Διεθνή

Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι σημεία που πρότεινε ο ΟΗΕ

Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι σημεία που πρότεινε ο ΟΗΕ

Πηγή Φωτογραφίας: [373775] ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Ο Κύπριος πρόεδρος συναντήθηκε σήμερα στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας με τον τουρκοκύπριο επικεφαλής, Ερσίν Τατάρ. Ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε πως η σημερινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε συνέχεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη

Πρόοδος σε τέσσερα από τα έξι σημεία που έθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ σημειώθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας, μεταξύ του Κύπριου προέδρου, Νίκου Χριστοδουλίδη και του τουρκοκύπριου ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Αυτό δήλωσε ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλίδης κατά την επιστροφή του στο προεδρικό μέγαρο, προαναγγέλλοντας νέα συνάντηση με τον Τατάρ πριν από το Πάσχα.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστοδουλίδης τόνισε αρχικά πως η σημερινή συνάντηση έγινε με πρωτοβουλία της ελληνοκυπριακής πλευράς, σε συνέχεια της άτυπης διάσκεψης στη Γενεύη. Οπως είπε, υπήρξε πρόοδος σε τέσσερα θέματα και ανέφερε συγκεκριμένα «συμφωνήσαμε στη σύσταση Τεχνικής Επιτροπής για τη Νεολαία με 12 μέλη από κάθε πλευρά. Θα εισηγηθούμε τα ονόματα στα Ηνωμένα Εθνη μέχρι τις 15 Απριλίου».

Το δεύτερο θέμα, είπε, «αφορά τα θέματα περιβάλλοντος, η Τεχνική Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητήσει συγκεκριμένα θέματα σε συνέχεια και της εισήγησης που κάναμε εμείς στις συζητήσεις που έγιναν στη Γενεύη». «Το τρίτο θέμα αφορά το ζήτημα της αποκατάστασης των κοιμητηρίων. Θα προχωρήσει η Τεχνική Επιτροπή για τα Μνημεία», πρόσθεσε.Σημείωσε ότι «το τέταρτο θέμα αφορά την αποναρκοθέτηση. Εκείνο που συμφωνήθηκε είναι να γίνει ανταλλαγή μέσω των διαπραγματευτών σε σχέση με το σε ποια σημεία επιθυμούμε να γίνει αποναρκοθέτηση».

Οσον αφορά στο πέμπτο σημείο, αυτό των οδοφραγμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως υπήρξε πρόοδος, αλλά όχι αποτέλεσμα. Οπως εξήγησε, «η συζήτηση ήταν καλύτερη από την προηγούμενη φορά, υπήρξε κάποια πρόοδος, χωρίς, όμως, να υπάρχει κάτι ανακοινώσιμο, ενώ η συζήτηση θα συνεχιστεί σε επίπεδο διαπραγματευτών».

Σε σχέση με το τελευταίο θέμα, που αφορά το ζήτημα της ενέργειας, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε πως «υπάρχουν κάποιες απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά, καθώς ξεφεύγουν και του πλαισίου που η ίδια η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει θέσει, η οποία εξέφρασε ενδιαφέρον να στηρίξει οικονομικά αυτή την προσπάθεια».

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε στη συνέχεια ότι πέραν αυτών των θεμάτων, ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία έθεσε άλλα δύο. Το ένα, είπε, αφορά το θέμα της εφαρμογής των όσων έχουν συμφωνηθεί στην Πύλα και τη σημασία να εφαρμοστούν όσα συμφωνήθηκαν και το δεύτερο ήταν κάποια συγκεκριμένα αιτήματα της μαρωνιτικής κοινότητας, τα οποία θα εξεταστούν «και θα δούμε αν θα υπάρξει θετική ανταπόκριση».

Ο Κύπριος πρόεδρος δήλωσε πως ζήτησε νέα συνάντηση το συντομότερο δυνατόν, πριν από το Πάσχα. «Αναμένουμε αυτή την εβδομάδα, όπως έχουμε ενημερωθεί από τα Ηνωμένα Εθνη που βρίσκονται στις γραφειοκρατικές διαδικασίες, για την ανακοίνωση σε σχέση με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών».

Σήμερα, πρόσθεσε, όλες οι κινήσεις και ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς κινήθηκαν στο πλαίσιο αυτών που έγιναν και συζητήθηκαν στη Γενεύη, με μοναδικό στόχο την επανέναρξη των συνομιλιών στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου. «Εγιναν ειδικές αναφορές και από δικής μου πλευράς και από τον κ. Τατάρ σε σχέση με τα όσα συζητήσαμε στη Γενεύη και είμαστε εδώ, ξέρουμε πού θέλουμε να φτάσουμε, ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε, ξέρουμε πώς θα φτάσουμε στον στόχο μας και αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», δήλωσε.

Ερωτηθείς για το πού ξεφεύγουν του ευρωπαϊκού πλαισίου οι θέσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς στο θέμα της ενέργειας, ο κ. Χριστοδουλίδης απάντησε ότι «η θέση μας είναι ότι τα όποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΔ) θα πρέπει να ενισχύουν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου». Πρόσθεσε πως κανένα ΜΟΕ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως υποδομή ή να αξιοποιηθεί ως ενίσχυση επιχειρηματολογίας για άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, «και αναφέρομαι προφανώς στα δύο κράτη, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, και αυτή είναι και η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε και με τη γνωστή επιστολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αλλά και στο συγκεκριμένο έργο που η Ε.Ε. είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει».

Ερωτηθείς τι καινούργιο προέκυψε στο θέμα των οδοφραγμάτων, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι σήμερα «έγινε ουσιαστική συζήτηση». «Εξήγησα το πόσο σημαντικό για μας είναι και το θέμα του Πυροϊού-Αθηένου και το θέμα των Κοκκίνων, με συγκεκριμένες αναφορές στην απόσταση, με συγκεκριμένες απαντήσεις σε ανησυχίες που εκφράστηκαν», είπε. Ο ίδιος δήλωσε πως θεωρεί ότι ήταν καλύτερη η συζήτηση σε σχέση με την προηγούμενη που υπήρξε από την τουρκοκυπριακή πλευρά μια απλή άρνηση. «Εγινε μια συζήτηση, είχαμε επιχειρηματολογία. Μάλιστα δείξαμε και συγκεκριμένους χάρτες και αυτά θα συνεχιστούν, οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και στο επίπεδο των διαπραγματευτών», είπε.

Σε ερώτηση αν δεν είναι πλέον αρνητικός ο Τατάρ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν θέλει να μιλήσει εκ μέρους του. «Αλλά μπορώ να σας πω ότι έγινε καλύτερη συζήτηση από την προηγούμενη φορά. Δεν έχουμε θετικό αποτέλεσμα, εξήγησα γιατί είναι σημαντικό το Πυρόι-Αθηένου, γιατί είναι σημαντικό το θέμα των Κοκκίνων, πώς θα επωφεληθούν οι κάτοικοι των περιοχών και όταν μιλάμε για ΜΟΕ θα πρέπει το σύνολο του κυπριακού λαού να επωφελείται. Αντιλαμβάνομαι τη σημασία της Μιας Μηλιάς για τον ίδιο, εκείνο που ζήτησα και εξήγησα, επαναλαμβάνω, χρησιμοποιώντας και χάρτη, είναι πόσο σημαντικά είναι αυτά τα δύο οδοφράγματα», είπε.

Ερωτηθείς αν ο κ. Τατάρ θα αναμένει απαντήσεις από την Τουρκία για το θέμα των μαρωνιτικών χωριών, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι δεν του είπε πώς θα κινηθεί ο ίδιος μετά το πέρας της συνάντησης που είχαν σήμερα, αλλά σε αρκετά των θεμάτων που συζητήθηκαν «απαιτείται η συγκατάθεση από πλευράς της Τουρκίας και του τουρκικού κατοχικού στρατού».

Τέλος, ερωτηθείς αν υπάρχει ανταπόκριση στο αίτημα για αποκλειστική απασχόληση με το Κυπριακό του απεσταλμένου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε: «Δόθηκαν αυτές οι διευκρινίσεις για την ανάγκη κάποιος να ασχοληθεί αποκλειστικά, έτσι ώστε τον Ιούλιο να έχουμε αποτέλεσμα και το αποτέλεσμα στο οποίο αποσκοπούμε είναι η επανέναρξη ουσιαστικών συνομιλιών», είπε και πρόσθεσε πως δεν μπορεί να υπάρξει διορισμός απεσταλμένου, ο οποίος θα ασχολείται ή θα επισκέπτεται την Κύπρο και την περιοχή μία, δύο φορές κάθε δίμηνο.

«Θέλουμε κάποιον ο οποίος αποκλειστικά να ασχολείται με αυτό το θέμα και να βοηθήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών. Είναι αυτά που μεταφέραμε στα Ηνωμένα Έθνη και οφείλω να πω ότι και τα ίδια τα Ηνωμένα Έθνη αντιλαμβάνονται τη σημασία. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ ήταν παρών στη Γενεύη, με τον Γενικό Γραμματέα συμφωνήσαμε κάποια πράγματα, τέλος Ιουλίου με τον Γενικό Γραμματέα ξανά θα γίνει αυτή η συνάντηση και θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα», κατέληξε.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments