Ελλάδα – Ισραήλ: Τα επόμενα βήματα της αμυντικής συνεργασίας

Πηγή Φωτογραφίας: Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΗ ΤΡΙΜΕΡΗ ΣΥΝΟΔΟ ΚΟΡΥΦΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ - ΚΥΠΡΟΥ - ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΚΥΠΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πραγματοποίησε σειρά διπλωματικών επαφών τις τελευταίες 24 ώρες στο Παρίσι και την Ιερουσαλήμ, με στόχο την επαναβεβαίωση των σχέσεων της Αθήνας με ισχυρούς παίκτες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτές οι επαφές έρχονται ενόψει δύο σημαντικών εξελίξεων που αναμένονται τις επόμενες εβδομάδες και θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα: η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να δώσει εντολή για τη συνέχιση των ερευνών εκτός των εθνικών χωρικών υδάτων για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ (Great Sea Interconnector – GSI) και να υποβάλει τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Καθώς τα δύο ζητήματα δοκιμάζουν τις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, οι στρατηγικές και οι επιδιώξεις της Ελλάδας επηρεάζονται από τη Γαλλία και το Ισραήλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψή του στο Ελιζέ, τόνισε ότι η Γαλλία «είναι παρούσα στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο». Το Ισραήλ θεωρείται επίσης κρίσιμος σύμμαχος για την Αθήνα, όχι μόνο απέναντι στην Άγκυρα, αλλά και στην Ουάσιγκτον.
Επιπλέον, κατά τις επαφές του Μητσοτάκη στην Ιερουσαλήμ, και ειδικότερα στη διάρκεια της μίας ώρας συζητήσεων με τον ομόλογό του Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαπιστώθηκε κοινή αντίληψη σχετικά με τον ρόλο της Τουρκίας.
Ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Νετανιάχου και τον πρόεδρο Ισαάκ Χέρτζογκ, με σκοπό να συζητήσουν περιφερειακές εξελίξεις (Ανατολική Μεσόγειος, Συρία, Λίβανος, Ερυθρά Θάλασσα), θέματα ενέργειας και άμυνας. Η συνεργασία στον τομέα της άμυνας επικεντρώνεται στην αναζήτηση και αξιοποίηση ευκαιριών για «σύμπραξη και συμπαραγωγή», με έμφαση στην τεχνολογική καινοτομία, την έρευνα και την ανάπτυξη στρατηγικών δυνατοτήτων.
Προηγήθηκαν συναντήσεις διάρκειας άνω της μίας ώρας του Μητσοτάκη με στελέχη του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ (SIBAT) και ανώτατα στελέχη της ισραηλινής αμυντικής βιομηχανίας. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνουν ότι εξετάζονται οι προοπτικές «συμπαραγωγής με το ελληνικό αμυντικό οικοσύστημα» και ότι υπάρχει διάθεση για εμβάθυνση της συνεργασίας σε αμυντικά έργα. Για παράδειγμα, η Ελλάδα επιθυμεί να έχει έτοιμο τον αντι-drone θόλο, όπως αυτός του Ισραήλ, μέχρι το 2027.
Ο ρόλος του καλωδίου GSI Σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα, συζητήθηκε ο ρόλος του καλωδίου GSI. Ο Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της συνδεσιμότητας και των ενεργειακών έργων κοινού ενδιαφέροντος για τη σταθερότητα στην περιοχή. Η Αθήνα έχει δηλώσει ότι η έρευνα και η εγκατάσταση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του έργου και τον προγραμματισμό της εταιρείας. Από την πλευρά του, το Ισραήλ, το οποίο έχει άμεσο ενδιαφέρον για την ολοκλήρωση του έργου και διατηρεί προνομιακή σχέση με την νέα αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, έχει υπογράψει από τον περασμένο Δεκέμβριο συμφωνία για την ενίσχυση της στρατηγικής ενεργειακής συνεργασίας και της συνδεσιμότητας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ.
Ενώ η αναθέρμανση της συνεργασίας 3+1 μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ είναι άμεση προτεραιότητα, στο προσκήνιο βρίσκεται και το πρόσφατο ενδιαφέρον της αμερικανικής ενεργειακής εταιρείας Chevron για έρευνα σε δύο επιπλέον ελληνικά θαλάσσια οικόπεδα. Αν και ο Μητσοτάκης δεν σχολίασε δημόσια τους στόχους ή το περιεχόμενο των συζητήσεων στην Ιερουσαλήμ, στην κυριακάτικη ανασκόπηση του έργου του αναφέρθηκε εκτενώς στο επίσημο ενδιαφέρον της Chevron για την είσοδό της σε θαλάσσια οικόπεδα νότια της Κρήτης, μετά την ήδη ανακοινωμένη συμμετοχή της σε έρευνες υδρογονανθράκων δυτικά της Πελοποννήσου.
Η Αθήνα προσεγγίζει τις εξελίξεις με έμφαση στην προστασία των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, πέρα από τις πτυχές της ενέργειας και των επενδύσεων. Γι’ αυτόν τον λόγο, ο Μητσοτάκης αναφέρεται στην «πρακτική» αναγνώριση της ελληνικής ΑΟΖ, επισημαίνοντας ως θετική εξέλιξη την απόφαση της Λιβύης να οριοθετήσει θαλάσσια οικόπεδα για έρευνα νότια της μέσης γραμμής, αποδεχόμενη προσωρινά την ελληνική προσέγγιση. «Αποτελεί σαφή απόδειξη ότι η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα (…) και ότι αναγνωρίζεται ως ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», σημείωσε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη Chevron, προσθέτοντας ότι η ExxonMobil έχει ήδη δραστηριότητες νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου, με πιθανές πρώτες έρευνες το 2025.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας