ΝΔ: Στόχος να “κλειδώσει” το 25%

Πηγή Φωτογραφίας: [376358] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠτΔ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Μέχρι πρόσφατα, οι κυβερνώντες ανησυχούσαν κυρίως για το ψυχολογικό όριο του 28% στις ευρωεκλογές του 2024. Όπως παραδέχονται βουλευτές της ΝΔ, αυτό το ποσοστό είναι κρίσιμο για να «κλειδώσουν» δημοσκοπικά την σταδιακή επιστροφή τους σε ποσοστά 30% και άνω.
Ωστόσο, τώρα υπάρχει και ένα άλλο, πιο ουσιαστικό όριο: το 25%. Αυτό το ποσοστό είναι το κατώφλι που ενεργοποιεί το κλιμακωτό μπόνους για το πρώτο κόμμα. Αν επιτευχθεί, μπορεί να ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό και τους συσχετισμούς στην επόμενη Βουλή, καθώς αποτελεί το «τεχνικό» όριο που, αν δεν ξεπεραστεί, καταργεί την ενισχυμένη αναλογική.
Με το κυβερνών κόμμα να βρίσκεται στην πιο δύσκολη φάση του από το 2019, σε μια περίοδο αναθεώρησης της στρατηγικής του απέναντι στους πολιτικούς του αντιπάλους και με φόντο τις ανησυχητικές δημοσκοπικές τάσεις, επισημάνθηκε την περασμένη εβδομάδα η σημασία αυτού του ορίου, το οποίο εντείνει τους προβληματισμούς στους κόλπους της ΝΔ.
Αν και οι επιτελείς του Μαξίμου παρατηρούν στις τελευταίες αναλύσεις τους κάποιες θετικές διορθώσεις, η ΝΔ έχει υποχωρήσει σε μια τριμηνιαία πορεία, όχι μόνο κάτω από την απόδοσή της στις ευρωεκλογές, αλλά και κοντά στο κρίσιμο όριο της εκτίμησης ψήφου – η πρόθεση ψήφου κινείται σαφώς κάτω από το 25%.

Οι ιδιαιτερότητες του εκλογικού νόμου
Ο εκλογικός νόμος είναι ξεκάθαρος: το πρώτο κόμμα αποκτά το μπόνους των 20 εδρών μόνο αν επιτύχει ποσοστό 25% ή μεγαλύτερο. Για κάθε επιπλέον 0,5% που συγκεντρώνει, κερδίζει μία επιπλέον έδρα (δηλαδή, για κάθε επιπλέον μονάδα, αποκτά δύο βουλευτές). Η διαδικασία αυτή σταματά στο 40%, όπου το μέγιστο μπόνους φτάνει τις 50 έδρες. Συνοπτικά, αν το πρώτο κόμμα φτάσει το 25%, αφήνει 280 έδρες προς κατανομή. Αν φτάσει το 40%, αφήνει 250 έδρες. Αν το ποσοστό του είναι 24,99% ή χαμηλότερο, όλες οι 300 έδρες κατανέμονται αναλογικά.
Η επίτευξη αυτοδυναμίας, από την οποία η ΝΔ απέχει σήμερα, εξαρτάται και από τα κόμματα που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το 3% για να εισέλθουν στη Βουλή. Όταν στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με ακρίβεια το εκλογικό τοπίο του 2027 και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, το κάνουν για να αποφύγουν συζητήσεις σχετικά με την επόμενη ημέρα των εκλογών. Ωστόσο, στο πίσω μέρος του μυαλού τους υπάρχει η προσδοκία ότι οι «μικροί» θα συμπιεστούν ή θα αλληλοεξουδετερωθούν. Όσο περισσότερα κόμματα μένουν εκτός, τόσο πιο εύκολος γίνεται ο δρόμος για μια μονοκομματική κυβέρνηση. Ο πήχης της αυτοδυναμίας είναι διαφορετικός: είναι υψηλότερος σε μια εννιακομματική Βουλή, όπως η σημερινή, και χαμηλότερος σε μια εξακομματική, όπως αυτή του 2019.
Ο δημοσκοπικός εγκλωβισμός της Νέας Δημοκρατίας, ειδικά το κρίσιμο 25%, κινητοποιεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα κομματικά στελέχη. Ο Μητσοτάκης έχει ανοίξει το γραφείο του για συζητήσεις με βουλευτές πριν από τον κυβερνητικό ανασχηματισμό, ενώ έχουν επανέλθει τα βουλευτικά δείπνα για ζύμωση. Ο κοινοβουλευτικός έλεγχος ενισχύεται μέσω ομαδικών ερωτήσεων, και οι γκρίνιες αρχίζουν να απελευθερώνονται, ενόψει της συνεδρίασης της ΚΟ, που θα πραγματοποιηθεί τυπικά για την εκλογή του νέου γραμματέα, Απόστολου Βεσυρόπουλου, στις 4 Απριλίου.
Ωστόσο, οι γνωστές επικρίσεις για τον εκλογικό νόμο έχουν επανέλθει στο προσκήνιο. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο παρελθόν το μπόνους δινόταν στον πρώτο ανεξαρτήτως ποσοστού – όπως συνέβη, για παράδειγμα, με τη ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά, που έλαβε 18% το 2012. Στελέχη της ΝΔ επανέρχονται στη συζήτηση για πιθανές στοχευμένες διορθώσεις στο σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.
Εν τω μεταξύ, οι ανησυχίες των βουλευτών σχετικά με τις πιθανότητες επανεκλογής τους και την επιδίωξη αυτοδυναμίας εντείνονται, ενώ ο Μητσοτάκης διαψεύδει ότι εξετάζει πειραματισμούς. Ακόμα και ορισμένοι υποστηρικτές του, που ασκούν κριτική στο υπάρχον μοντέλο, παραδέχονται ότι προς το παρόν είναι δεσμευμένος από τις κατηγορηματικές του δηλώσεις ότι δεν θα αλλάξει τη «μηχανική» του εκλογικού νόμου.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας