Ελλάδα

Δώδεκα ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας

Δώδεκα ξένα πανεπιστήμια κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας

Πηγή Φωτογραφίας: Energy review, ROMGAZ Amphitheatre within ASE, Investment for Excellence in Education

Μεταξύ αυτών, είναι το πανεπιστήμιο του Γιορκ, της Σορβόννης, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το πανεπιστήμιο του East London, του West London

Δώδεκα είναι τα ξένα πανεπιστήμια που κατέθεσαν αίτηση για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας για να λειτουργήσουν 2025-26. Μεταξύ αυτών, είναι το πανεπιστήμιο του Γιορκ, της Σορβόννης, το πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το πανεπιστήμιο του East London, του West London.

Σημειώνεται, ότι η υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των ενδιαφερομένων, δεν συνδέεται απαραιτήτως με τη σχετική αδειοδότηση. Θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των φακέλων των ξένων πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ και τον ΕΟΠΠΕΠ.

Τέλος, γίνεται γνωστό ότι ένα πανεπιστήμιο κατέθεσε αίτηση για την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, 2026-27 ενώ σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες αναμένονται οι αιτήσεις και από άλλα δύο πανεπιστήμια.

Οι αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων, που θα εγκριθούν, στην πραγματικότητα θα λάβουν μία αρχική πιστοποίηση, η οποία θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν να λειτουργούν, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ.

Σε αναμονή πρόσβασης στο ηλεκτρονικό σύστημα με τις αιτήσεις, που υπέβαλαν τα ξένα πανεπιστήμια για ίδρυση παραρτημάτων στη χώρα μας, ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Καθηγητής Περικλής Μήτκας, μίλησε στο protothema.gr σχετικά με τα επόμενα βήματα της διαδικασίας.

Επισημαίνεται, ότι στην αρμοδιότητα της ΕΘΑΑΕ υπάγεται ο ακαδημαϊκός και διοικητικός έλεγχος των φακέλων που συνοδεύουν τις αιτήσεις, δηλαδή θα εξεταστούν – μεταξύ άλλων – η ακαδημαϊκή οργάνωση, οι σχολές, οι καθηγητές που θα διδάξουν, ο τρόπος εισαγωγής και αξιολόγησης των φοιτητών. «Όταν ανοίξει το σύστημα του υπουργείου και δούμε τις αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων, θα τις εξετάσουμε καταρχήν ως προς την πληρότητα και στη συνέχεια, θα τις προωθήσουμε σε μία τριμελή επιτροπή, που απαρτίζεται από δύο καθηγητές της ελληνικής επιστημονικής διασποράς με εμπειρία στη διοίκηση πανεπιστημίων και ένα μέλος του Ανώτατου Συμβουλίου της ΕΘΑΑΕ, ώστε να υπάρχει μία κοινή εικόνα», είναι το πρώτο που αναφέρει ο Καθηγητής Μήτκας.

Όπως σημειώνεται, επειδή τα Κολλέγια δεν υπάγονταν ως τώρα στην ΕΘΑΑΕ, δεν υπάρχει εξοικείωση της Ανεξάρτητης Αρχής με τις συμφωνίες που αυτά έχουν με τα ξένα πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα, η ΕΘΑΑΕ πρέπει να ξεκινήσει από το μηδέν. «Σημαντικό κομμάτι των αιτήσεων, το οποίο θα τύχει ενδελεχούς ελέγχου, θα είναι η εκπαιδευτική συμφωνία με το μητρικό Ίδρυμα».

Αφού τα μητρικά Ιδρύματα, από τα οποία θα προέρχονται αυτές οι συνεργασίες, ήδη λειτουργούν σε ισχυρά κράτη όπως η Γαλλία, η Αγγλία ή η Γερμανία, επομένως είναι εγκεκριμένα από τις αντίστοιχες ‘ΕΘΑΑΕ’ της χώρας τους, ποια μπορεί να είναι τα πιθανά προβλήματα κατά την ίδρυση των παραρτημάτων τους στην Ελλάδα; Σύμφωνα με τον κ.Μήτκα, «το μητρικό Ίδρυμα λειτουργεί στη χώρα του με συγκεκριμένους κανόνες, ιστορία, παράδοση, κτηριακές υποδομές, καθηγητές – αυτά δεν μεταφέρονται στην Ελλάδα. Δεν θα κάνουν μάθημα οι ίδιοι καθηγητές, πρέπει να δούμε αν θα είναι ακριβώς ίδιο το πρόγραμμα σπουδών ενώ ακόμη δεν γνωρίζουμε αν θα εφαρμόζεται ο ίδιος τρόπος εισαγωγής των φοιτητών. Ένα πρόγραμμα σπουδών, που μεταφέρεται σε άλλη χώρα, στην ουσία μεταφέρεται σε ένα διαφορετικό ακαδημαϊκό οικοσύστημα, θα λειτουργεί διαφορετικά». Με βάση τα ανωτέρω, όπως υπογραμμίζει ο Πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ, «είναι υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας να εξετάσει πως θα λειτουργεί αυτό, με τι κανόνες και πως θα εφαρμόζονται οι κανόνες αυτοί, προκειμένου να υπάρχει ένας ουσιαστικός έλεγχος ώστε να διασφαλίζεται η ποιότητα για τις επερχόμενες γενιές φοιτητών». Ο ίδιος υπογραμμίζει την αξία της σωστής θεμελίωσης της διαδικασίας αδειοδότησης, έτσι ώστε να οικοδομηθεί μία σχέση εμπιστοσύνης με τα υπό ίδρυση Νομικά Πρόσωπα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΝΠΠΕ): «Θέλουμε να έχουμε καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης πανεπιστημιακού επιπέδου σε σχέση με αυτό που προσφέρονταν μέχρι σήμερα από τα Κολλέγια, εφάμιλλη της ποιότητας εκπαίδευσης, που προσφέρουν τα δημόσια πανεπιστήμια. Και αυτό, θα το αξιολογήσει η Ελληνική Πολιτεία, όχι κάποιος εξωτερικός φορέας».

Άλλο η αδειοδότηση, άλλο η πιστοποίηση

Οι αιτήσεις των ξένων πανεπιστημίων, που θα εγκριθούν, στην πραγματικότητα θα λάβουν μία αρχική πιστοποίηση, η οποία θα τους επιτρέψει να ξεκινήσουν να λειτουργούν, όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της ΕΘΑΑΕ. «Αφού δοθεί η άδεια λειτουργίας των παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων, στη συνέχεια το κάθε πρόγραμμα σπουδών πρέπει να ελεγχθεί με τον ίδιο τρόπο, που ελέγχονται τα προγράμματα σπουδών των δημοσίων πανεπιστημίων. Δηλαδή, είναι άλλο πράγμα η έγκριση λειτουργίας του πανεπιστημίου και άλλο η πιστοποίηση ενός συγκεκριμένου προγράμματος σπουδών. Για παράδειγμα, ένα πρόγραμμα Ψυχολογίας, θα ελεγχθεί από Καθηγητές Ψυχολογίας. Για το σκοπό αυτό, θα συγκροτηθούν σε δεύτερο χρόνο πενταμελείς επιτροπές, οι οποίες απαρτίζονται από τρεις ειδικούς επί του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου κάθε φορά, Καθηγητές του εξωτερικού. Ένα φοιτητή ή φοιτήτρια. Ενδεχομένως, στις επιτροπές να συμμετέχει και κάποιος εκπρόσωπος του οικείου Επιμελητηρίου, εάν υπάρχει».

Ο Καθηγητής Μήτκας κάνει λόγο για μία διαδικασία «επίπονη και χρονοβόρα», αναφορικά με την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Υπενθυμίζεται δε ότι σύμφωνα με τις προϋποθέσεις του νόμου για την αδειοδότηση, πρέπει να υπάρχουν τρεις σχολές σε κάθε πανεπιστήμιο, οι οποίες μπορεί να μεταφράζονται σε ισάριθμα προγράμματα σπουδών ή μπορεί κάθε σχολή να περιλαμβάνει περισσότερα προγράμματα σπουδών.

Τέλος, σχετικά με την προοπτική επαρκούς υποστήριξης του δύσκολου εγχειρήματος από τα Κολλέγια, που λειτουργούν στην Ελλάδα, ο κ.Μήτκας επισημαίνει: «Πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο τα κτήρια. Είναι μία αίσθηση κοινότητας, η οποία παράγει και μεταφέρει τη νέα γνώση, βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας και της τεχνογνωσίας, παρακολουθεί και διαμορφώνει τις εξελίξεις – αυτό είναι πανεπιστήμιο και είναι κάτι που έχει κατακτήσει το Ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο. Μάλιστα, ορισμένα Ιδρύματα με μεγαλύτερη ιστορία, μεγαλύτερο μέγεθος, συναγωνίζονται επί ίσοις όροις άλλα πανεπιστήμια σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό είναι το ζητούμενο και για τα υπό ίδρυση ΝΠΠΕ σε ένα βάθος χρόνου. Μένει να δούμε αν θα φτάσουμε εκεί και αν αυτός είναι και ο σκοπός τους».

Πώς συνδέεται η διαδικασία αξιολόγησης των μη ιδιωτικών πανεπιστημίων από την ΕΘΑΑΕ με τις προσφυγές που θα συζητηθούν στο ΣτΕ;

Στις 11 Απριλίου πρόκειται να λάβει χώρα στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συζήτηση των προσφυγών κατά της ίδρυσης των μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, αμφισβητώντας τη συνταγματικότητα του νέου νομοθετικού πλαισίου απέναντι στο άρθρο 16 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται η αποκλειστικότητα του Δημοσίου στην ανώτατη εκπαίδευση.

Σχετικά με το εάν πρόκειται να επηρεαστεί η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων αδειοδότησης, η οποία θα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από την ΕΘΑΑΕ, ο Πρόεδρος της Αρχής δηλώνει: «Αυτή τη στιγμή, ο νόμος ισχύει, η διαδικασία τρέχει κι εμείς συμβάλλουμε με τον τρόπο μας σε αυτή. Αν πάψει να ισχύει ο νόμος, δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε. Ή θα πρέπει να συνεχίσουμε με τον τρόπο, τον οποίο θα μας υποδείξει η Πολιτεία».

Υπογραμμίζεται, ότι έχουν κατατεθεί επτά προσφυγές στο ΣτΕ ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments