Δασμούς 20% σε σχεδόν όλες τις εισαγωγές προτείνουν οι σύμβουλοι του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: The New Yorker
Οι σύμβουλοι του Ντόναλντ Τραμπ έχουν συντάξει μια πρόταση για την επιβολή δασμών ύψους περίπου 20% στις περισσότερες εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε την Τρίτη η Washington Post, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος πιέζει για μια σαρωτική αναθεώρηση του παγκόσμιου οικονομικού status quo.
Εάν εφαρμοστεί, το σχέδιο είναι πιθανό να προκαλέσει σοκ στο χρηματιστήριο και την παγκόσμια οικονομία, αναφέρει η εφημερίδα. Υποθέτοντας ότι οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ το τρέχον τρίμηνο και θα προκαλέσουν ισχυρά αντίποινα από τους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, η οικονομία θα βυθιστεί σχεδόν αμέσως σε ύφεση που θα διαρκέσει περισσότερο από ένα χρόνο, στέλνοντας το ποσοστό ανεργίας πάνω από το 7%, σύμφωνα με τον Μαρκ Ζάντι, επικεφαλής οικονομολόγο της Moody’s, ο οποίος χαρακτήρισε το αποτελέσμα αυτό ως το χειρότερο σενάριο.
Οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου προειδοποίησαν ότι υπάρχουν διάφορες επιλογές στο τραπέζι και ότι δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση.
Το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ τόνισε ότι οι δασμοί θα είναι “αμοιβαίοι” – σε άμεση αναλογία με εκείνους που επιβάλλουν οι ξένες χώρες στις αμερικανικές εξαγωγές – και ανέφερε ότι πολλές χώρες δεν θα συμπεριληφθούν στη δασμολογική του εκστρατεία.
Η κυβέρνηση προετοιμάζει τις τελευταίες εβδομάδες την ανακοίνωση των νέων δασμών αύριο, Τετάρτη, “Ημέρα Απελευθέρωσης” κατά τον Τραμπ. Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου έχουν χλευάσει τις προειδοποιήσεις των οικονομολόγων, υποστηρίζοντας ότι παρόμοιες δυσμενείς προβλέψεις αποδείχθηκαν λανθασμένες όταν ο Τραμπ επέβαλε -πιο μετριοπαθείς- δασμούς κατά την πρώτη του θητεία.
Παράλληλα, επιμένουν ότι οι δασμοί είναι απαραίτητοι για την καταπολέμηση του εμπορικού ελλείμματος των ΗΠΑ.
“Ο πρόεδρος θα ανακοινώσει ένα σχέδιο δασμών που θα ανατρέψει τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές που έχουν κατακλέψει αυτή τη χώρα εδώ και δεκαετίες”, δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Καρολάιν Λέβιτ στους δημοσιογράφους τη Δευτέρα.
Αν και το τελικό σχέδιο που θα εγκρίνει ο Τραμπ παραμένει ακόμα ασαφές, η κλίμακα των δασμών που εξετάζονται αντανακλά τις φιλοδοξίες του προέδρου να αναδιαμορφώσει την παγκόσμια οικονομική τάξη.
Μια επιλογή είναι να αυξήσει τους δασμούς σε προϊόντα από σχεδόν όλες τις χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ, απορρίπτοντας πιο στοχευμένες προσεγγίσεις. Επικαλείται ως νομική αιτιολόγηση έναν νόμο του 1977 (IEEPA), ο οποίος παρέχει στον πρόεδρο ευρείες εξουσίες για τη ρύθμιση των διεθνών συναλλαγών, ανέφεραν οι πηγές που επικαλείται η WP.
Πηγή κοντά στην αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος πιστεύει ότι, σε συνδυασμό με πρόσθετους δασμούς σε τομείς όπως οι εισαγωγές αυτοκινήτων και φαρμάκων, θα συγκεντρώσει περισσότερα από 6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε νέα ομοσπονδιακά έσοδα. Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης συζητούν επίσης τη χρήση αυτών των εσόδων για τη χρηματοδότηση μιας επιστροφής φόρου ή ενός μερίσματος.
Ο Λευκός Οίκος εξακολουθεί επίσης να εξετάζει την επιλογή να εφαρμόσει διαφορετικό δασμολογικό συντελεστή ανά χώρα-στόχο, με τον ίδιο να δηλώνει τη Δευτέρα: “Ό,τι μας χρεώνουν, θα τους χρεώνουμε κι εμείς”.
Πηγές με γνώση του θέματος τόνισαν ότι ο Τραμπ μπορεί πάντα να αλλάξει γνώμη, αλλά φαίνεται να θεωρεί πιο “εύκολη” την επιβολή ενός καθολικού δασμού.
Ο Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Εμπορίου κατά την πρώτη θητεία του Τραμπ, δήλωσε ότι ο Λευκός Οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο να ορίσει έναν ενιαίο συντελεστή για τις εισαγωγές μεταξύ 15 και 25%. Σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης εργάζονται τώρα για να δουν πώς θα αλλάξουν τους υφιστάμενους δασμούς σε χώρες που είναι υψηλότεροι ή χαμηλότεροι από αυτό το εύρος, ώστε να ευθυγραμμιστούν με τον νέο στόχο.
Ο Ρος δήλωσε ότι συζητείται επίσης η εξαίρεση “ορισμένων αγαθών που δεν κατασκευάζουμε πλέον στις ΗΠΑ”, αναφέροντας ως παράδειγμα ορισμένα προϊόντα ξυλείας, προσθέτοντας ότι “δεν θα έκανε μεγάλη διαφορά όσον αφορά τη συνολική εικόνα”.
Ενώ ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ είχε προτείνει έναν συγκεκριμένο συντελεστή για κάθε χώρα, οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης έχουν προειδοποιήσει ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε κίνητρα για την παράκαμψη των δασμών στέλνοντας πρώτα τα προϊόντα σε χώρες που έχουν χαμηλότερους εισαγωγικούς δασμούς.
“Στο τέλος της ημέρας, αυτή τη φορά, σε αντίθεση με την προηγούμενη φορά, είναι απόφαση του Τραμπ και όλοι θα ευθυγραμμιστούν με την απόφασή του”, δήλωσε ο Ρος.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας