Πολιτική

Νέες αυξήσεις μισθών στο σχεδιασμό Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

Νέες αυξήσεις μισθών στο σχεδιασμό Μητσοτάκη για τη ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει νέες αυξήσεις μισθών για τη ΔΕΘ, σε συνδυασμό με σημαντική μείωση των φόρων για τα μεσαία εισοδήματα και τα εισοδήματα από ενοίκια

Ενώ το ζήτημα της ακρίβειας παραμένει ψηλά στις προτιμήσεις των πολιτών σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Μέγαρο Μαξίμου προχωρά σε αλλαγή προτεραιοτήτων, τοποθετώντας την αύξηση των μισθών και τη φορολογία στην κορυφή των άμεσων παρεμβάσεων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχίζει τις επισκέψεις του στα υπουργεία. Στην εβδομαδιαία ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου που δημοσιεύει στο Facebook, ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει ότι, παρά τις αυξήσεις, «πολλά νοικοκυριά εξακολουθούν να πιέζονται» και τονίζει ότι «στόχος μας είναι να προχωρήσουμε ταχύτερα από την υπόλοιπη Ευρώπη για να μειώσουμε την απόσταση στα εισοδήματα».

Αυξήσεις μισθών Στο Μέγαρο Μαξίμου κατανοούν ότι η αποκατάσταση των δημοσκοπικών απωλειών και η επίτευξη της επιθυμητής αυτοδυναμίας – που αυτή τη στιγμή φαίνεται δύσκολη – εξαρτώνται από την ενίσχυση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των συνταξιούχων, καθώς και από την καταπολέμηση της ανεργίας.

Η διαδικασία ξεκίνησε με την πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού, ο οποίος θα φτάσει τα 880 ευρώ μηνιαίως από αύριο. Αυτή η αλλαγή θα επηρεάσει περίπου 1,6 εκατομμύρια εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιπλέον, έχουν δοθεί αυξήσεις στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, οι οποίες κυμαίνονται από 13% έως 20%. Στον Οκτώβριο αναμένεται να υπάρξει και άλλη μισθολογική αύξηση.

Η αύξηση των εσόδων από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς και η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποτελούν εργαλεία για την ανακοίνωση ενός νέου πακέτου μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων.

Αν και δεν υπάρχει ακόμα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επιπλέον κυβερνητικές παρεμβάσεις, πολλοί πιστεύουν ότι αυτές θα ανακοινωθούν τον προσεχή Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Αυτή την εβδομάδα αναμένεται νέα παρέμβαση από το υπουργείο Οικονομικών, που θα αφορά την επέκταση του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Αυτή θα περιλαμβάνει τη διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, προκειμένου οι πιστωτές να υποχρεωθούν να αποδεχτούν τις προτάσεις ρύθμισης των οφειλών.

Αντίθετα, παραμένει σε εκκρεμότητα κάθε συζήτηση σχετικά με την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο. Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χορήγησης 13ης σύνταξης στο μέλλον, εφόσον το επιτρέψουν τα φορολογικά έσοδα.

Ταυτόχρονα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει ήδη εκφράσει την αντίθεσή του στην επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, καθώς και των αντίστοιχων συντάξεων, τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα επιβαρύνει την οικονομία και θα στερήσει χρήματα από τους φτωχούς».

Η στροφή προς τις φοροελαφρύνσεις

Η κυβερνητική ομάδα εστιάζει στην αναζήτηση επιπλέον δημοσιονομικού χώρου, προκειμένου να εφαρμόσει στοχευμένες πολιτικές στήριξης που θα ωφελήσουν σχεδόν ολόκληρη τη μεσαία τάξη, είτε μέσω φοροελαφρύνσεων είτε μέσω επιδοματικών προγραμμάτων.

Το κύριο σενάριο που εξετάζεται, αν και δεν έχει οριστικοποιηθεί, περιλαμβάνει μια σημαντική μείωση του φόρου εισοδήματος που θα επηρεάσει εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η πιθανότητα μείωσης του συντελεστή για τα εισοδήματα από 10.000€ έως 20.000€, που σήμερα ανέρχεται στο 22%. Επιπλέον, για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, υπάρχει η σκέψη να μειωθούν τα τεκμήρια κατά 30%.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments