Policy Briefs

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ενοχη για υπεξαίρεση η Λεπέν – χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ενοχη για υπεξαίρεση η Λεπέν – χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/Stephanie Lecocq--Πολιτικός σεισμός στη Γαλλία: Ενοχη για υπεξαίρεση η Λεπέν – χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι

Δικαστήριο του Παρισιού ανακοίνωσε την ετυμηγορία, το μεσημέρι της Δευτέρας. Η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς και φαβορί για τις προεδρικές εκλογές του 2027, δεν μπορεί πλέον να είναι υποψήφια, ενώ καταδικάστηκε και σε τετραετή φυλάκιση

Δικαστήριο του Παρισιού εξέδωσε, τη Δευτέρα, την ετυμηγορία του σχετικά με τις κατηγορίες που βαραίνουν τη Μαρίν Λεπέν ότι η ίδια και στελέχη του κόμματός της υπεξαίρεσαν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από το 2004 έως το 2016. Το δικαστήριο έκρινε ένοχη για την υπόθεση την 56χρονη αρχηγό της Ακροδεξιάς, οκτώ ευρωβουλευτές της και 12 βοηθούς. Η απόφαση δεν κρίνει μόνο το μέλλον της Λεπέν αλλά και του πολιτικού τοπίου της Γαλλίας. Το δικαστήριο ανακοίνωσε τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι της Λεπέν σε δημόσιο αξίωμα «με άμεση ισχύ» και πενταετή διάρκεια.

Αυτό σημαίνει ότι δεν να είναι υποψήφια στις προεδρικές εκλογές του 2027, για τις οποίες είναι φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Η Λεπέν καταδικάστηκε επίσης σε τετραετή ποινή φυλάκισης και πρόστιμο 100.000 ευρώ. Αν ασκήσει έφεση, η ποινή φυλάκισης και το πρόστιμο δεν θα τεθούν σε ισχύ μέχρι την οριστική απόφαση, όμως η στέρηση του δικαιώματος του εκλέγεσθαι θα ισχύσει άμεσα. Η Λεπέν είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ασκήσει έφεση, γεγονός που θα απαιτήσει τη διεξαγωγή νέας δίκης.

Ο μόνος τρόπος να συμμετάσχει στις εκλογές του 2027, είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία της έφεσης και να απαλλαγεί εγκαίρως για να θέσει υποψηφιότητα. Η πολύωρη ανάγνωση της πολυαναμενόμενης αυτής δικαστικής κρίσης ξεκίνησε στις 11:20 ώρα Ελλάδας σε μια αίθουσα κατάμεστη από δημοσιογράφους και κοινό. Η αρχηγός της Εθνικής Συσπείρωσης (Rassemblement National, RN) και τρεις φορές υποψήφια πρόεδρος της Γαλλίας, αποχώρησε από το δικαστήριο, πριν την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της ποινής της, χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Σύμφωνα με τη Liberation, το δικαστήριο ανακοίνωσε ότι βρέθηκαν ακλόνητα στοιχεία «για τη σύναψη 40 εικονικών συμβάσεων εργασίας σε διάρκεια 12 ετών, που αντιστοιχούν σε υπεξαίρεση 4,6 εκατ. ευρώ». Σύμφωνα με το δικαστήριο, «διαπιστώθηκε ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονταν στην πραγματικότητα για το κόμμα της Λεπέν και ότι το Ευρωκοινοβούλιο δεν τους είχε αναθέσει καθήκοντα. Οι έρευνες έδειξαν επίσης ότι δεν επρόκειτο για διοικητικά λάθη, αλλά για υπεξαίρεση στο πλαίσιο ενός συστήματος που τέθηκε σε εφαρμογή για τη μείωση των δαπανών του κόμματος», είπε ο δικαστής. Οι εισαγγελείς είχαν ζητήσει να επιβληθεί στη Λεπέν πρόστιμο 300.000 ευρώ και ποινή φυλάκισης, καθώς και να της απαγορευθεί να κατέχει ή να επιδιώξει να κατέχει πολιτική θέση για πέντε χρόνια με άμεση εφαρμογή. Οπως σημείωσε ο Guardian, την Παρασκευή, σε μια άλλη υπόθεση, το συνταγματικό συμβούλιο της Γαλλίας έκρινε ότι οι πολιτικοί μπορούν να αποκλείονται αμέσως από τα αξιώματά τους εάν καταδικαστούν για κάποιο έγκλημα. Η Λεπέν κατηγόρησε τους εισαγγελείς ότι επιδιώκουν τον «πολιτικό θάνατό» της και δήλωσε ότι η κήρυξή της ως μη επιλέξιμης για αξίωμα θα αγνοήσει τις επιθυμίες των ψηφοφόρων και θα απειλήσει τη δημοκρατική διαδικασία.

Μια δημοσκόπηση στην εφημερίδα Le Figaro νωρίτερα αυτό τον μήνα έδειξε ότι το 42% των Γάλλων θα ήθελε την Λεπέν υποψήφια το 2027, ενώ δημοσκόπηση της Κυριακής «δίνει» 34% έως 37% στη Λεπέν για πρόθεση ψήφου στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Η γαλλίδα πολιτικός διόρισε τον 29χρονο Ζορντάν Μπαρντελά, ως πρόεδρο του RN το 2021, αλλά ένα ανώτερο μέλος του κόμματος δήλωσε ότι δεν υπάρχει «σχέδιο Β» εάν η Λεπέν κριθεί άμεσα μη επιλέξιμη για να είναι υποψήφια το 2027. Η Λεπέν και 24 στελέχη του RN, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του κόμματος, υπάλληλοι, ευρωβουλευτές και βοηθοί, δικάστηκαν τον περασμένο Νοέμβριο με την κατηγορία ότι έπαιρναν χρήματα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο πλαίσιο μιας υποτιθέμενης απάτης με ψεύτικες θέσεις εργασίας. Αντί τα χρήματα να δαπανηθούν για το προσωπικό της ΕΕ, κατηγορήθηκαν ότι τα χρησιμοποίησαν για να πληρώσουν το προσωπικό του κόμματος στη Γαλλία. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκτίμησε ότι τα χρήματα που φέρεται να υπεξαιρέθηκαν ανήλθαν σε περίπου επτά εκατ. ευρώ. Η Λεπέν και οι υπόλοιποι αρνήθηκαν τις κατηγορίες. Ερωτηθείσα την περασμένη εβδομάδα αν ανησυχεί για το πολιτικό μέλλον της, η Λεπέν δήλωσε: «Δεν το σκέφτομαι. Ο φόβος δεν απομακρύνει τον κίνδυνο, οπότε δεν βλέπω κανένα ενδιαφέρον να μαντεύω εκ των προτέρων. Θεωρώ τον εαυτό μου εντελώς αθώο για όσα με κατηγορούν, οπότε αν κηρυχθεί η ενοχή μου, τότε θα χρησιμοποιήσω τον νόμο για να υπερασπιστώ και πάλι την αθωότητά μου».

Διεθνείς αντιδράσεις Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της ποινής, ο Μπαρντελά δήλωσε ότι «σήμερα εκτέλεσαν τη γαλλική δημοκρατία». Ακολούθησαν οι πρώτες αντιδράσεις από ομοϊδεάτες της Λεπέν στο εξωτερικό: Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπαν, έσπευσε να γράψει στο X: «Je suis Marine!» (Είμαι η Μαρίν). Ο Ματέο Σαλβίνι, μεγαλοστέλεχος της ιταλικής Ακροδεξιάς και αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης, έγραψε ότι πρόκειται για «κακή ταινία» και για «πόλεμο που κήρυξαν οι Βρυξέλλες» εναντίον τους. Δήλωση σχετικά έκανε και το Κρεμλίνο: «Οντως, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ακολουθούν το μονοπάτι της παραβίασης δημοκρατικών κανόνων», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Βλαντίμιρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση για την καταδίκη της επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς. «Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε σε εσωτερικές υποθέσεις της Γαλλίας, δεν το έχουμε κάνει ποτέ», είπε ο Πεσκόφ, παρά τους ισχυρισμούς του Παρισιού για πολλαπλές ρωσικές εκστρατείες παραπληροφόρησης κατά της Γαλλίας. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Συσπείρωση (RN), πήρε δάνειο από ρωσική τράπεζα το 2014, εγείροντας υποψίες για επιθυμία του Κρεμλίνου να υποστηρίξει το γαλλικό ακροδεξιό κόμμα.

Η Λεπέν για χρόνια επικρίνει τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014. Τον Ιούνιο του 2023, έκθεση της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης κατήγγειλε τη «μακροχρόνια και σταθερή» σύνδεση του RN με τη Ρωσία και τις «συχνές επαφές» μεταξύ βουλευτών του RN και ρώσων αξιωματούχων. Η Λεπέν τότε καταδίκασε την έκθεση ως «ανέντιμη» και «πολιτικοποιημένη». Η επικεφαλής της γαλλικής Ακροδεξιάς έγινε δεκτή από τον Πούτιν στις 24 Μαρτίου 2017 στο Κρεμλίνο, λίγες εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών του 2017, εκλογές που έχασε από τον Εμανουέλ Μακρόν. Μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής κατά της Ουκρανίας το 2022, η αρχηγός της γαλλικής Ακροδεξιάς έχει φροντίσει να λάβει αποστάσεις από την Μόσχα.

Πηγή: pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments