Η κυβέρνηση παρουσιάζει το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 25-28 δισ. ευρώ για τα επόμενα 12 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: [362341] ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΒΟΥΛΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI)
Έστω και με «καθυστέρηση» περίπου ενός μήνα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή και ο Νίκος Δένδιας στην αρμόδια επιτροπή αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη, να παρουσιάσουν το πολυαναμενόμενο εξοπλιστικό πρόγραμμα που θα ενισχύσει τις Ένοπλες Δυνάμεις και θα θωρακίσει τη χώρα για την επόμενη τουλάχιστον 12ετία εν μέσω μάλιστα καταιγιστικών γεωπολιτικών εξελίξεων.
Παρά το γεγονός των αλλεπάλληλων αναβολών η αλήθεια είναι ότι όλο το προηγούμενο διάστημα διαδραματίστηκαν μεγάλες εξελίξεις τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό.
Πρώτα και κύρια οι ευρωπαϊκές εξελίξεις και η πρόταση της Κομισιόν με το περιβόητο ReArm Europe των 800 δισ. ευρώ (650 δισ. από προϋπολογισμούς κρατών και 150 δισ. κοινό δανεισμό) και το πιο σημαντικό η ρήτρα διαφυγής ώστε να υπάρχει δημοσιονομικός χώρος για αύξηση των αμυντικών δαπανών.

Την ίδια στιγμή σε επίπεδο Ελλάδας δύο επιχειρηματικοί παράγοντες από το χώρο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας έστειλαν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση στο νέο εξοπλιστικό πακέτο που υπολογίζεται στα 25 με 28 δισ. ευρώ να υπάρχει ελληνική συμμετοχή και επιστροφή 30% βιομηχανικού έργου σύμφωνα με το newmoney.gr και το Γιώργο Μιχαηλάρη.
Τόσο ο Ευάγγελος Μυτιληναίος επικεφαλής του ομίλου Metlen (ΜΕΤΚΑ) που πρόσφατα ανακοίνωσε επέκταση των εγκαταστάσεων του Βόλου και νέα αμυντικά projects αλλά και ο Τάσος Ροζολής πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Κατασκευαστών Αμυντικού Υλικού (ΣΕΚΠΥ) που εκπροσωπεί πάνω από 230 ελληνικές εταιρείες ζήτησαν να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος με τη συμμετοχή της χώρας στα τελευταία εξοπλιστικά των περίπου 15 δισ. ευρώ να μη ξεπερνά το 2 με 3%.
Η κυβερνητική απάντηση δεν άργησε να έρθει με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια να αποστέλλει επιστολή στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων (ΓΔΑΕΕ), ζητώντας να προβλέπεται ποσοστό ελληνικής συμμετοχής ύψους 25% σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας σύμφωνα με το newmoney.gr και το Γιώργο Μιχαηλάρη.
Οι προτεραιότητες του εξοπλιστικού πακέτου
Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν γίνει γνωστά από την διακλαδική προτεραιοποίηση που έχει στα εξοπλιστικά έργα προκρίνονται μεταξύ άλλων:
• Πρώτο στη λίστα είναι η αντιπυραυλική και αντι-drone ασπίδα που θα καλύψει το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής επικράτειας. Για τον Ελληνικό Θόλο έχουν αποκτήσει το μεγαλύτερο πλεονέκτημα οι δύο ισραηλινές εταιρείες IAI και Rafael αν και το τελευταίο διάστημα έχουν εμφανιστεί και εταιρείες από Γερμανία και Γαλλία. Το συνολικό κόστος πάντως φαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι θα φτάσει και τα 3 δισ. ευρώ.
Η μεν IAI με το BARAK MX (που πρόσφατα παραδόθηκε και στη Κύπρο) αναμένεται να αποτελεί την ραχοκοκαλιά του Θόλου καλύπτοντας όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έχει δοθεί προσφορά από τη Rafael για το spyder All in One για να καλύψει τα νησιά του Αιγαίου.
Τις προηγούμενες ημέρες πάντως έγινε γνωστή η γερμανική σφήνα με πρόταση για το σύστημα IRIS-T, που μπορεί να προμηθευτεί η Αθήνα μέσω του ESSI (European Sky Shield Initiative), στο οποίο η Ελλάδα συμμετέχει με τρεις ελληνικές εταιρείες, (ΕΑΒ-ΕΑΣ-IDE). Όπως έχει αναφέρει ξανά το newmoney.gr η Πολεμική Αεροπορία έχει εξετάσει ειδικά για τα νησιά τα υφιστάμενα ήδη στο οπλοστάσιο της όπλα της γερμανικής DIEHL με το γνωστό σύστημα Iris-T .
Πάντως και η IAI μέσω της Intracom Defense που κατέχει και μέσω πολλών μνημονιων συνεργασίας που έχει υπογράψει με ΕΑΒ, ΕΑΣ, MILTECH και άλλων ελληνικών εταιρειών υπόσχεται γραμμές παραγωγής στη χώρα μας.
• Ο πολυσυζητημένος εκσυγχρονισμός των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ αν και «τσεκουρεμένος» καθώς η συμφωνία με την κοινοπραξία TKMS – THALES ακυρώθηκε και το ΠΝ θα προχωρήσει μόνο με την εγκατάσταση κυρίως νέων ηλεκτρονικών συστημάτων και τις μηχανολογικές εργασίες στο ναύσταθμο Σαλαμίνας ή σε ναυπηγείο με κόστος περίπου 300 ευρώ από το αρχικό των 600 ευρώ. Ταυτόχρονα, αναμένεται να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την απόκτηση και 4ης φρεγάτα Βelharra με την προσθήκη στρατηγικών όπλων. Να σημειωθεί ότι η πρώτη φρεγάτα αναμένεται να παραδοθεί στο τέλος του 2025 με καθυστέρηση.
Συνολικά προβλέπεται η διάθεση κονδυλίων της τάξης των 25 δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επόμενα δώδεκα έτη που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα προγραμμάτων και περιλαμβάνουν και τις αποπληρωμές των εξοπλιστικών προγραμμάτων που υλοποιήθηκαν από το 2019 έως σήμερα όπως της ναυπήγησης των φρεγατών FDI HN, των μαχητικών Rafale F3R, των ελικοπτέρων UH-60M Blackhawk καθώς και των F-35A. Κεντρικό ρόλο στο νέο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) αποτελούν τα προγράμματα του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού με βασικότερο αυτού του εκσυγχρονισμού των φρεγατών ΜΕΚΟ 200 ΗΝ, της πρόσκτησης της 4ης FDI HN, των νέων πυραύλων στρατηγικής κρούσης Scalp Naval, της ναυπήγησης νέων υποβρυχίων (2+2) καθώς και του εκσυγχρονισμού των πυραυλακάτων Super Vita καθώς και των υποβρυχίων τύπου «214».
Στον νέο Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) επισημαίνεται επίσης η συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέας γενιάς αμερικανικών φρεγατών της κλάσης Constellation καθώς και του προγράμματος European Patrol Corvette (EPC). Αμφότερα τα δύο παραπάνω αναφέρονται με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μεταξύ 2030 – 2037 δεδομένου πως επί του παρόντος βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο δίχως σαφή δεδομένα κόστους, διαμόρφωσης και χρονοδιαγράμματος.
Ειδική μνεία γίνεται στα προγράμματα της Πολεμικής Αεροπορίας με κομβικό ζήτημα αυτό της προμήθειας των F-35A αλλά και των νέων όπλων για τον στόλο τόσο των F-16 όσο και των F-35A. Επιπροσθέτως, καταγράφεται το προγράμματα εκσυγχρονισμού των F-16 Block 50, της τεχνικής υποστήριξης των Rafale F3R ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ καθώς και της προμήθειας ενός μικρού αριθμού Rafale για τη συγκρότηση δύο Μοιρών και παράλληλα την απόσυρση των Mirage 2000-5 Mk2. Στις βασικές εξοπλιστικές απαιτήσεις του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας συγκαταλέγεται ο εκσυγχρονισμός του Συστήματος Αεροπορικού Ελέγχου (ΣΑΕ) με αδήριτη ανάγκη το πρόγραμμα τεχνικής υποστήριξης των ΑΣΕΠΕ καθώς και του προγράμματος εκσυγχρονισμού.
Το νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα το οποίο αναφέρεται επισήμως ως Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) έχει ορίζοντα χρονικής υλοποίησης μεταξύ 2025 και 2037 και περιλαμβάνει τη συνολική προτεραιοποίηση όλων των εξοπλιστικών προγραμμάτων των Γενικών Επιτελείων των Ενόπλων Δυνάμεων.
Επιπροσθέτως, προβλέπεται η αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης S-300 PMU1 καθώς των συστημάτων εγγύς αεράμυνας «ΒΕΛΟΣ». Επίσης, έχει διασφαλιστεί μέριμνα για τον εκσυγχρονισμό των αντιαεροπορικών συστημάτων PATRIOT καθώς και της προμήθειας νέων σταθμών ραντάρ για την αντικατάσταση παρωχημένων επίγειων σταθμών ραντάρ. Παραμένει επίσης καταγεγραμμένη η ανάγκη αγοράς νέων ελικοπτέρων έρευνας – διάσωσης για την αντικατάσταση των παρωχημένων ΑΒ-205. Επιπλέον, τονίζεται η απόκτηση νέας γενιάς μεταγωγικών αεροσκαφών τακτικών μεταφορών ενώ στην ίδια κατεύθυνση έμφαση αποδίδεται στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των C-27J Spartan.
Ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό των εξοπλιστικών λαμβάνει το Γενικό Επιτελείο Στρατού με τα εξής προγράμματα: εκσυγχρονισμός αρματικού δυναμικού, απόκτηση νέων ισραηλινής προέλευσης Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων (ΠΕΠ), εκσυγχρονισμός RM-70, εκσυγχρονισμός ΤΟΜΠ και προμήθεια νέων ΤΟΜΑ (μετά το 2030), πρόγραμμα απόκτησης νέων τροχοφόρων οχημάτων γενικής χρήσης, συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου για το Όπλο των Διαβιβάσεων, νέα περιφερόμενα πυρομαχικά, νέα ελικόπτερα μέσης μεταφορικής ικανότητας (ήδη έχει υπογραφθεί η σύμβαση για τα UH-60M Blackhawk). To 40% και πλέον των διατιθέμενων κονδυλίων στα πλαίσια του ΜΠΑΕ για το Γενικό Επιτελείο Στρατού θα διατεθεί στα νέα αντιαεροπορικά συστήματα (πιθανότατα ισραηλινής προέλευσης) προς αντικατάσταση των ρωσικής προέλευσης OSA AK/ AKM και TOR M1 (ύψους 1.8 δις ευρώ). Επιπροσθέτως, κονδύλι ύψους 200 εκατομμυρίων ευρώ έχει διατεθεί για το πρόγραμμα «Σύγχρονος Μαχητής 2030» το οποίο περιλαμβάνει νέο ατομικό εξοπλισμό, υλικά πάσης φύσεως για το προσωπικό του Στρατού Ξηράς σύμφωνα με το defencereview.gr
Στα εξοπλιστικά του ΓΕΣ περιλαμβάνονται και άλλα μικρότερα προγράμματα όπως αυτό των Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης Μηχανικού, νέων φορητών αντιαρματικών όπλων και νέων Μη Επανδρωμένων Αεροσκαφών τακτικού και ενώ η έλευση των γαλλικών Patroller θα αφορά τη κάλυψη αναγκών συλλογής πληροφοριών επιχειρησιακού επιπέδου.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας