O Τραμπ έτοιμος να βομβαρδίσει το Ιράν;

Πηγή Φωτογραφίας: The Times of Israel, Pentagon announces deployment of second US aircraft carrier to Mideast
Οι Ηνωμένες Πολιτείες στέλνουν και δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή και αναπτύσσουν πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη stealth στην ευρύτερη περιοχή: Ο στόχος είναι σαφής: το Ιράν. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει την πίεση στην Τεχεράνη και απειλεί με την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, εάν το Ιράν δεν καταλήξει σε συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα .
Όπως αναφέρει το naftemporiki, o Τραμπ προειδοποίησε μάλιστα με συνέντευξή του ότι «αν δεν συμφωνήσουν οι Ιρανοί, θα υπάρξουν βόμβες».
Ένας πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε πιο ξεκάθαρα ν` απειλήσει με πόλεμο. «Μετά την πιθανή ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία, το Ιράν βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των υποχρεώσεων του Λευκού Οίκου και πιθανώς και του Πενταγώνου», τονίζουν τα αμερικανικά μέσα. ενημέρωσης.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ απείλησε με «σκληρά αντίποινα», αν ο πρόεδρος Τραμπ κάνει πράξη τις απειλές του. «Η εχθρότητα των ΗΠΑ και του Ισραήλ προς το Ιράν υπήρχε πάντα, είπε ο Χαμενεΐ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Isna. «Μας απειλούν με επίθεση, κάτι που πιστεύουμε ότι είναι απίθανο. Αλλά αν κάνουν κάτι κακό, θα αντιμετωπίσουν σκληρά αντίποινα», τόνισε.
Τελεσίγραφο Τραμπ Τον περασμένο μήνα, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στείλει -μέσω των Εμιράτων-ένα τελεσίγραφο στον Ιρανό πνευματικό ηγέτη, Αλί Χαμενεϊ, προειδοποιώντας ότι υπάρχουν δύο τρόποι επίλυσης της διαφοράς για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης: «ο στρατιωτικός ή μια συμφωνία» που θα εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο Χαμενεΐ, απάντησε αμέσως ότι η Τεχεράνη δεν θα οδηγηθεί με απειλές σε συνομιλίες με «υπερβολικές απαιτήσεις» και απέρριψε τις απευθείας συνομιλίες υπό τις παρούσες συνθήκες. Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγκτσί αντιπρότεινε «έμμεσες διαπραγματεύσεις», αλλά επιβεβαίωσε ότι οι δύο πλευρές συνέχισαν τις επαφές.
Ήδη πάντως, η Ουάσιγκτον έστειλε στη Μέση Ανατολή από τον Ινδο-Ειρηνικό το αεροπλανοφόρο «Carl Vinson», το οποίο θα συναντήσει «το Harry S. Truman», προκειμένου «να ενισχυθεί η περιφερειακή σταθερότητα, να αποτραπεί η επιθετικότητα και να προστατευθεί η ελεύθερη ροή του εμπορίου στην περιοχή», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σον Παρνέλ.
Ήδη οι αμερικανικές δυνάμεις σφυροκοπούν τις θέσεις των ανταρτών Χούθι στη Υεμένη με σχεδόν καθημερινές αεροπορικές επιδρομές, σε μια εκστρατεία που στοχεύει να αντιμετωπίσει την απειλή για την ναυσιπλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
Στέλνουν βομβαρδιστικά Ταυτόχρονα, το Πεντάγωνο –ως μήνυμα προς το Ιράν, έστειλε τουλάχιστον έξι βομβαρδιστικά B-2 stealth στο νησί Ντιέγκο Γκαρσία στον Ινδικό Ωκεανό, που βρίσκεται 3.900 χιλιόμετρα από τη νότια ακτή του Ιράν.
Το B-2 θεωρείται μακράν το πιο ακριβό μαχητικό αεροσκάφος στον κόσμο. Ο στρατιωτικός αναλυτής του CNN , Σέντρικ Λέιτον, εκτιμά ότι η ανάπτυξη των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών ως σαφές μήνυμα προς τους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών. «Η χρήση αυτών των βομβαρδιστικών B-2 είναι ξεκάθαρα ένα μήνυμα προς το Ιράν», είπε ο Λέιτον, πρώην σμήναρχος της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Το B-2 μπορεί να μεταφέρει την «Massive Ordnance Penetrator», «μια βόμβα 15 τόνων που έχει σχεδιαστεί για να καταστρέψει αυτό που θα ονομάζαμε βαθιά θαμμένους στόχους», δήλωσε ο Λέιτον. «Τέτοιοι στόχοι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ιρανικές αποθήκες πυρηνικών και όπλων», είπε ο πρώην αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ.
Η παρουσία των βομβαρδιστικών B-2 δεν χρησιμεύει μόνο ως επίδειξη ισχύος κατά του Ιράν. «Είναι απίθανο η ανάπτυξη έξι βομβαρδιστικών Β-2 στο Ντιέγκο Γκαρσία να αποτρέψει άλλες δυνάμεις όπως η Κίνα ή η Ρωσία από το να αναλάβουν δράση, αλλά σίγουρα θα λάβουν υπόψη αυτή την ανάπτυξη», είπε ο αμερικανός στρατιωτικός αναλυτής και πρόσθεσε: «Φυσικά, πρέπει να ξεχνάμε ότι το Ιράν είναι σύμμαχος αυτών των δυιο χωρών»
Ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν «καταστροφικές» συνέπειες εάν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην πυρηνική υποδομή του Ιράν. «Οι απειλές και τα τελεσίγραφα είναι ακατάλληλες μέθοδοι και τις απορρίπτουμε κατηγορηματικά», τόνισε ο Ριάμπκοφ.
Στο βάθος, το πετρέλαιο Εκτός από τις βόμβες, η Ουάσιγκτον απειλεί το Ιράν και με την επιβολή δασμών, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας και ειδικός στο Ιράν, Μίκαελ Λάντερς στο βιβλίο του: «Ιράν-ο λάθος πόλεμος», μια στρατιωτική σύγκρουση με την Τεχεράνη θα προκαλούσε «μια συνολική παγκόσμια πολιτική καταστροφή.
Η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρεται συχνά ως ο βασικός λόγος για την άσκηση πίεσης από τη Δύση. Εξίσου σημαντικός είναι όμως και ο ρόλος του πετρελαίου. Παρά τις τεράστιες κυρώσεις της Δύσης, οι οποίες συνεχίζονται από το 1979, το Ιράν είναι σημαντική πετρελαιοπαραγωγική χώρα . Το 40-60% της ιρανικής οικονομίας βασίζεται στις εξαγωγές πετρελαίου. Αν και απαρχαιωμένη τεχνολογικά, η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας είναι η σωτηρία του θεοκρατικού καθεστώτος για την εσωτερική σταθερότητα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας