UBS: Η «συμφωνία του αιώνα» αρχίζει να…τρίζει

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//UBS: Η «συμφωνία του αιώνα» αρχίζει να…τρίζει
Τα ανώτερα στελέχη της UBS και η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλλερ-Σούτερ μόλις και μετά βίας μιλούν μεταξύ τους. Δύο χρόνια αφότου η τράπεζα παρενέβη για να αγοράσει την Credit Suisse στο πλαίσιο μιας κρατικής διάσωσης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επιβάλει αυστηρούς νέους κεφαλαιακούς κανόνες στον μεγεθυμένο πιστωτή και η πολιτικός που ηγείται των κρίσιμων μεταρρυθμίσεων δεν έχει καμία διάθεση να είναι διαλλακτική.
«Υπήρξαν αρκετές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της UBS», ανέφερε το υπουργείο στους Financial Times. «Ωστόσο, αυτές οι συνομιλίες δεν είναι διαπραγματεύσεις και θα ήταν λάθος να τις αντιληφθούμε ως τέτοιες».
Οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν ως αποτέλεσμα η UBS να αναγκαστεί να κατέχει επιπλέον κεφάλαια ύψους έως και 25 δισ. δολαρίων, έχουν φέρει αντιμέτωπη τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας με το πολιτικό και ρυθμιστικό κατεστημένο της χώρας σε μια διαμάχη που γίνεται όλο και πιο έντονη. Αφού της δόθηκε αυτό που ένας Ελβετός πολιτικός αποκάλεσε «η συμφωνία του αιώνα» όταν εξαγόρασε την Credit Suisse πριν από δύο χρόνια – δημιουργώντας λογιστικό κέρδος 29 δισ. δολαρίων κατά τη διαδικασία – η UBS βρέθηκε να πολεμάει σε μάχη οπισθοφυλακής. Το γεγονός επιβάρυνε την τιμή της μετοχής της τράπεζας και θα μπορούσε να την αναγκάσει να επανεξετάσει ορισμένα από τα μακροπρόθεσμα στρατηγικά της σχέδια, σύμφωνα με γνώστες και αναλυτές.

«Αυτό που μπορεί να ελέγξει η UBS πηγαίνει καλά: η ενσωμάτωση, η μείωση των μη κύριων περιουσιακών στοιχείων, η αναδιάρθρωση», δήλωσε ο Andreas Venditti, ανώτερος τραπεζικός αναλυτής της Vontobel, προσθέτοντας πως «Ο λόγος που η τιμή της μετοχής έχει πληγεί, και η μετοχή έχει υποαποδώσει έναντι των αμερικανικών και ευρωπαϊκών ομοειδών, είναι η αβεβαιότητα των κανονισμών».
Η τράπεζα ανέφερε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελβετικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας «επί της αρχής», αλλά αντιτίθεται σε «δυσανάλογα μέτρα»
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση για την UBS
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται μια προτεινόμενη μεταρρύθμιση που θα απαιτούσε από την UBS – η οποία έχει σημαντικές δραστηριότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ – να στηρίζει τις ξένες θυγατρικές της με 100% μετοχικό κεφάλαιο, σε σύγκριση με το 60% που ισχύει σήμερα. Η Finma, η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή, και η κεντρική τράπεζα της χώρας έχουν στοιχηθεί πίσω από την πρόταση ενόψει της αναθεώρησης της χρηματοπιστωτικής νομοθεσίας της χώρας, της οποίας ηγείται η Keller-Sutter.
Μια τέτοια αλλαγή θα ωθούσε τον λεγόμενο δείκτη core equity tier 1 της UBS, ένα κρίσιμο μέτρο κεφαλαιακής ισχύος, από το τρέχον επίπεδο του 14% περίπου του σταθμισμένου ως προς τον κίνδυνο ενεργητικού, στο 19%. Αυτό θα απαιτούσε από τον δανειστή να κατέχει σημαντικά περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με πολλούς παγκόσμιους ανταγωνιστές του, αυξάνοντας τις απαιτήσεις του κατά 15 δισ. έως 25 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ο Σέρτζιο Ερμότι, διευθύνων σύμβουλος της UBS, χαρακτήρισε την πρόταση «απολύτως υπερβολική» και η τράπεζα έχει ασκήσει έντονες πιέσεις εναντίον της. Η UBS θα μπορούσε να ζήσει με μια «μικρή προσαρμογή», λένε άνθρωποι που γνωρίζουν το θέμα. Η τράπεζα ανέφερε ότι υποστηρίζει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ελβετικής χρηματοπιστωτικής σταθερότητας «επί της αρχής», αλλά αντιτίθεται σε «δυσανάλογα μέτρα».

Ο CEO της UBS Σέρτζιο Ερμότι
Άλλοι που παρακολουθούν την κατάσταση δεν δείχνουν ιδιαίτερη συμπάθεια. «Αν ήμουν η ελβετική ρυθμιστική αρχή, θα έκανα ακριβώς το ίδιο πράγμα», δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος άλλης μεγάλης ευρωπαϊκής τράπεζας.
Δυσαρεστημένη η κοινή γνώμη στην Ελβετία για την UBS
Η συζήτηση διεξάγεται καθώς η κοινή γνώμη στην Ελβετία έχει δυσαρεστηθεί έναντι της UBS, με τους πολιτικούς να εκφράζουν ανησυχία για το μέγεθος της ενοποιημένης τράπεζας, η οποία έχει πλέον ισολογισμό μεγαλύτερο από την οικονομία της χώρας.
Μήνες νωρίτερα οι Ελβετοί βουλευτές άσκησαν έντονη κριτική στη Finma – υπό την προηγούμενη ηγεσία της – για τη χορήγηση στην Credit Suisse ελαφρύνσεων από τις κεφαλαιακές απαιτήσεις τα χρόνια πριν από την κατάρρευσή της. Τώρα, με τον Γερμανό Stefan Walter στο τιμόνι, η ρυθμιστική αρχή και το υπουργείο Οικονομικών ευθυγραμμίζονται.
Οι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η Ελβετία πρέπει να ενισχύσει τη σταθερότητα και τη φήμη του χρηματοπιστωτικού τομέα μετά την πτώση της Credit Suisse και να προστατευθεί από μια πιθανή μελλοντική διάσωση της UBS, η οποία έχει γίνει πολύ μεγαλύτερη και αποτελεί πολύ μεγαλύτερο κίνδυνο για τη χώρα. «Η UBS είναι ήδη μία από τις καλύτερα κεφαλαιοποιημένες τράπεζες παγκοσμίως», ανέφερε η τράπεζα σε δήλωσή στους FT.
Η Κέλερ-Σούτερ καταφέρθηκε εναντίον της «έντονης» προσπάθειας πίεσης της τράπεζας
Οι σχέσεις των δύο πλευρών
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν επιδεινωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, με τη συζήτηση να εξελίσσεται στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο μέσω διαρροών και απειλών, συμπεριλαμβανομένης της υπόθεσης ότι η UBS εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει την έδρα της. Μια τέτοια οξύτητα αποτελεί ανωμαλία για την Ελβετία, όπου παραδοσιακά επικρατούν ο ρεαλισμός και η συμβιβαστική προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.
Ο Ερμότι αφιέρωσε 3.600 λέξεις σε μια ανοιχτή επιστολή προς τους υπαλλήλους νωρίτερα αυτό το μήνα, επικρίνοντας τις αρχές ότι έγιναν το «μεγαλύτερο εμπόδιο για την επίτευξη ενός επιτυχημένου αποτελέσματος» για την UBS και την Ελβετία, ενώ η Κέλερ-Σούτερ καταφέρθηκε εναντίον της «έντονης» προσπάθειας πίεσης της τράπεζας. «Εκπροσωπώ τα συμφέροντα των φορολογουμένων . Η UBS εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά της συμφέροντα», δήλωσε πρόσφατα.

Η Ελβετή υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλλερ-Σούτερ
Ένα ελβετικό τραπεζικό στέλεχος δήλωσε: «Αυτό δεν είναι…ελβετικό. Πρόκειται για πολιτική τύπου Τραμπ που παίζεται με δημόσια πίεση και πόζα και κανείς από τις δύο πλευρές δεν συμμετέχει άμεσα σε λογικές, ήρεμες συζητήσεις. Πολλοί στον κλάδο είναι απογοητευμένοι που έφτασε σε αυτό το σημείο».
Το σχέδιο νόμου σχετικά με τους κεφαλαιακούς κανόνες πρόκειται να τεθεί ενώπιον των Ελβετών βουλευτών έως τον Ιούνιο. Αλλά η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών τον Φεβρουάριο ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν μέσω νομοθεσίας και όχι μέσω εκτελεστικού διατάγματος σημαίνει ότι οι όποιες αλλαγές είναι απίθανο να τεθούν σε ισχύ πριν από το 2028. Η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις προοπτικές των επενδυτών για την UBS.
Απώλεια του ράλι
Η τράπεζα έχει χάσει ένα πρωτοφανές ράλι στις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές κατά το τελευταίο έτος. Ενώ η μετοχή του ελβετικού πιστωτικού ιδρύματος εξακολουθεί να διαπραγματεύεται περίπου 60% υψηλότερα από ό,τι ήταν πριν από τη συμφωνία για την εξαγορά της Credit Suisse, έχει ισοπεδωθεί τους τελευταίους 12 μήνες.
Εν τω μεταξύ, οι μετοχές άλλων μεγάλων τραπεζών της ηπείρου έχουν εκτοξευθεί τον τελευταίο χρόνο, συμπεριλαμβανομένων των UniCredit και Santander, οι οποίες έχουν σημειώσει άλμα περίπου 50% και σχεδόν 40% αντίστοιχα. Ο δείκτης Euro Stoxx Banks, ο οποίος παρακολουθεί τους μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους της Ευρωζώνης, έχει αυξηθεί περισσότερο από 40% κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος και κατά σχεδόν 100% από την εξαγορά του ομόσταυλου αντιπάλου της UBS τον Μάρτιο του 2023.
Τα στελέχη της UBS θεωρούν τη συζήτηση για τα κεφάλαια ως «τεράστιο βάρος» για την απόδοση της μετοχής της τράπεζας, δήλωσαν άτομα που γνωρίζουν το θέμα. Ο ελβετικός πιστωτικός οργανισμός παραμένει μία από τις πιο πολύτιμες τράπεζες της Ευρώπης, η οποία διαπραγματεύεται περίπου 1,2 φορές τη λογιστική της αξία. Όμως ήλπιζε ότι η εξαγορά της Credit Suisse θα την βοηθούσε να μειώσει το χάσμα αποτίμησης μεταξύ αυτής και των ομοειδών της στις ΗΠΑ, επιτρέποντάς της να επιλέξει τα πιο ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία, πελάτες και προσωπικό από την επιχείρηση διαχείρισης περιουσίας και την επενδυτική τράπεζα του πρώην αντιπάλου της.
Ο Ερμότι ανακοίνωσε μια νέα τριετή στρατηγική που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της δραστηριότητας διαχείρισης πλούτου
Η προσπάθεια «αντιγραφής» της Morgan Stanley
Η UBS προσπάθησε να αντιγράψει τις κινήσεις που έκανε η Morgan Stanley τα τελευταία χρόνια: η τράπεζα στην οποία ο πρόεδρος Colm Kelleher πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του και η οποία διαθέτει επίσης μια μεγάλη δραστηριότητα διαχείρισης πλούτου, αλλά διαπραγματεύεται περίπου δύο φορές το λογιστικό της υπόλοιπο.
Πέρυσι, ο Ερμότι ανακοίνωσε μια νέα τριετή στρατηγική που επικεντρώθηκε στην ενίσχυση της δραστηριότητας διαχείρισης πλούτου, ιδίως στις ΗΠΑ και την Ασία.
Στόχος του ήταν η αύξηση των επενδεδυμένων περιουσιακών στοιχείων διαχείρισης πλούτου από 3,8 δισ. δολάρια σε περισσότερα από 5 δισ. δολάρια έως το 2028 και η προσέλκυση 100 δισ. δολαρίων καθαρών νέων περιουσιακών στοιχείων ετησίως έως το 2025 για να επιτευχθεί αυτό.
Ωστόσο, υπάρχουν πλέον αμφιβολίες σχετικά με την επιτευξιμότητα του στόχου της UBS να κλείσει το χάσμα με τους ομολόγους της στις ΗΠΑ, κάτι που θα μπορούσε να ενοχλήσει την ολοένα και πιο απαιτητική βάση των μετόχων της τράπεζας.
Ο Johann Scholtz, αναλυτής της Morningstar, δήλωσε ότι οι επιδόσεις της UBS δεν ήταν ικανοποιητικές τους τελευταίους μήνες, ιδίως στον τομέα της διαχείρισης περιουσίας.
«Η αγορά είναι λίγο απογοητευμένη από την αύξηση των καθαρών νέων περιουσιακών στοιχείων [στη διαχείριση πλούτου] τα τελευταία τρίμηνα», δήλωσε ο Scholtz, προσθέτοντας ότι οι στόχοι θα μπορούσαν να είναι πιο φιλόδοξοι.
Ορισμένοι μέτοχοι έχουν υποστηρίξει σταθερά την UBS – συμπεριλαμβανομένου του ακτιβιστή επενδυτή Cevian Capital, ο οποίος υποστήριξε δημοσίως την ηγεσία και τη στρατηγική του ομίλου μόλις τον Φεβρουάριο.
Αλλά οι επενδυτές πίστευαν κάποτε ότι η UBS είχε τη δυνατότητα να ευθυγραμμίσει την αγοραία αξία της με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ, δήλωσαν άνθρωποι που βρίσκονται κοντά στην τράπεζα.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας