Πολιτική

Σε παρατεταμένο vertigo η Κεντροαριστερά

Σε παρατεταμένο vertigo η Κεντροαριστερά

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΔΗΜΗΤΗΣ ΚΚΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Αυτή την περίοδο, στη Χαριλάου Τρικούπη συγκεντρώνεται αρκετό «εύφλεκτο υλικό», κυρίως λόγω των συνεργασιών που προτείνει επιτακτικά η Κουμουνδούρου

Οι αναταραχές που παρατηρούνται στο ΠΑΣΟΚ, καθώς και η «μουρμούρα» που καταγράφηκε στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, οφείλονται στη δημοσκοπική «καχεξία» που αντιμετωπίζουν και τα δύο κόμματα.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, από τις εσωκομματικές εκλογές του Οκτωβρίου και έπειτα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως αναμενόταν.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέκτησε μια ανανεωμένη εντολή και, μέσω της νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, αναδείχθηκε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αυτός ο θεσμικός ρόλος θα μπορούσε να προσφέρει στο ΠΑΣΟΚ μια επιπλέον ώθηση.

Ωστόσο, από τις αρχές του χρόνου, τα ποσοστά της Χαριλάου Τρικούπη δεν δείχνουν σημάδια ανάπτυξης.

Το εσωτερικό κλίμα είναι τεταμένο, με στελέχη να εκφράζουν ανοιχτά την αμφισβήτησή τους για τη στρατηγική που ακολουθείται. Ιδιαίτερα, η παραπομπή της Κατερίνας Μπατζελή στο πειθαρχικό θεωρήθηκε «επιλεκτική», υποδεικνύοντας ότι υπάρχουν διπλά μέτρα και σταθμά στις αντιδράσεις του κόμματος. Όλα ξεκίνησαν από το επεισόδιο μεταξύ του Νίκου Ανδρουλάκη και της Ευαγγελίας Λιακούλη, ενώ υπήρξαν και αντιδράσεις από την πτέρυγα της Ανανεωτικής Αριστεράς σχετικά με τις ανακοινώσεις για τους τομεάρχες.

Στη Χαριλάου Τρικούπη, συγκεντρώνεται αρκετό «εύφλεκτο υλικό», καθώς το θέμα των συνεργασιών που προβάλλει επιτακτικά η Κουμουνδούρου έχει στόχο να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στον πρόεδρο του κινήματος.

Η επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου, όποτε και αν πραγματοποιηθεί, αναμένεται να είναι θυελλώδης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βρίσκονται κάτω από τη «βάση», γεγονός που οδήγησε τον Παύλο Πολάκη, πέντε μήνες μετά τις εσωκομματικές εκλογές, να επιτεθεί στον Σωκράτη Φάμελλο.

Είναι προφανές ότι στην Κουμουνδούρου τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά από το καλοκαίρι του 2023 και μετά. Η αποχώρηση του Στέφανου Κασσελάκη δεν έφερε την «άνοιξη» που κάποιοι προσδοκούσαν, και πλέον φαίνεται ότι ο Χανιώτης βουλευτής έχει πάρει το «όπλο» του.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα του κλίματος είναι η διαφωνία που προέκυψε μεταξύ του Παύλου Πολάκη και του Διονύση Τεμπονέρα το Σάββατο στην Κεντρική Επιτροπή. Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στην επανένταξή του στην Πολιτική Γραμματεία, σημειώνοντας ότι «με απόφαση της ΚΕ, οι Βασιλειάδης και Σπίρτζης, οι οποίοι είχαν παραιτηθεί, επέστρεψαν στις θέσεις τους στην ΠΓ».

Η απόφαση αυτή επεκτάθηκε έτσι ώστε να επιτραπεί η επιστροφή του Τεμπονέρα στην ΠΓ και του Τζουμάκα σε θέση στην ΠΓ στην οποία δεν είχε εκλεγεί, καθώς κατέλαβε τη θέση του Σπίρτζη μετά την παραίτησή του.

«Καλοί οι επιστροφές, όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο, αλλά θα έπρεπε να επιστρέψουν ως απλά μέλη στις οργανώσεις τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας του απάντησε: «Εμείς παραιτηθήκαμε από τα όργανα πριν από πολλούς μήνες και μείναμε απλά μέλη, ώστε να μην νομιμοποιήσουμε το “λάθος” του Κασσελάκη, όπως το ανέφερες, το οποίο εσύ στήριζες μέχρι την τελευταία στιγμή. Παραιτηθήκαμε γιατί θέλαμε να παραμείνουμε πιστοί στις αξίες και τις αρχές μας, χωρίς να μας ενδιαφέρει η “καρέκλα”. Αντίθετα, εσύ που λες ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη που σου αναλογεί, δεν έκανες το ίδιο. Είπες ότι ανέλαβες την ευθύνη, αλλά για εμάς αυτό σημαίνει να κάνω αυτοκριτική, να παραιτηθώ και να κάνω στην άκρη, όχι να διεκδικώ την προεδρία.»

Θα υπάρξουν συγκρούσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και στο εξής; Η λύση θα ήταν το κόμμα να επανακαταλάβει τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο κοινοβούλιο. Υπάρχουν διεργασίες, αλλά από τη Νέα Αριστερά ακούγονται πολλές φωνές που δεν εξετάζουν το ενδεχόμενο συνεργασίας των κοινοβουλευτικών ομάδων με μια νέα ονομασία, η οποία θα μπορούσε να προκύψει από τη σύνθεση των δύο ονομάτων, διατηρώντας παράλληλα τα γραφεία και την αυτονομία τους. Η «εξίσωση» είναι αρκετά περίπλοκη, ωστόσο γίνονται προσπάθειες, με ορισμένα στελέχη της Κουμουνδούρου να επιδιώκουν να προλάβουν τη ΔΕΘ.

Το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, καθώς κανένα από τα δύο πολιτικά κόμματα δεν φαίνεται να έχει κυβερνητική προοπτική.

Η Χαριλάου Τρικούπη και η Κουμουνδούρου δεν έχουν καταφέρει σε καμία φάση να εκμεταλλευτούν τη φθορά της κυβέρνησης, γεγονός που προβληματίζει τους δυνητικούς ψηφοφόρους.

Η δημοσκοπική άνοδος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία έχει «εκθρονίσει» το ΠΑΣΟΚ από τη δεύτερη θέση στις έρευνες, έχει δημιουργήσει ακόμη περισσότερα προβλήματα, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ «αιμορραγεί» προς την Πλεύση Ελευθερίας.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments