Συνάντηση Γεραπετρίτη – Φιντάν με φόντο τη σύλληψη Ιμάμογλου

Πηγή Φωτογραφίας: [373251] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ HAKAN FIDAN (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, προγραμματίζει μια ακόμη συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ που θα διεξαχθεί στις 3 και 4 Απριλίου στις Βρυξέλλες.
Οι δύο Υπουργοί αναμένεται να εξετάσουν τη δυνατότητα πραγματοποίησης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, το οποίο προγραμματίζεται να γίνει στην Άγκυρα εντός του Απριλίου. Αυτό έρχεται σε μια περίοδο που έχουν προκληθεί αντιδράσεις στην Τουρκία μετά τη σύλληψη και φυλάκιση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου.
Αρμόδιες πηγές, όταν ρωτήθηκαν αν το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας μπορεί να πραγματοποιηθεί αυτή τη στιγμή, δεν ανέφεραν ότι έχει «μπει στον πάγο». Αντίθετα, σημείωσαν ότι οι πιθανότητες είναι περίπου 50-50.
Η ελληνική κυβέρνηση διακριτική απέναντι στην κρίση Ιμάμογλου
Επισημαίνεται ότι η Αθήνα είναι ιδιαίτερα προσεκτική στις διατυπώσεις της για τη σύλληψη και τις εκδηλώσεις υπέρ του Εκρέμ Ιμάμογλου, καθώς η διατήρηση ενός θετικού κλίματος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι σημαντική. Ταυτόχρονα, η διπλωματική πρακτική δεν επιτρέπει επιθετικές δηλώσεις που θα μπορούσαν να θεωρηθούν παρέμβαση σε εσωτερικές υποθέσεις άλλου κράτους.
Επιπλέον, η Αθήνα και η Άγκυρα αντιμετωπίζουν αρκετά άλλα εμπόδια που μπορεί να προκύψουν και κατά τη διάρκεια της συνάντησης των δύο Υπουργών Εξωτερικών.
Οι δυσκολίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
Υπενθυμίζεται ότι αναμένονται νέες έρευνες για το καλώδιο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου και πέρα από τα έξι ναυτικά μίλια, γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει την αντίδραση της Τουρκίας.
Σε προηγούμενες συναντήσεις μεταξύ του Γεραπετρίτη και του Φιντάν, αρμόδιες πηγές ανέφεραν ότι το ζήτημα της έντασης είχε συζητηθεί, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι δεν θα πρέπει να αποτελέσει αφορμή για κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, θέτοντας σε κίνδυνο τη συνεργασία των δύο χωρών.
Το ερώτημα παραμένει αν και πώς θα επηρεάσει, τουλάχιστον επίσημα, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις το αίτημα της Chevron για έρευνες νότια της Κρήτης, σε περιοχές που περιλαμβάνονται στο παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Επίσης, αναρωτιόμαστε αν η Τουρκία θα προσπαθήσει να καθοδηγήσει τη Λιβύη να αντιδράσει, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τους παράνομους ισχυρισμούς του τουρκολιβυκού συμφώνου, θίγονται τα υποτιθέμενα συμφέροντα της Τρίπολης.
Σε μια περίοδο που η Τουρκία προσπαθεί να ενισχύσει τη διπλωματική της επιρροή και να αναβαθμίσει τη θέση της, οι αντιδράσεις για την πολιτική της γίνονται πιο έντονες στις αραβικές χώρες.
Αμείωτη η κόντρα Ερντογάν με το Ισραήλ
Ταυτόχρονα, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έχει ξεκινήσει μια νέα «βεντέτα» με το Ισραήλ και τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, υιοθετώντας μια εξαιρετικά επιθετική ρητορική, κυρίως λόγω του πολέμου στη Γάζα. Η Τουρκία αναφέρεται σε «γενοκτονία», κάτι που προκαλεί την αντίδραση της ισραηλινής πλευράς. Αντιθέτως, η Άγκυρα θεωρείται πλέον από το Ισραήλ ως πρόβλημα.
Παρόμοια καχυποψία απέναντι στις κινήσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Μέσης Ανατολής εκφράζουν και χώρες όπως η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος, καθώς και άλλες.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας