Μπορεί η Τουρκία να βοηθήσει τη Σομαλία να καταπολεμήσει την Αλ Σαμπάμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: Kaab tv, Somalia asks peacekeepers to slow withdrawal, fears Islamist resurgence
Η Τουρκία φιλοξένησε τον πρόεδρο της Σομαλίας, Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, στην Άγκυρα, εν μέσω αυξανόμενων επικρίσεων για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την αντάρτικη δράση κατά της ομάδας Αλ Σαμπάμπ, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, καθώς η Άγκυρα ζυγίζει πώς να υποστηρίξει καλύτερα την ομοσπονδιακή κυβέρνηση στο Μογκαντίσου.
Όπως αναφέρει το al monitor, ενώ η Τουρκία ενισχύει τον στρατό της Σομαλίας με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ελικόπτερα, οι ειδικοί λένε ότι ο ρόλος της Άγκυρας πρέπει να επεκταθεί πέρα από τη στρατιωτική βοήθεια για την αντιμετώπιση των πολιτικών διαιρέσεων και της δυναμικής των φυλών.
Η επίσκεψη ακολούθησε την αναζωπύρωση της βίας της Αλ Σαμπάμπ -συμπεριλαμβανομένης μιας απόπειρας δολοφονίας του Μοχαμούντ, γνωστού επίσης με τα αρχικά του, HSM, στο Μογκαντίσου στις 18 Μαρτίου- και αναφορές για την επέκταση του αποτυπώματος του ISIS στη Σομαλία.
Ο Ερντογάν επαναβεβαίωσε τη «δέσμευση της χώρας του για την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την οικονομική ανάπτυξη της Σομαλίας», σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε αφού η Τουρκία άρχισε να αναπτύσσει τα ισχυρά μη επανδρωμένα αεροσκάφη Akinci και τα ελικόπτερα T129 ATAK στη χώρα του Κέρατος της Αφρικής νωρίτερα αυτό το μήνα. Η Αιθιοπία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης εντείνει τις αεροπορικές επιδρομές τους κατά της Αλ Σαμπάμπ.
Ειδικοί δήλωσαν στο Al-Monitor ότι, ενώ η εκπαίδευση και ο εξοπλισμός του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας από την Τουρκία τον έχει μετατρέψει σε μια αξιοσέβαστη στρατιωτική δύναμη, η Άγκυρα θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να υποστηρίξει τις δυνατότητες πληροφοριών, επιτήρησης και αναγνώρισης (ISR) και κρούσης του στρατού.
Αλλά προειδοποίησαν επίσης ότι στην καρδιά των πολλών δεινών της Σομαλίας βρίσκεται η κοινωνικοπολιτική δομή της που βασίζεται στις φυλές. Επισημαίνοντας ότι αυτή η πολιτική δομή δεν μπορεί να ξεπεραστεί εύκολα, οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο Σομαλός πρόεδρος θα πρέπει να εργαστεί για τη δημιουργία συμμαχιών με άλλες φυλές καθώς και με τα ομοσπονδιακά κράτη της χώρας, αντί να τα πολεμά.
Είναι ενδιαφέρον ότι τόσο στην Άγκυρα όσο και στο Μογκαντίσου επικρατεί μια ηρεμία για τα συνεχιζόμενα δεινά της Σομαλίας. Οι αξιωματούχοι θεωρούν υπερβολικές τις εικασίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που παραλληλίζουν τους αγώνες της Σομαλίας με την πτώση του Μπασάρ αλ Άσαντ στη Συρία ή την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν.
Ένας Τούρκος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας που μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας δήλωσε ότι η Τουρκία δεν αναμένει ότι η κυβέρνηση του Μοχαμούντ θα πέσει όπως εκείνη του Άσαντ στη Συρία. «Δεν είμαστε το Ιράν ή η Ρωσία και, παρά τα λάθη του, ο HSM δεν είναι ο Άσαντ», είπε αναφερόμενος στον πρώην δικτάτορα της Συρίας.
Ένας Σομαλός πολιτικός εμπειρογνώμονας που μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας, έκανε μια παρόμοια επισήμανση, υποστηρίζοντας ότι η Αλ Σαμπάμπ δεν μπορεί απλώς να μπει στο Μογκαντίσου όπως έκαναν οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021, όταν ανέλαβε την εξουσία.
«Η θρησκεία δεν λειτουργεί στη Σομαλία με τον τρόπο που λειτουργεί σε πολλές άλλες μουσουλμανικές χώρες», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο Al-Monitor.
Επισήμανε ότι στη Σομαλία οι δεσμοί φυλής και συγγένειας έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι η θρησκευτική ιδεολογία και πολλοί από τους ηγέτες της Αλ Σαμπάμπ προέρχονται από φατρίες με επιρροή.
Το παιχνίδι εξουσίας του Σομαλού προέδρου
Ο Σομαλός εμπειρογνώμονας επέκρινε ωστόσο τον Σομαλό πρόεδρο για την προσπάθειά του να συγκεντρώσει την εξουσία στα χέρια του. Ο Μοχαμούντ παρουσίασε νωρίτερα φέτος σχέδια για την κατάργηση του «συστήματος των 4,5 φυλών» της Σομαλίας, το οποίο κατανέμει κοινοβουλευτικές έδρες μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων φυλών και κοινές έδρες σε μικρότερες φυλές και εθνοθρησκευτικές μειονότητες. Πρότεινε την αντικατάσταση του συστήματος με πανεθνικές εκλογές με βάση το μοντέλο «ένα άτομο, μία ψήφος».
Επιπλέον, ο πρόεδρος της Σομαλίας στοχεύει στην κατάργηση του πρωθυπουργικού αξιώματος και στην εγκαθίδρυση ενός εκτελεστικού προεδρικού συστήματος παρόμοιου με αυτό της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι επικριτές του, ωστόσο, κατηγορούν τον Σομαλό πρόεδρο ότι προσπαθεί να συγκεντρώσει την εξουσία με το πρόσχημα της μεταρρύθμισης. Ο Σομαλός πρόεδρος κατηγορείται επίσης από τους αντιπάλους του για διαφθορά και νεποτισμό.
Ο Σομαλός εμπειρογνώμονας δήλωσε ότι η Τουρκία επικρίνεται μερικές φορές για την εγγύτητά της με τον πρόεδρο Μοχαμούντ από διάφορες ομάδες εξουσίας της Σομαλίας.
Από την κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης της Σομαλίας το 1991, η χώρα έχει διασπαστεί κατά μήκος των γραμμών των ομόσπονδων κρατών και των φυλών. Το κράτος της Σομαλιλάνδης στο βορρά απολαμβάνει από τότε de facto ανεξαρτησία, ενώ η Τζουμπάλλαντ και η Πούντλαντ ενέτειναν την αντίθεσή τους στις συνταγματικές τροποποιήσεις του Μοχαμούτ, τις οποίες ο ίδιος κήρυξε μονομερώς.
Οι εντάσεις έφθασαν σε κρεσέντο τον Νοέμβριο, όταν δικαστήριο του Μογκαντίσου εξέδωσε ένταλμα σύλληψης κατά του προέδρου της Τζουμπάλντ, Άχμεντ Μαντόμπε, και οι αρχές της Τζουμπάλντ απάντησαν με τον ίδιο τρόπο κατά του Σομαλού προέδρου.
Σε μια πρόσφατη έκθεση για το Συμβούλιο Μέσης Ανατολής για τις Παγκόσμιες Υποθέσεις, ένα μη κερδοσκοπικό ερευνητικό ίδρυμα στο Κατάρ, ο Αφγιάρε Έλμι προειδοποίησε ότι η προσέγγιση του Σομαλού προέδρου με τις συνταγματικές τροποποιήσεις «ο νικητής τα παίρνει όλα» στην πολιτική κινδυνεύει να αποξενώσει πολλές από τις διάφορες παρατάξεις της χώρας που συμμετείχαν στις ομοσπονδιακές δομές διακυβέρνησης από τη δεκαετία του 2010.
Σε μια συνέντευξη που ακολούθησε με το Al-Monitor, ο Έλμι, καθηγητής έρευνας στο City University of Mogadishu, δήλωσε στο Al-Monitor ότι «η ταραχώδης πολιτική και η διαφθορά της Σομαλίας είχαν αρνητικές επιπτώσεις στη δημιουργία ενός επαγγελματικού, καλά εξοπλισμένου εθνικού στρατού».
Ειδικά για την κατάσταση της ασφάλειας, ο Έλμι υποστήριξε επίσης ότι ο Μοχάμουντ μπορεί να βασίζεται υπερβολικά στις τοπικές φυλές και στις ξένες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
«Αυτό δεν είναι καλό ούτε για τον ίδιο ούτε για τη Σομαλία. Η ασφάλεια είναι συνάρτηση της πολιτικής. Δεν μπορείς να κάνεις πολλά αν η πολιτική είναι διαλυμένη – ο HSM πρέπει να επιστρέψει στο σχεδιαστήριο και να επανεξετάσει την προσέγγισή του «ο νικητής τα παίρνει όλα»».
Αντικατάσταση του αρχηγού άμυνας: Ρήγμα Τουρκίας-ΗΠΑ;
Εν μέσω αυτών των εξελίξεων, ο πρωθυπουργός της Σομαλίας Χάμζα Άμπντι Μπάρε απέλυσε τον υπουργό Άμυνας Αμπντουλκαντίρ Μοχάμεντ Νουρ στις 17 Μαρτίου, υποτίθεται υπό την πίεση των ΗΠΑ. Ο Νουρ θεωρείται κοντά στην Τουρκία επειδή σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, μιλάει άπταιστα τουρκικά και ηγήθηκε των προσπαθειών για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας συνεργασίας στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας μεταξύ της Άγκυρας και του Μογκαντίσου στις αρχές του 2024.
Ο υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος που μίλησε στο Al-Monitor αρνήθηκε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επηρέασαν την απόφαση του Μπαρέ.
Ο αξιωματούχος είπε επίσης ότι ο Νουρ μετατέθηκε, δεν απολύθηκε, και σημείωσε ότι «είναι τώρα υπουργός λιμένων και θαλάσσιων μεταφορών. Δεδομένων των πρόσφατων κερδών της Αλ Σαμπάμπ, ίσως υπάρχει ανάγκη για νέα πρόσωπα και προοπτικές», είπε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Νουρ συνόδευσε τον Σομαλό πρόεδρο κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
«Το ζήτημα μπορεί να μην αφορά την εγγύτητα του Νουρ με την Τουρκία», πρόσθεσε ο Τούρκος αξιωματούχος, “αλλά την ικανότητά του να συντονίζει τις προσπάθειες καταπολέμησης της εξέγερσης μεταξύ διαφορετικών εθνικών και διεθνών ενδιαφερομένων, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας, των τοπικών φυλών, εμάς, των Αμερικανών, του Κατάρ και των Εμιράτων”.
Ο αξιωματούχος επισήμανε τις αναφορές για τα σχέδια της κυβέρνησης Τραμπ να κλείσει τη Διοίκηση Αφρικής του αμερικανικού στρατού και να μειώσει ή να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Σομαλία.
Ένας Τούρκος εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας που μίλησε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας συμφώνησε. «Τόσο οι ΗΠΑ όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει βαθύτερη σχέση και επιρροή στη Σομαλία λόγω ιστορικών και θρησκευτικών λόγων», δήλωσε ο εμπειρογνώμονας στο Al-Monitor.
Πρόσθεσε ότι τα τρία μέρη εξακολουθούν να συνεργάζονται στενά και υπέδειξε ότι ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί τελικά να αποσυρθούν, η παρουσία στρατευμάτων του Ηνωμένου Βασιλείου μπορεί να αυξηθεί.
Εμπειρογνώμονες: Η Σομαλία χρειάζεται περισσότερη τουρκική υποστήριξη
Ένας Σομαλός εμπειρογνώμονας σε θέματα ασφάλειας που εδρεύει στο Μογκαντίσου, εν τω μεταξύ, δήλωσε ότι η Άγκυρα θα πρέπει να παράσχει προηγμένες δυνατότητες ISR και κρούσης στη Σομαλία εκτός από την εκπαίδευση την υποστήριξη που παρέχει στον σομαλικό στρατό.
Η Τουρκία εκπαίδευσε περίπου 10.000 στρατιώτες του σομαλικού στρατού και σχεδόν 1.000 αξιωματικούς και υπαξιωματικούς στο Μογκαντίσου και στην Τουρκία.
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας συμφώνησε. «Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη Ακίντσι και τα ελικόπτερα Τ129 είναι μια καλή αρχή, αλλά η Σομαλία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει περισσότερα από αυτά εναντίον της Αλ Σαμπάμπ».
Ο Τούρκος εμπειρογνώμονας πρόσθεσε επίσης ότι δεδομένου ότι ορισμένα τάγματα του Εθνικού Στρατού της Σομαλίας λαμβάνουν επίσης εκπαίδευση από τους Αμερικανούς, τους Ευρωπαίους και τους Εμιρατινούς, καθώς και από τα άλλα αφρικανικά κράτη της Ερυθραίας και της Ουγκάντας, θα μπορούσε να είναι πρόκληση για τις διάφορες σομαλικές δυνάμεις να επιχειρούν ενωμένες στο πεδίο της μάχης.
Σε αντίθεση με τις βρετανικές και αμερικανικές επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν περιορισμένη παρουσία στη Σομαλία, ο τουρκικός ιδιωτικός τομέας είναι πανταχού παρών στο Μογκαντίσου και σε άλλα μέρη της χώρας. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες των επίσημων και ιδιωτικών τουρκικών οργανισμών βοήθειας για την ανάπτυξη δυνατοτήτων υγειονομικής περίθαλψης σε περιοχές εκτός Μογκαντίσου τους απέφεραν μεγάλη υπεραξία από τους απλούς Σομαλούς.
Αλλά ο Τούρκος εμπειρογνώμονας προειδοποίησε επίσης ότι οι συμφωνίες άμυνας, ασφάλειας και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ της Τουρκίας και της Σομαλίας συγκεντρώνουν επίσης τα πυρά του Μογκαντίσου.
«Οι αντίπαλοι της HSM στο σομαλικό κοινοβούλιο παραπονιούνται ότι δεν είδαν ποτέ το κείμενο των συμφωνιών και παρά το γεγονός ότι έχουν επίσης μια γενικά φιλοτουρκική στάση, τα άτομα αυτά λένε ότι δεν μπορούν να δώσουν «ελεύθερο πάσο» στην Τουρκία», είπε.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας