Η σημασία της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Ισραήλ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΙΣΡΑΗΛ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ και η συνάντησή του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου επιβεβαίωσαν τη δυνατή στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ, η οποία εξελίσσεται σε έναν συμμαχικό άξονα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Σε μια περίοδο γεωπολιτικών ανακατατάξεων, η συνάντηση αυτή αποκτά ιδιαίτερη σημασία για πολλές διμερείς συνεργασίες, με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων να είναι στο επίκεντρο. Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που η ελληνική πλευρά ακυρώνει στην πράξη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και τις τουρκικές βλέψεις για εξορύξεις νότια της Κρήτης, ενώ ο Λευκός Οίκος φαίνεται να υποστηρίζει τη συνέχιση των ερευνών από τη Chevron.
Επίσκεψη Μητσοτάκη στο Ισραήλ: Τα μηνύματα από τη συνάντηση με τον Νετανιάχου
Στο πλαίσιο αυτό, η δήλωση του κ. Μητσοτάκη κατά την αντιφώνησή του προς τον κ. Νετανιάχου ότι «η αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι υψίστης σημασίας για την Ελλάδα» αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διατηρεί στενές σχέσεις με τη νέα διοίκηση στην Ουάσινγκτον και προσωπικά με τον πρόεδρο Τραμπ, γεγονός που ενισχύει τις προσδοκίες της Αθήνας από αυτή τη συνεργασία, καθώς και από την αναβίωση του σχήματος «3+1» (Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ και ΗΠΑ) στη ΝΑ Μεσόγειο, το οποίο λειτουργεί ως ισχυρό ανάχωμα απέναντι στις τουρκικές απειλές. Οι δύο ηγέτες επαναβεβαίωσαν τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – Ισραήλ και συζήτησαν την περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας, με έμφαση στους τομείς της ενέργειας, της καινοτομίας και φυσικά, της άμυνας.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε επίσης με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT), και με ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας σε μια συγκυρία κατά την οποία η ελληνική πλευρά χτίζει το δικό της Iron Dome και η συμβολή των Ισραηλινών θεωρείται καθοριστική. Στις επαφές αυτές κυριάρχησε η σημασία της αμοιβαίας συνεργασίας στην ανάπτυξη του οικοσυστήματος των ελληνικών αμυντικών βιομηχανιών με ισραηλινά συστήματα υψηλής τεχνολογικής αξίας. «Εδώ είναι τα γαλάζια και λευκά που συναντιούνται», είπε ο κ. Νετανιάχου υποδεχόμενος τον κ. Μητσοτάκη και δείχνοντας τις γαλανόλευκες σημαίες των δύο χωρών.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη συμβολή των δύο λαών στον δυτικό πολιτισμό. «Είμαστε δύο αρχαίοι πολιτισμοί. Ο πολιτισμός της ελευθερίας έχει τις ρίζες του στην Αθήνα και την Ιερουσαλήμ. Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και σήμερα έχουμε κοινά συμφέροντα, καθώς και προκλήσεις. Από μία δημοκρατία στην Ανατολική Μεσόγειο σε μία άλλη, καλώς ήρθες, φίλε», δήλωσε ο Ισραηλινός ηγέτης απευθυνόμενος στον Έλληνα πρωθυπουργό, σε ένα ιδιαίτερα θερμό κλίμα. «Είναι πάντα χαρά μου να βρίσκομαι εδώ και να συζητώ μαζί σας. Αυτή είναι μια στρατηγική συνεργασία με σημαντικό βάθος, όπως επισημάνατε. Υπάρχουν πολλές προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας που πρέπει να αντιμετωπίσουμε για να επαναφέρουμε την περιοχή μας σε κατάσταση ειρήνης», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, περιγράφοντας την ατζέντα της συνάντησης.
Σχετικά με τα ζητήματα της Μέσης Ανατολής, η συνάντηση μεταξύ Μητσοτάκη και Νετανιάχου συνδέεται άμεσα με την τετραμερή διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι, υπό την προεδρία του Μακρόν. Στη διάσκεψη συμμετείχαν, εκτός από τους Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη, ο πρόεδρος του Λιβάνου, Ζοζέφ Αούν, και μέσω τηλεδιάσκεψης ο προσωρινός ηγέτης της Συρίας, Αλ-Σάραα. Ισραηλινοί κυβερνητικοί κύκλοι, μιλώντας στην ελληνική υπηρεσία της DW, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις πρόσφατες δηλώσεις του Μητσοτάκη σχετικά με την ανάγκη προστασίας των μειονοτήτων στη Συρία, μια θέση που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τις απόψεις της ισραηλινής πλευράς.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας