Χρηματιστήριο: Περίπου 40 εισηγμένες εταιρείες έχουν ανακοινώσει έως τώρα κέρδη 9,7 δισ. ευρώ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Χρηματιστήριο: Περίπου 40 εισηγμένες εταιρείες έχουν ανακοινώσει έως τώρα κέρδη 9,7 δισ. ευρώ
Από τις περίπου 40 εταιρείες που έχουν ανακοινώσει τα οικονομικά μεγέθη της περσινής χρονιάς προκύπτει πως ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος κατά 6% στα 64,9 δισ. ευρώ, τα λειτουργικά κέρδη είναι αυξημένα κατά 9,1% στα 11 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη είναι οριακά μειωμένα κατά 0,4% στα 8,9 δισ. ευρώ.
Τα προσαρμοσμένα (έκτακτα, συνεχιζόμενες δραστηριότητες κ.λπ) καθαρά κέρδη ωστόσο παρουσιάζουν αύξηση 5,1% στα 9,7 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται πως τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων εταιρειών το 2023 ξεπέρασαν τα 10,5 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα η καλύτερη επίδοση έχει σημειωθεί το 2007 με 11,3 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι απομένουν να ανακοινώσουν αποτελέσματα -μέχρι τέλος Απριλίου είναι η διορία- πάνω από 100 εισηγμένες θεωρείται πολύ πιθανό να καταρριφθεί το 2024 το ρεκόρ του 2007.
Επιπλέον, οι εισηγμένες επιτυγχάνουν, με βάση τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει ως τώρα, κερδοφορία που ξεπερνά τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Φτάνοντας στο τέλος του πρώτου φετινού τριμήνου ολοένα και περισσότερο εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η πλειονότητα των εισηγμένων εταιρειών θα εμφανίσει το 2025 υψηλότερη κερδοφορία σε σχέση με πέρυσι, παρά τις μεγάλες προκλήσεις που χαρακτηρίζουν τη διεθνή οικονομία και κόντρα στο γεγονός ότι γίνεται σύγκριση με μια χρονιά εξαιρετικών επιδόσεων.
Οι ανοδικές αυτές προβλέψεις των κερδών -στο βαθμό που θα επαληθευτούν και στην πράξη- διατηρούν τους χρηματιστηριακούς δείκτες (πχ P/E, EV/EBITDA) πολλών εταιρειών σε ελκυστικά επίπεδα, παρά το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών τους έχουν καταγράψει σημαντική άνοδο κατά τα τελευταία χρόνια.
Οι κυριότεροι λόγοι αισιοδοξίας των αναλυτών εστιάζονται σε παράγοντες, όπως:
- Τα συνεχιζόμενα θετικά μηνύματα που έρχονται και αφορούν τη φετινή πορεία του εισερχόμενου τουρισμού.
- Το πολύ μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο υπογεγραμμένων συμβάσεων σε κλάδους όπως οι κατασκευές και η πληροφορική.
- Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των επιτοκίων, η οποία θα ψαλιδίσει το κόστος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
- Η απουσία της έκτακτης περυσινής φορολογικής επιβάρυνσης στα δύο μεγάλα διυλιστήρια (Hellenic Energy και Motor Oil).
- Οι βελτιωμένες λειτουργικές επιδόσεις που αναμένεται να επιτύχουν οι εισηγμένες εταιρείες επενδύσεων ακίνητης περιουσίας (ΑΕΕΑΠ).
Ένας ακόμη παράγοντας που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι οι αναπτυξιακές κινήσεις στις οποίες προχωρούν δεκάδες εισηγμένες, (π.χ. Metlen, ΔΕΗ +1,48%, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Aktor Group, Lavipharm) διευρύνοντας τις πηγές κερδοφορίας τους και εκμεταλλευόμενες συνέργειες και οικονομίες κλίμακας.
Αυτό δεν σημαίνει πως όλα τα πράγματα στην ελληνική οικονομία εξελίσσονται ανοδικά. Αντίθετα, υπάρχουν κλάδοι που αντιμετωπίζουν προκλήσεις, όπως για παράδειγμα το λιανικό εμπόριο, η κλωστοϋφαντουργία, αλλά και σημαντικό κομμάτι των εξαγωγικών ομίλων το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει τις παρενέργειες της ακρίβειας και της οικονομικής στασιμότητας στην Ευρώπη.
Οι συστημικές τράπεζες επίσης είναι πολύ πιθανόν να δουν τις φετινές τους κερδοφορίες να περιορίζονται λόγω των κινήσεων της ΕΚΤ στο μέτωπο των επιτοκίων.
Επίσης, ένας κλάδος που υπέφερε πέρυσι ήταν αυτός του χάλυβα (βλέπε τις θυγατρικές της Viohalco ΣΙΔΕΝΟΡ και Sovel, καθώς και τις εισηγμένες Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Σωληνουργεία Τζιρακιάν, Αφοί Κορδέλλου), πλην όμως φέτος πιθανολογείται ότι θα εμφανίσει αρκετά καλύτερη εικόνα εξ’ αιτίας της υποχώρησης των επιτοκίων και της συγκρατημένης αισιοδοξίας για άνοδο της διεθνούς τιμής του μετάλλου (λόγω δασμών Τραμπ και απάντησης με αυξημένες ποσοστώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας