Η άμυνα στην συνάντηση πρωθυπουργού με Νετανιάχου, το καλώδιο του Great Sea και ο East Med

Μια ακόμη ψηφίδα στην ευρύτερη εικόνα της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-Ισραήλ τόσο ενεργειακό όσο και στον αμυντικό τομέα αποτελούν οι χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένζαμιν Νετανιάχου, αλλά και τον πρόεδρο της χώρας Ισαάκ Χέρτζογκ.
Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ειδικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο και ο ρόλος της ενέργειας ως παράγοντα διασύνδεσης μεταξύ των χωρών και διασφάλισης της σταθερότητας και της ειρήνης, ήταν το κεντρικό αντικείμενο της συνάντησης Μητσοτάκη Νετανιάχου.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση του με τον ισραηλινό πρόεδρο προσέφερε την ελληνική υποστήριξη στην άμεση και άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων και εξέφρασε την ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ένα σχέδιο για την επόμενη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν από τους πρώτους ηγέτες που είχαν επισκεφθεί το Ισραήλ μετά τις επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου 2023.
Σε ότι αφορά την ενέργεια ο πρωθυπουργός δεν συνοδευόταν από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντάς και Ενέργειας, η οποία ωστόσο έχει προετοιμάσει το έδαφος για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών. Άλλωστε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου και ο υφυπουργός Νίκος Τσάφος αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους συναντήθηκαν στην Αθήνα με τον υπουργό Περιφερειακής Συνεργασίας του Ισραήλ, Νταβίντ Αμσαλέμ ο οποίος μάλιστα συνοδευόταν από στελέχη ενεργειακών εταιριών της χώρας του, γεγονός που δείχνει το έντονο ενδιαφέρον του Ισραήλ για συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα.
Έτσι κατά τη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου η συνεργασία σε συγκεκριμένα ενεργειακά project ήταν ο καμβάς πάνω στον οποίο χτίζεται η στρατηγική συμμαχία Ελλάδας- Ισραήλ αλλά και Κύπρου. Μιας συνεργασίας η οποία αναδείχθηκε πρόσφατα στην Αθήνα με την τριμερή συνάντηση Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου, κατά την οποία και διατυπώθηκε η κοινή βούληση για την ενεργοποίηση του σχήματος 3+1 και με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Πρόθεση της ελληνική πλευράς στη συνάντηση Μητσοτάκη – Νετανιάχου είναι η μεγαλύτερη ενεργοποίηση του Ισραήλ στην υπόθεση του καλωδίου Ελλάδας Κύπρου το οποίο σχεδιάζεται να καταλήξει στο Ισραήλ. Όπως αναφέρουν παράγοντες που γνωρίζουν καλά το θέμα, το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ είναι ζωτικής σημασίας για το Ισραήλ, που μέσω αυτού θα πάψει να είναι απομονωμένο ενεργειακά αφού αυτή τη στιγμή δρα σε μια περιοχή με την οποία δεν διαθέτει την παραμικρή διασύνδεση.
Παράλληλα η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να δώσει το πράσινο φως για την επανέναρξη των ερευνών για την όδευση του καλωδίου αφού όπως έχει δηλώσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αυτό θα γίνει με βάση τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ και δεν υπόκειται σε καθεστώς άδειας από την Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό οι έρευνες από τη γαλλική Nexans για την όδευση του καλωδίου, επί της ουσίας σταμάτησαν το καλοκαίρι του 2024, στα ανοιχτά της Κάσου και της Καρπάθου όταν το πλοίο της γαλλικής εταιρίας εμποδίστηκε από τουρκικά πολεμικά. Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει την επανέναρξη των ερευνών περί τα τέλη Απριλίου ενώ περί τα μέσα του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο Γάλλος υπουργός Άμυνας και ο ελλιμενισμός του αεροπλανοφόρου Σαρλ Ντε Γκωλ στον Πειραιά. Μάλιστα εκτιμάται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό του Ισραήλ για την τετραμερή συνάντηση, που είχε στο Παρίσι με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Λιβάνου.
Ο East Med και η Άμυνα
Πέραν της ηλεκτρικής διασύνδεσης στις επαφές των δύο πλευρών φαίνεται ότι με πρωτοβουλία του Ισραήλ αναβιώνει και ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου East Med τουλάχιστον σε ότι αφορά το τμήμα του Ισραήλ – Κύπρος. Το Ισραήλ που είναι παραγωγός φυσικού αερίου επιθυμεί τη διασύνδεση του με την Κύπρο προκειμένου να εξάγει φυσικό αέριο από το οποίο θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια που θα μπορούσε να επανεισάγει μέσω του καλωδίου.
Με άλλα λόγια η ισραηλινή πλευρά προσβλέπει σε μια κοινή πορεία των δυο project, τα οποία θα μπορούν να συμβάλλουν στην ενεργειακή του ασφάλεια και κυρίως τη διασύνδεση με ευρωπαϊκό έδαφος. Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε επίσης στο Τελ Αβίβ με ανώτατα στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ SIBAT, καθώς και με εκπροσώπους της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, επισημάνθηκε η σταθερή και ισχυρή συνεργασία που έχει ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας, ενώ στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν οι δυνατότητες περαιτέρω διεύρυνσης αυτής της συνεργασίας.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις ευκαιρίες για σύμπραξη και συμπαραγωγή σε τομείς υψηλής τεχνολογίας, με έμφαση στην καινοτομία, την έρευνα και την απόκτηση στρατηγικών δυνατοτήτων που θα ενισχύσουν τις αμυντικές υποδομές των δύο χωρών.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τονίστηκε επίσης η σημασία της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας για τη διαρκή ενίσχυση του οικοσυστήματος της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας, στο οποίο εντάσσονται πλέον εταιρείες που αναπτύσσουν προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας.
Στο επίκεντρο το καλώδιο
Όπως κατέγραφε το WEN στις 21/3, αν και τα ερευνητικα πλοία έχουν ακολουθήσει τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις σε σχέση με τις διαδρομές του καλωδίου Κύπρου – Κρήτης, προς το παρόν, όλα δείχνουν ότι η ελληνική πλευρά ετοιμάζει την δυναμική επιστροφή της με σχεδιασμούς μέχρι και έντασης με την Τουρκία. Δείτε αναλυτικά εδώ: https://www.worldenergynews.gr/index.php?id=566696
Την Κυριακή 30/3 τα πρωτοσέλιδα τόσο της Καθημερινής όσο και του Βήματος αναφέρονται στο νέο εγχείρημα για τις έρευνες πόντισης του καλωδίου νότια της Καρπάθου και της Κάσου, με αναμενόμενη διακριτική παρουσία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού.
Ιδιαίτερης σημασίας για το εγχείρημα και η επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου σύμφωνα με την ERTnews οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Ισραήλ, σε μια δυσμενή γεωπολιτική συγκυρία για την ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται στο τραπέζι των συνομιλιών Μητσοτάκη – Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ. Η διασύνδεση άλλωστε της Κύπρου με την Κρήτη ενδιαφέρει άλλωστε άμεσα το Ισραήλ, καθώς ο Great Sea στο συνολό του περιλαμβάνει και την διασύνδεση Κύπρου – Ισραήλ.
Η αντιπαράθεση του Ισραήλ με την Τουρκία είναι μαι στρατηγική παράμετρος για την αντιμετώπιση των αναμενομένων τουρκικών αντιδράσεων, που είναι άγνωστο ποιες επιπτώσεις μπορούν να έχουν.Με δεδομένο ότι το Ισραήλ διαθέτει αυξημένη ισχύ στις σχέσεις του με τις ΗΠΑ.
Οι δηλώσεις των δυο πρωθυπουργών
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, ιδιαίτερα στον τομέα της άμυνας.
Ο Πρωθυπουργός και ο Ισραηλινός ομόλογός του αντάλλαξαν απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις, με έμφαση στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για τις προκλήσεις στη Συρία, στον Λίβανο και στην Ερυθρά Θάλασσα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή.
Σε ό,τι αφορά στον Λίβανο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σταθερότητας στη χώρα και της τήρησης της εκεχειρίας στον νότιο Λίβανο.
Σημείωσε ακόμα την ανάγκη απελευθέρωσης των ομήρων και παύσης των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Γάζα. Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, οι δύο ηγέτες είχαν τον ακόλουθο διάλογο:
Μπενιαμίν Νετανιάχου: Καλώς ήρθατε Πρωθυπουργέ, καλέ μου φίλε Κυριάκο. Εδώ είναι δύο γαλάζια και λευκά που συναντιούνται. Είμαστε δύο αρχαίοι λαοί. Οι ελεύθεροι πολιτισμοί μας ξεκίνησαν από την Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Έχουμε κοινές αξίες και μοιραζόμαστε σήμερα ένα κοινό συμφέρον, αλλά και κοινές προκλήσεις. Πιστεύω ότι πολλές ευκαιρίες βρίσκονται ενώπιόν μας. Προσβλέπω στη συζήτηση μαζί σας.
Αλλάζετε την οικονομία της Ελλάδας. Διήλθαμε κι εμείς από μια παρόμοια διαδικασία. Οι δεσμοί μας ενισχύονται διαρκώς. Γνωρίζω πολλούς Ισραηλινούς που πηγαίνουν στην Ελλάδα, που επενδύουν στην Ελλάδα, κάτι που αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης. Ανυπομονώ για την ευκαιρία να συζητήσουμε τις προκλήσεις για την ασφάλεια, τις οικονομικές ευκαιρίες και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες για μια διαρκή ειρήνη στην περιοχή μας, κάτι που ξέρω ότι επιθυμείτε.
Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο προς μια άλλη δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώς ήρθες, φίλε.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρωθυπουργέ. Είναι πάντοτε χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Πρόκειται για μια στρατηγική εταιρική σχέση που έχει σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε προκειμένου να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης.
Θέλουμε να εστιάσουμε, επίσης, στην οικονομική μας συνεργασία, αλλά και στην αμυντική μας συνεργασία, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς στην Ελλάδα. Προσβλέπω πραγματικά στη συζήτηση που θα έχουμε. Έχουμε πάντοτε πολύ ειλικρινή και ανοιχτή επικοινωνία. Σας ευχαριστώ πολύ που με δέχεστε σήμερα στην Ιερουσαλήμ.
Η συνάντηση με τον πρόεδρο Χέρτζογκ
Με θερμά λόγια καλωσόρισε ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ τον Πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για μια σημαντική επίσκεψη. Με σκληρά λόγια μίλησε για τη Χαμάς, τονίζοντας ότι βασανίζει ολόκληρο το έθνος, «πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι όλο αυτό είναι απαράδεκτο». Εξήγησε ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, ενώ σε μια κίνηση υψηλού συμβολισμού και μια άκρως συγκινητική στιγμή, κάλεσε σε συνομιλίες τους γονείς του Ιωνά Καρούση, του νέου που δολοφονήθηκε στη Τζάφα. «Ελπίζουμε ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζουμε ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει στην περιοχή που έχει ήδη βασανιστεί από τον τρόμο» κατέληξε ο Ισραηλινός πρόεδρος.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τον ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, υπογραμμίζοντας τη σημασία που δίνει η Ελλάδα στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, με τη χώρα μας να προστίθεται, όπως είπε, στις φωνές όσων ζητούν άμεση απελευθέρωση των ομήρων. Το συντομότερο να υπάρξει νέα εκεχειρία στη Γάζα αλλά και ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την επόμενη μέρα, διευκρίνισε ο Πρωθυπουργός.
Μάλιστα, προανήγγειλε πρόγραμμα υποτροφίας στη μνήμη του Ιωνά Καρούση, «για να φέρει πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για τη μνήμη του.
Αναλυτικά η συνομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του Ισραήλ Ισαάκ Χέρτζογκ
Ισαάκ Χέρτζογκ: Καλώς ήρθατε, κ. Πρωθυπουργέ. Είστε αγαπητός φίλος μου και του κράτους του Ισραήλ. Θέλω να σας καλωσορίσω σε αυτή την πολύ σημαντική επίσκεψη. Έρχεστε στο Ισραήλ την ώρα που κατακλυζόμαστε από ανησυχία και πόνο για τους ομήρους μας στη Γάζα, δεκάδες Ισραηλινούς και μη Ισραηλινούς που βρίσκονται εκεί, στα μπουντρούμια της Γάζας, ζωντανοί και νεκροί εν μέσω μιας βάρβαρης μεταχείρισης. Λαμβάνουμε πολύ ανησυχητικές αναφορές για την κατάσταση της υγείας τους. Και βέβαια, η σκληρότητα που είναι ο τρόπος συμπεριφοράς της Χαμάς, βασανίζει οικογένειες και ολόκληρο το έθνος.
Επομένως, αυτή είναι η ύψιστη προτεραιότητα για το έθνος μας. Όπως έχουμε συζητήσει, θα συζητήσουμε και πάλι εδώ, με ποιον τρόπο τα έθνη μπορούν να υποστηρίξουν και να βοηθήσουν. Πρέπει να είναι σαφές στην οικογένεια των εθνών, ότι αυτό είναι κάτι εντελώς απαράδεκτο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διεξάγουμε τώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις προκειμένου να πάρουμε πίσω τους ομήρους μας.
Ελπίζουμε ειλικρινά ότι σήμερα, που είναι το Eid al-Fitr, η γιορτή των μουσουλμάνων πολιτών μας εδώ και των μουσουλμάνων στην περιοχή και σε όλο τον κόσμο, είναι η ώρα να τους απελευθερώσουν όλους ως ένδειξη της ευλογίας αυτής της γιορτής, και βέβαια, αυτό είναι κάτι που αποτελεί ηθική υποχρέωση όλων τους.
Σας ευχαριστούμε που μας στηρίζετε και είστε στο πλευρό μας σε αυτή την εξαιρετική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, η οποία αποτυπώνεται επίσης σε μια άλλη τραγωδία, της οικογένειας Καρούση, της οποίας ο γιος, ο Ιωνάς, ένα υπέροχο αγόρι, σκοτώθηκε σε μια φρικτή τρομοκρατική επίθεση στη Γιάφα. Η ζωή τους συνδέεται τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Ελλάδα. Με το Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, αλλά φυσικά και με την Ελλάδα. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μιλήσατε και που συναντήσατε τους γονείς του Ιωνά και ασφαλώς είμαστε πολύ συγκινημένοι που είστε και οι δύο εδώ, ελπίζοντας ότι η μνήμη του θα είναι ευλογία για όλους μας και ελπίζοντας ότι η τρομοκρατία δεν θα κυριαρχήσει ποτέ στην περιοχή που μαστίζεται από την τρομοκρατία. Σας ευχαριστώ πολύ.
Κυριάκος Μητσοτάκης: Σας ευχαριστώ, κ. Πρόεδρε, για την πολύ θερμή υποδοχή και που με τιμάτε με τη φιλία σας. Γνωρίζετε πόσο μεγάλη αξία δίνουμε στη στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ. Και, πράγματι, έρχομαι στο Ισραήλ, για άλλη μια φορά, σε πολύ δύσκολους, σε πολύ ταραγμένους καιρούς.
Επιτρέψτε μου να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που ζητούν την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων. Αλλά επιτρέψτε μου, επίσης, να προσθέσω τη φωνή μου σε εκείνους που εκφράζουν την ειλικρινή ελπίδα ότι το συντομότερο δυνατό θα υπάρξει νέα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ότι, επιτέλους, η απελευθέρωση των ομήρων θα συνοδεύεται από ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει σε όλους μας να σκεφτούμε την επόμενη μέρα.
Επιτρέψτε μου, επίσης, και πάλι, να εκφράσω την ειλικρινή συμπόνια μου και, εκ μέρους όλου του ελληνικού λαού, να εκφράσω τα συλλυπητήριά μου στους γονείς του Ιωνά. Είχα την ευκαιρία να τους συναντήσω στην Αθήνα και θα μας χαροποιήσει ιδιαίτερα να ανακοινώσουμε πολύ σύντομα ένα πρόγραμμα υποτροφιών προς τιμήν του Ιωνά για να φέρουμε πιο κοντά νέους φοιτητές που θέλουν να σπουδάσουν είτε στο Ισραήλ είτε στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι είναι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη του.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας