Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στα αμερικανικά προϊόντα – Eκστρατείες για μποϊκοτάζ λόγω Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στα αμερικανικά προϊόντα – Eκστρατείες για μποϊκοτάζ λόγω Τραμπ
Η αυξανόμενη οργή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στην Ευρώπη, λόγω των πολιτικών του Ντόναλντ Τραμπ που προκαλούν αντιδράσεις, οδηγεί σε μια αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών, ιδιαίτερα ως προς τη στάση τους απέναντι στα αμερικανικά προϊόντα.
Οι απειλές του Τραμπ για επιβολή τιμωρητικών δασμών στην Ευρώπη, η επιθετική ρητορική για κατάσχεση εδαφών και η απόσυρση στρατιωτικής υποστήριξης στην περιοχή — συμπεριλαμβανομένου και του χειρισμού του πολέμου στην Ουκρανία — έχουν ενοχλήσει τους Ευρωπαίους καταναλωτές, ενισχύοντας εκστρατείες για μποϊκοτάζ σε αμερικανικά προϊόντα.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov που δημοσιεύθηκε στις 4 Μαρτίου, δεν υπάρχει πλέον καμία ευρωπαϊκή χώρα στην οποία περισσότεροι από τους μισούς πολίτες έχουν θετική στάση απέναντι στις ΗΠΑ. Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Δανία, όπου οι ηγέτες και οι πολίτες εξοργίστηκαν από τα σχέδια του Τραμπ να αποκτήσει τον έλεγχο της Γροιλανδίας.
Η θετική εικόνα των ΗΠΑ έχει μειωθεί σε όλη την Ευρώπη
Στο Facebook έχουν δημιουργηθεί ομάδες που καλούν σε μποϊκοτάζ αμερικανικών προϊόντων και μετρούν ήδη χιλιάδες μέλη. Μία από αυτές, η δανέζικη “Boykot varer fra USA” (Μποϊκοτάρετε προϊόντα από τις ΗΠΑ), συγκέντρωσε πάνω από 92.000 μέλη από τότε που δημιουργήθηκε στις 3 Φεβρουαρίου.
«Όλο και περισσότερο εκνευριζόμουν με τον τρόπο που δηλώνει τι είναι σωστό και τι λάθος», δήλωσε ο Μπο Άλμπερτους, διευθυντής σχολείου στη Δανία και διαχειριστής της ομάδας. «Άρχισα να νιώθω ότι πρέπει να κάνω κάτι».
Ο Άλμπερτους ακύρωσε όλες τις συνδρομές του σε υπηρεσίες streaming και προτίμησε ευρωπαϊκές ή δανέζικες πλατφόρμες, ενώ σταμάτησε να τρώει και σε αμερικανικές αλυσίδες fast food. «Σκέφτηκα ότι ο καλύτερος τρόπος είναι να σταματήσω να τους δίνω τα λεφτά μου», είπε. Σύμφωνα με έρευνα της Megafon για το δανέζικο τηλεοπτικό δίκτυο TV 2, σχεδόν ένας στους δύο Δανούς έχει εσκεμμένα αποφύγει να αγοράσει αμερικανικό προϊόν από την ημέρα που ανέλαβε ο Τραμπ.
Ανάλογη είναι και η εικόνα στη Σουηδία, όπου η ομάδα “Bojkotta varor från USA” αναπτύχθηκε με παρόμοιους ρυθμούς.
«Ήμουν απλώς θυμωμένη, δεν ήξερα τι να κάνω», είπε η Γιαννίκε Κόχινορ, δασκάλα και συνιδρύτρια της ομάδας. Μετά τις δηλώσεις του Τραμπ που υπονοούσαν ότι ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι φέρει την ευθύνη για τον πόλεμο, «ένιωσα ότι το μυαλό μας εκρήγνυται», είπε. «Η δημιουργία της ομάδας μάς έδωσε τη δυνατότητα να δράσουμε».
Σύμφωνα με έρευνα της Verian για τον σουηδικό κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα SVT, περίπου το 70% των Σουηδών έχουν σταματήσει ή σκέφτονται να σταματήσουν να αγοράζουν αμερικανικά προϊόντα ως μορφή πολιτικής διαμαρτυρίας. Ένας στους δέκα έχει πλήρως μποϊκοτάρει προϊόντα από τις ΗΠΑ τον τελευταίο μήνα, ενώ το 19% έχει σταματήσει να αγοράζει συγκεκριμένα προϊόντα.
Αντίκτυπος και στις επιχειρήσεις
Η μεγαλύτερη αλυσίδα λιανικής της Δανίας, η Salling Group AS — που λειτουργεί τα σούπερ μάρκετ Bilka, Fotex και Netto — ξεκίνησε να επισημαίνει στις ηλεκτρονικές ετικέτες τιμών αν ένα προϊόν ανήκει σε ευρωπαϊκή εταιρεία. Αυτό, όπως ανέφερε ο CEO Άντερς Χαγκ σε ανάρτηση στο LinkedIn, έγινε σε απάντηση στην αυξανόμενη ζήτηση των πελατών για προϊόντα αποκλειστικά ευρωπαϊκής προέλευσης.
Ωστόσο, ο ορατός αντίκτυπος στα έσοδα του ευρωπαϊκού λιανεμπορίου ενδέχεται να χρειαστεί χρόνο για να φανεί, σύμφωνα με τον αναλυτή της Bloomberg Intelligence, Τσαρλς Άλεν. «Αυτές οι μετατοπίσεις στο μερίδιο αγοράς συνήθως απαιτούν χρόνο».
Πολλές αμερικανικές επιχειρήσεις, ήδη ταραγμένες από τα μποϊκοτάζ στον Καναδά, έχουν αρχίσει να προειδοποιούν για τους κινδύνους που συνεπάγεται η αυξανόμενη δυσαρέσκεια στο εξωτερικό.
Η αλλαγή στη συμπεριφορά των καταναλωτών ήταν ιδιαίτερα απότομη και έντονη στην περίπτωση της Tesla, κυρίως λόγω των αντιδράσεων των Ευρωπαίων απέναντι στις συμπεριφορές του Έλον Μασκ και την απρόσκλητη ανάμειξή του στην ευρωπαϊκή πολιτική. Οι πωλήσεις της Tesla στη Γερμανία κατρακύλησαν κατά 76% τον προηγούμενο μήνα, καθώς ο Μασκ εξόργισε ψηφοφόρους σε μια κρίσιμη ομοσπονδιακή εκλογική αναμέτρηση. Σε όλη την Ευρώπη, οι πωλήσεις οχημάτων της Tesla έπεσαν κατά 45% τον Ιανουάριο και 40% τον Φεβρουάριο.
Η γαλλική εταιρεία Groupe Roy Energie SAS, η οποία παραγγέλνει μεταξύ 5 και 15 οχήματα Tesla ετησίως από το 2021, ακύρωσε φέτος παραγγελία 15 αυτοκινήτων και στράφηκε σε ευρωπαϊκά μοντέλα, παρά το υψηλότερο κόστος τους.
«Οι καταναλωτές, η κοινωνία, οι χώρες μας, η Ευρώπη πρέπει να αντιδράσουν», δήλωσε ο CEO Ρομέν Ρουά στον γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό Sud Radio.
Στη Νορβηγία, η εταιρεία πετρελαίου και ναυτιλίας Haltbakk Bunkers AS ανακοίνωσε ότι δεν θα πουλά πλέον καύσιμα στις αμερικανικές δυνάμεις ή πλοία, ως αντίδραση στην ένταση ανάμεσα στον Τραμπ και τον Ζελένσκι, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο NRK. «Όχι καύσιμα για Αμερικανούς!», έγραφε η ανάρτηση της εταιρείας στο Facebook, η οποία στη συνέχεια διαγράφηκε.
Οι αναφορές αυτές ανάγκασαν τον Νορβηγό Υπουργό Άμυνας, Τόρε Ο. Σάντβικ, να εκδώσει δήλωση σύμφωνα με την οποία ο εν λόγω μποϊκοτάζ δεν αντανακλά την επίσημη πολιτική της νορβηγικής κυβέρνησης. «Δεν ξέρω αν θα έχουμε οικονομικό αντίκτυπο — νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που ξεπερνά ακόμα και έναν μαραθώνιο», δήλωσε η Κόχινορ. «Αλλά ίσως να έχουμε κοινωνικό αντίκτυπο».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας