Ευρωπαϊκά αντίποινα στους σχεδιασμούς Τραμπ και στους Ρεπουμπλικανούς

Πηγή Φωτογραφίας: IMF, ECB president warns trade war with US could spark Euro zone inflation surge
Για την κορύφωση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες προετοιμάζεται η Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς την Τετάρτη 2 Απριλίου, ημέρα «απελευθέρωσης» κατά τον Ντόναλντ Τραμπ, θα ανακοινωθεί σειρά δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα, με τις Βρυξέλλες να έχουν σχεδιάσει ήδη «έξυπνα» πολιτικά αντίμετρα. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι αμερικανικοί δασμοί θα έχουν τη μορφή ενός κατ’ αποκοπήν ποσοστού (flat percentage) ύψους έως και 25% για τα ευρωπαϊκά προϊόντα, που έχουν υπολογιστεί βάσει των εμπορικών «φραγμών» τους οποίους επιβάλλει ήδη η Ε.Ε στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.
Από την πλευρά της η Κομισιόν έχει καταγράψει συνολικά πέντε τομείς που αναφέρονται ήδη στις Βρυξέλλες ως «Big Five» και για τους οποίους ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ήδη δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον: την αυτοκινητοβιομηχανία, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα μέταλλα –όπως ο χάλυβας και το αλουμίνιο–, την ξυλεία και τους ημιαγωγούς (semiconductors). Στην πραγματικότητα οι δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο έχουν ξεκινήσει να εφαρμόζονται, ενώ έχει ήδη προκληθεί «σοκ» από τους αντίστοιχους ύψους 25% για την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία, που ανακοινώθηκαν την περασμένη εβδομάδα.
Ωστόσο, στις Βρυξέλλες θεωρούν υψίστης σημασίας και τους άλλους τρεις τομείς, καθώς σε αυτούς ο Τραμπ θέλει να ενισχύσει εξίσου την αμερικανική βιομηχανία και παραγωγή. Ο λόγος είναι ότι οι τομείς των φαρμακευτικών προϊόντων ή των ημιαγωγών έχουν ιδιαίτερη σημασία για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας και καινοτομίας των ΗΠΑ –για την ενίσχυση της «εθνικής υπερηφάνειας» κατά τον Τραμπ–, αλλά και ο τομέας των μετάλλων ή της παραγωγής ξυλείας, καθώς είναι κρίσιμοι σε συγκεκριμένες, σημαντικές πολιτείες των Ρεπουμπλικανών. Με δεδομένο ότι σε δύο χρόνια θα διεξαχθούν ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ για τα δύο σώματα του Κογκρέσου, η Κομισιόν σχεδιάζει «έξυπνους» δασμούς για να πληγούν και σε πολιτικό επίπεδο περισσότερο πολιτείες, όπως η Τζόρτζια, η «καρδιά» του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, ή η Λουιζιάνα, από όπου, για παράδειγμα, εκλέγεται ο νυν πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον.
Σε κάθε περίπτωση η Κομισιόν –όπως ανέφερε και στην πρόσφατη σχετική ενημέρωση των πρεσβευτών της Ε.Ε.– επιχειρεί ακόμη και σήμερα να διαπραγματευθεί με την Ουάσιγκτον. Γι’ αυτό, άλλωστε, καθυστέρησε την επαναφορά των αντιμέτρων του 2018 –που σήμερα είναι σε αναστολή– για τα μέσα Απριλίου. Παρά τις εξάωρες εκ νέου διαπραγματεύσεις του επιτρόπου Εμπορίου Μάρος Σέφκοβιτς την περασμένη εβδομάδα στις ΗΠΑ, το αποτέλεσμα ήταν «πρακτικά μηδενικό», καθώς ο Τραμπ «δεν δείχνει ούτε κατ’ ελάχιστον ενδιαφέρον για να περιορίσει τον εμπορικό πόλεμο με την Ε.Ε.».
Στις Βρυξέλλες ήδη υπολογίζουν, άλλωστε, ότι η κατάσταση ειδικά στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας και των φαρμακευτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα περίπλοκη, ενώ οι πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας ελάχιστες και για τους άλλους τομείς. Γι’ αυτό προετοιμάζουν «ισορροπημένη και στοχευμένη» απάντηση με τις μεγαλύτερες δυνατές επιπτώσεις για την αμερικανική οικονομία, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν.
«Ευκαιρία» για την Ε.Ε. να αναλάβει τον έλεγχο του μέλλοντός της «βλέπει» από την πλευρά της η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σχολιάζοντας τους επικείμενους αμερικανικούς δασμούς η Κριστίν Λαγκάρντ τόνισε σε συνέντευξή της ότι «προσπάθησα να περιγράψω αυτή [την κατάσταση] ως μια στιγμή για την Ευρώπη μας… και διαφαίνεται ήδη το ξεκίνημα της πορείας προς την ανεξαρτητοποίηση».
Σε αυτό το πλαίσιο, αποτελεσματική υπήρξε η «αποστολή» του Μάρος Σέφκοβιτς την περασμένη Παρασκευή στο Πεκίνο, καθώς συμφώνησε με Κινέζους αξιωματούχους να ξεκινήσουν τεχνικές διαπραγματεύσεις για «όλα τα ζητήματα που αφορούν την αλυσίδα εφοδιασμού ηλεκτρικών αυτοκινήτων» και τον σχεδιασμό «οδικού χάρτη» για την αναθεώρηση της συμφωνίας τελωνειακής συνεργασίας και αμοιβαίας συνδρομής Ε.Ε. – Κίνας.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας