Διεθνή

Ουκρανικό: Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Ουκρανικό: Διευρύνεται το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters, China, Russia's ties show 'strong resilience', 'strategic resolve' - Wang Yi

Οι αμερικανικές προτάσεις για την ειρήνευση δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες της σύγκρουσης, υποστηρίζει η Μόσχα

Δύο ημέρες μετά τη θεαματική αλλαγή κλίματος στον Λευκό Οίκο, με τη δήλωση του Ντόναλντ Τραμπ ότι είναι «πολύ θυμωμένος» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, στον οποίο χρέωσε παρελκυστική τακτική στο Ουκρανικό, το χάσμα ανάμεσα στη Μόσχα και την Ουάσιγκτον εμφανιζόταν χθες μεγαλύτερο από κάθε άλλη στιγμή μετά την ορκωμοσία του 47ου Αμερικανού προέδρου.

Εχοντας απειλήσει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις στην κυριακάτικη συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ο Τραμπ έριξε τους τόνους τη Δευτέρα εκφράζοντας τη βούλησή του να έρθει σε συμφωνία με τον Ρώσο ομόλογό του. «Θέλω να τον δω να έρχεται σε συμφωνία ώστε να σταματήσουν να σκοτώνονται Ρώσοι στρατιώτες, Ουκρανοί στρατιώτες και άλλοι άνθρωποι. Θέλω να εξασφαλίσω ότι θα ακολουθήσει και πιστεύω ότι θα το κάνει», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε δημοσιογράφους, στο Οβάλ Γραφείο.

Ερωτηθείς γι’ αυτές τις δηλώσεις κατά τη χθεσινή, τακτική ενημέρωση του Τύπου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επιβεβαίωσε ότι η Μόσχα δεν βιάζεται καθόλου να συνυπογράψει συμφωνία κατάπαυσης του πυρός. «Συνεχίζουμε τις επαφές με την αμερικανική πλευρά», είπε ο Ρώσος αξιωματούχος, σπεύδοντας όμως να προσθέσει: «Το θέμα είναι πολύ περίπλοκο. Το θέμα που συζητάμε, η διευθέτηση του Ουκρανικού, είναι πολύ περίπλοκο. Κι αυτό απαιτεί πρόσθετες προσπάθειες».

Ακόμη περισσότερο επιφυλακτικός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, με ειδίκευση στις ρωσοαμερικανικές σχέσεις, Σεργκέι Ριαμπκόφ. «Παίρνουμε πολύ σοβαρά τα μοντέλα και τις λύσεις που προτείνονται από αμερικανικής πλευράς, αλλά δεν μπορούμε να τα αποδεχθούμε υπό τη σημερινή μορφή τους», ανέφερε ο έμπειρος διπλωμάτης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό περιοδικό International Affairs. Επεξηγώντας τις αντιρρήσεις της Μόσχας τόνισε ότι «δεν υπάρχει θέση σε αυτές (τις αμερικανικές προτάσεις) για τη θεμελιώδη αξίωσή μας να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που συνδέονται με τις ρίζες αυτής της σύγκρουσης». Με αυτόν τον όρο η Ρωσία αναφέρεται στη μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και στη μείωση των στρατευμάτων της Συμμαχίας στα ανατολικά σύνορά της.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ριαμπκόφ αποδοκίμασε την απειλή του Τραμπ ότι θα βομβαρδίσει το Ιράν αν η Τεχεράνη δεν αποδεχθεί την πρότασή του για νέες διαπραγματεύσεις γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμά της. Ο Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε ότι παρόμοιες απειλές απλώς «περιπλέκουν την κατάσταση» και προειδοποίησε για «καταστροφικές συνέπειες, ειδικά αν υπάρξουν (αμερικανικά) πλήγματα εναντίον πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Εκτιμώντας ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν φθάσει σε «αδιέξοδο», η απερχόμενη υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε, κατά τη χθεσινή επίσκεψή της στο Κίεβο, ότι είναι «απολύτως κρίσιμης σημασίας» η συνεχιζόμενη υποστήριξη των Ευρωπαίων στην Ουκρανία. «Θα υπάρξει πραγματική και διαρκής ειρήνη μόνο όταν ο Ρώσος πρόεδρος καταλάβει ότι δεν μπορεί να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο, ότι δεν μπορεί να καταστρέψει την Ουκρανία», δήλωσε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Ουάνγκ Γι συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρόεδρο της χώρας Βλαντιμίρ Πούτιν. Σε συνέντευξή του ο Κινέζος αξιωματούχος τάχθηκε υπέρ μιας «δίκαιης, μακροπρόθεσμης συμφωνίας ειρήνης που θα είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη».

Μία ημέρα νωρίτερα ο Φινλανδός πρόεδρος Αλεξάντερ Στουμπ είχε δηλώσει στον Βρετανό πρωθυπουργό Κιρ Στάρμερ ότι το Ελσίνκι οφείλει «να προετοιμαστεί διανοητικά» για την αναπόφευκτη αποκατάσταση ομαλών σχέσεων με τη Ρωσία. Οταν ρωτήθηκε σχετικά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι ανοιχτός σε εξομάλυνση σχέσεων με οποιαδήποτε χώρα θα το επιθυμούσε. Χθες όμως ο Φινλανδός πρωθυπουργός Πέτερι Ορπο ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τη διεθνή συνθήκη του 1997 που απαγορεύει τη χρήση ναρκών κατά προσωπικού, υποστηρίζοντας ότι αν και η Φινλανδία δεν αντιμετωπίζει άμεση απειλή, η Ρωσία μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο.

Στο μεταξύ, το πρακτορείο Bloomberg ανέφερε χθες ότι ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς σχεδιάζει να επισκεφθεί την Ιταλία και να συναντηθεί με την πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι τον Απρίλιο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο Βανς, ο οποίος είναι καθολικός, θα βρίσκεται στη Ρώμη το διάστημα από 18 μέχρι 20 Απριλίου, δηλαδή μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Πάσχα.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments