετά από περισσότερες από 24 ώρες απελπισμένων αναζητήσεων, πολλοί διασώστες είναι εξαντλημένοι. “Είμαστε εδώ από χθες το βράδυ. Δεν έχουμε κοιμηθεί καθόλου. Χρειάζεται περισσότερη βοήθεια εδώ”, δήλωσε στο AFP ένας διασώστης.

Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι διασώστες σε λύκειο που κατέρρευσε
Οι διασώστες αναρριχήθηκαν σήμερα στα συντρίμμια του ιδιωτικού λυκείου Wisdom Villa, στα προάστια της πόλης Μανταλάι, μέχρι που έφτασαν σε μια πόρτα που τους εμπόδιζε να συνεχίσουν.
Το εξαώροφο κτίριο κατέρρευσε από τον σεισμό της Παρασκευής. Ό,τι απέμεινε είναι χαλάσματα σε ύψος περίπου ενάμιση ορόφου. Σιδηροδοκοί ξεπροβάλλουν ανάμεσα στα κομμάτια του μπετόν, στρεβλωμένες σαν ρίζες δέντρων, ξεκοιλιασμένες από τον σεισμό των 7,7 βαθμών. Ανάμεσα στα συντρίμμια κείτεται, με το πρόσωπο στο χώμα, ένα γιγαντιαίο λούτρινο αρκουδάκι, ντυμένο με ένα ροζ μπλουζάκι.
Σύμφωνα με τους κατοίκους, τουλάχιστον επτά άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στο εσωτερικό του κτιρίου. Οι δύο είναι εκπαιδευτικοί, οι υπόλοιποι μαθητές. Άλλοι επτά σκοτώθηκαν και δύο ανασύρθηκαν ζωντανοί, ώρες μετά τον σεισμό.
Δεκάδες άνθρωποι, συγγενείς ή γείτονες των αγνοούμενων, κάθονται γύρω από το κτίριο, περιμένοντας να ακούσουν κάποιο καλό νέο.
Οι διασώστες προσπαθούν να ανοίξουν δίοδο ανάμεσα στις πλάκες του μπετόν για να φτάσουν στο σημείο όπου υποθέτουν ότι βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι.
Περισσότεροι από 90 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί στα ερείπια 12όροφου κτιρίου που κατέρρευσε
Περισσότεροι από 90 άνθρωποι πιστεύεται ότι είναι παγιδευμένοι στα ερείπια του 12όροφου κτιρίου κατοικιών στο Μανταλέι που κατέρρευσε από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματούχος του Ερυθρού Σταυρού.
Τα σωστικά συνεργεία αναζητούν επιζώντες σε ό,τι έχει απομείνει από το Sky Villa Condominium.
Το μεσημέρι του Σαββάτου ανασύρθηκε ζωντανή από τα ερείπια ενός κτιρίου μία ακόμη γυναίκα, η 30χρονη Πιού Λάι Κάινγκ 30 ώρες μετά τον σεισμό και μεταφέρθηκε σε φορείο για να την αγκαλιάσει ο σύζυγός της, ο Γιέ Αούνγκ, προτού διακομιστεί στο νοσοκομείο μετέδωσε το AFP.
“Έτσι μέχρι στιγμής 9 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί και 45 ζωντανοί από τα ερείπια του συγκεκριμένου κτιρίου”, δήλωσε ο αξιωματούχος, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
“Περισσότεροι από 90 άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται ακόμη μέσα. Εξακολουθούμε να συλλέγουμε δεδομένα και κάτοικοι συνεχίζουν να μας ενημερώνουν ότι αναζητούν τα αγνοούμενα μέλη της οικογένειάς τους”, πρόσθεσε.
Φτάνουν διασώστες στη χώρα
Τα ξημερώματα του Σαββάτου έφτασε η πρώτη ομάδα βοήθειας από το εξωτερικό, συγκεκριμένα από την Κίνα, αποτελούμενη από 37 διασώστες στη Γιανγκόν (πρώην πρωτεύουσα της Μιανμάρ), μεταφέροντας προηγμένο εξοπλισμό και φάρμακα, όπως αναφέρει η κινεζική πρεσβεία σε ανάρτησή της στο Facebook.
Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι έστειλε 120 έμπειρους διασώστες με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, καθώς και γιατρούς για την περίθαλψη τραυματιών, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων TASS.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε πως επικοινώνησε με αξιωματούχους στη Μιανμάρ, διαβεβαιώνοντας πως η Ουάσινγκτον θα παράσχει βοήθεια, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε περαιτέρω διευκρινίσεις.
Η Διεθνής Αμνηστία σχολίασε ότι η καταστροφή δεν θα μπορούσε να συμβεί σε χειρότερη στιγμή για τη Μιανμάρ. Αφού ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι το 2021, ο στρατός προσπαθεί να επιβάλει την εξουσία του, αφήνοντας την οικονομία και βασικές υπηρεσίες, όπως την υγειονομική περίθαλψη, υπό διάλυση. Ένοπλες μειονοτικές ομάδες και αντιστασιακές οργανώσεις έχουν καταλάβει παραμεθόριες περιοχές, εκδιώκοντας τις δυνάμεις που πρόσκεινται στη χούντα. Λόγω των συγκρούσεων έχουν εκτοπιστεί περισσότεροι από 3 εκατομμύρια άνθρωποι και πάνω από το 1/3 του πληθυσμού χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.
Ο ηγέτης της χούντας ζήτησε διεθνή συνδρομή
Η Μιανμάρ έχει επίσης πληγεί από φυσικές καταστροφές και η διεθνώς απομονωμένη χούντα δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει επαρκώς. Σε μια σπάνια έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα, ο ηγέτης της χούντας Μιν Αούνγκ Λάινγκ κάλεσε “κάθε χώρα” να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια ή να ενισχύσει οικονομικά τις προσπάθειες αρωγής των σεισμοπαθών.
Στη Μπανγκόκ
Ο σεισμός των 7,7 βαθμών και οι ισχυροί μετασεισμοί που ακολούθησαν σκόρπισαν τον τρόμο σε ακτίνα 1.000 χιλιομέτρων. Στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, την Μπανγκόκ, διασώστες έψαχναν όλη τη νύχτα για επιζώντες στα ερείπια ενός υπό ανέγερση ουρανοξύστη 33 ορόφων που κατέρρευσε, καταπλακώνοντας δεκάδες εργάτες. Οι ταϊλανδικές αρχές αναφέρουν ότι εννέα άνθρωποι έχουν εντοπιστεί νεκροί και περίπου 100 αγνοούνται. Περισσότεροι από 400 κάτοικοι της Μπανγκόκ κατασκήνωσαν σε πάρκα της πόλης, φοβούμενοι να περάσουν τη νύχτα στα σπίτια τους.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας