Κυβέρνηση: Επιχείρηση “ήρεμα εσωκομματικά νερά”

Πηγή Φωτογραφίας: [376271] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Στο στρατόπεδο της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζουν ότι έχει διαμορφωθεί ένα νέο τοπίο μετά τα συλλαλητήρια για τα Τέμπη, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν πτώση στα ποσοστά των «γαλάζιων». Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση επιδιώκει να επενδύσει σε μια θετική ατζέντα, όπως οι αυξήσεις μισθών, προσπαθώντας να προχωρήσει μπροστά και να αποδείξει ότι υλοποιεί τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.
Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί να διατηρήσει ήρεμα νερά εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αποφεύγοντας γκρίνιες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κλίμα εσωστρέφειας σε αυτή τη δύσκολη πολιτικά συγκυρία για την κυβέρνηση. Ο πρόσφατος ανασχηματισμός, όπως συμβαίνει συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις, έχει αφήσει δυσαρεστημένους βουλευτές, και μένει να δούμε αν κάποιοι από αυτούς θα εκφράσουν πιο αιχμηρές απόψεις που θα προκαλέσουν «πονοκεφάλους» στο κυβερνών κόμμα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι την επόμενη Παρασκευή θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου γραμματέα, και θα είναι ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η συνάντηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προτείνει τον Απ. Βεσυρόπουλο για τη θέση του γραμματέα της Κ.Ο. Ένα ακόμη θέμα που θα έχει ενδιαφέρον είναι αν η εκλογή θα γίνει διά βοής, κάτι που είναι πιθανό δεδομένου ότι υπάρχει μόνο ένας υποψήφιος, αν και υπάρχουν φήμες ότι ορισμένοι βουλευτές θα προτιμούσαν να στηθεί κάλπη.

Η επιστροφή στον συντηρητισμό και τον κοινωνικό φιλελευθερισμό
Τους τελευταίους μήνες, η κατάσταση στην Κ.Ο. ήταν γενικά ήρεμη, αν και είχε προηγηθεί μια έντονη συνεδρίαση το καλοκαίρι, μετά τις ευρωεκλογές. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, βουλευτές εξέφρασαν την επιθυμία για επιστροφή στις ρίζες, διαμαρτυρόμενοι για τις κλειστές πόρτες που συναντούν.
Το φθινόπωρο, ακολούθησαν δύο ερωτήσεις από βουλευτές της Ν.Δ. που προκάλεσαν έντονες συζητήσεις: η μία αφορούσε τα κόκκινα δάνεια και υποβλήθηκε από 11 βουλευτές, ενώ η άλλη, που αφορούσε την απαλλαγή των χαμηλοσυνταξιούχων από τη φαρμακευτική δαπάνη, υποβλήθηκε από 8 βουλευτές και τελικά έγινε αποδεκτή. Στη συνέχεια, ξεκίνησε ένας κύκλος συναντήσεων μεταξύ υπουργών και βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος, με στόχο την καλύτερη ενημέρωση για τρέχοντα θέματα και την ανταλλαγή απόψεων. Αν και αυτές οι συναντήσεις έχουν μειωθεί τους τελευταίους μήνες, υπάρχει πιθανότητα να επανέλθουν σύντομα, καθώς οι φήμες για βουλευτές του κόμματος που ετοιμάζονται να θέσουν νέα ζητήματα πληθαίνουν.
Δεν πέρασε απαρατήρητο ότι έντεκα βουλευτές της Ν.Δ. υπέβαλαν ερώτηση σχετικά με την «εκτίναξη επιθετικών αγορών ακινήτων και επιχειρήσεων στις ακριτικές περιοχές από τουρκικά κεφάλαια που εμφανίζονται ως ελληνικές ή ευρωπαϊκές επιχειρήσεις» προς τους αρμόδιους υπουργούς. Οι βουλευτές αυτοί είναι οι Ευρ. Στυλιανίδης, Θ. Καράογλου, Μ. Χαρακόπουλος, Ι. Πασχαλίδης, Μ. Χρυσομάλλης, Αν. Δημοσχάκης, Μ. Κόνσολας, Γ. Βλάχος, Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης και Χαρ. Αθανασίου.
Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι την ερώτηση υπέγραψαν τόσο βουλευτές που θεωρούνται κοντά στην «Καραμανλική» πτέρυγα όσο και εκείνοι που διατηρούν καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Επιπλέον, αυξάνονται οι πληροφορίες ότι και άλλοι βουλευτές σκέφτονται να καταθέσουν από κοινού ερωτήσεις.
Η κυβερνητική πλευρά επιδιώκει να μην επεκταθεί το θέμα και κρατάει τους τόνους χαμηλούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως η θεσμική αποστολή των βουλευτών είναι να υποβάλλουν ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα που αφορούν είτε την εκλογική τους περιφέρεια είτε γενικότερα θέματα ενδιαφέροντος, ενώ οι υπουργοί έχουν καθήκον να παρέχουν τις απαντήσεις. Επιπλέον, υπενθύμισαν ότι από το 2019 έχουν υποβληθεί χιλιάδες ερωτήσεις από βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προς τα μέλη της κυβέρνησης, υποδεικνύοντας έτσι την επιθυμία τους να αποφευχθούν εσωκομματικές συζητήσεις.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας