Πολιτική

Κυβέρνηση: Η εποχή της δημοσιονομικής σπατάλης τελείωσε

Κυβέρνηση: Η εποχή της δημοσιονομικής σπατάλης τελείωσε

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΔΥΣΠΙΣΤΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ / 3η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο χρονικός ορίζοντας των επόμενων ανακοινώσεων της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, προσδιορίζεται τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει σειρά αυξήσεων στα μισθολόγια των ενόπλων δυνάμεων, που μπορεί να φτάσουν έως και 5.500 ευρώ ετησίως ανάλογα με τον βαθμό και τη θέση ευθύνης, έρχεται ως συνέχεια της αύξησης του κατώτατου μισθού, η οποία επηρεάζει και τις αμοιβές του δημοσίου τομέα. Αυτές οι εξελίξεις διαμορφώνουν ένα νέο πλαίσιο στο οποίο ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την Τετάρτη στη Βουλή το νέο 12ετές εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της κυβέρνησής του στην ενίσχυση της άμυνας και του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Μόλις σε λίγες ημέρες εκφράστηκαν ενστάσεις και αιτήματα από υπουργούς και βουλευτές, που και πάλι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «αυτογκόλ». Οι εσωκομματικές «αναταράξεις» που πλήττουν όλα τα συστημικά κόμματα, όπως το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, που βιώνουν ξανά περιόδους εσωστρέφειας, έφτασαν και στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Το Μέγαρο Μαξίμου αντέτεινε σε δύο επίπεδα. Από τη μία, απευθύνθηκε στους ένστολους της αστυνομίας, του λιμενικού και της πυροσβεστικής, διαβεβαιώνοντάς τους ότι θα γίνουν ενέργειες και προς αυτούς, οι οποίες θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ και θα εξαρτηθούν από τα δημοσιονομικά δεδομένα.

Απευθυνόμενος στα στελέχη του με έντονο ύφος, υπενθύμισε ότι «οι υπουργοί γνωρίζουν ότι συμμετέχουν στο υπουργικό συμβούλιο και δεσμεύονται από τις αποφάσεις του». Σχολίασε ότι «δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο ευαίσθητοι» και διευκρίνισε ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται σε κεντρικό επίπεδο από τον πρωθυπουργό και το οικονομικό επιτελείο, και όχι με βάση δηλώσεις και επικοινωνιακές στρατηγικές.

Στο κυβερνητικό επιτελείο προσπαθούν να παρακάμψουν τις γκρίνιες και τις επιφυλάξεις, εστιάζοντας στη «μεγάλη εικόνα». Αυτή περιγράφει τη δέσμευση της κυβέρνησης να αυξήσει το εισόδημα όλων των πολιτών, εφαρμόζοντας πολιτικές που δημιουργούν θέσεις εργασίας, καταπολεμούν τη φοροδιαφυγή και, μέσω της αύξησης των εσόδων, ενισχύουν τους μισθούς, τόσο γενικά για τους δημόσιους υπαλλήλους όσο και στοχευμένα για ομάδες όπως οι γιατροί και οι ένστολοι.

Κοινός στόχος των αποφάσεων που λαμβάνονται, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι η διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας. «Δεν θα επιστρέψουμε ούτε στη δεκαετία του ’80, ούτε στην εποχή των μνημονίων», δήλωσε ο Παύλος Μαρινάκης, ενώ ο Κυριάκος Πιερρακάκης τόνισε ότι «η εποχή του “δώστα όλα” έχει τελειώσει». Σε αυτό το πλαίσιο, το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι έχει πλεονέκτημα απέναντι στα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Η κυβέρνηση έχει επιτύχει θετικά οικονομικά αποτελέσματα τόσο στην πραγματική οικονομία όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο, με βελτιώσεις σε όλους τους δείκτες, όπως τα ποσοστά ανεργίας και το δημόσιο χρέος. Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, αυτές οι επιτυχίες θα καθορίσουν και τις μελλοντικές αυξήσεις στα σώματα ασφαλείας, στο πλαίσιο ενός συνολικού σχεδιασμού που περιλαμβάνει και μέτρα εξοικονόμησης δαπανών, διασφαλίζοντας παράλληλα τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας.

Για το λόγο αυτό, οι αυξήσεις στους ένστολους προήλθαν από τις εξοικονομήσεις του υπουργείου Άμυνας στο πλαίσιο του προγράμματος «Ατζέντα 2030», καθώς και από τις ευρωπαϊκές αποφάσεις που επιτρέπουν δημοσιονομική ευελιξία μέσω της ρήτρας διαφυγής. Επιπλέον, υπάρχει η ανάγκη να στηριχθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να αποφευχθούν αποχωρήσεις.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments