Ο Κάθετος Διάδρομος θα μπορούσε να φέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Ο Κάθετος Διάδρομος θα μπορούσε να φέρει περισσότερο ρωσικό αέριο στην Ευρώπη
Ο σχεδιαζόμενος Κάθετος Διάδρομος θεωρείται ζωτικής σημασίας για τις προσπάθειες της γηραιάς ηπείρου να διαφοροποιηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο, συνδέοντας τους FSRU της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία.
Θα συνδέει τις πρόσφατα κατασκευασμένες υποδομές με τον υφιστάμενο διαβαλκανικό αγωγό 27 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως, που προηγουμένως ελεγχόταν από τη ρωσική Gazprom.

Ωστόσο, ο Sergiy Makogon, ειδικός σε θέματα ενέργειας και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Gas TSO Ukraine, δήλωσε ότι ανησυχεί πως η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει ενδεχομένως τη διαδρομή αυτή για να αυξήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη, μέσω της Τουρκίας, ενώ οι υψηλές τιμές θα μπορούσαν επίσης να αποτρέψουν τους traders.
«Δυστυχώς, ο υφιστάμενος Διαβαλκανικός αγωγός εξακολουθεί να βρίσκεται σε αδράνεια», ανέφερε, σε ανάρτησή του στο LinkedIn.
«Οι TSO δεν έχουν καταφέρει να βρουν μέχρι τώρα ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο για να προσελκύσουν traders να χρησιμοποιήσουν αυτή τη διαδρομή. Το συνολικό κόστος διαμετακόμισης καθιστά τη διαδρομή οικονομικά μη βιώσιμη», σημείωσε ο Makogon.
Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, τα μέλη της ΕΕ στοχεύουν στη σταδιακή κατάργηση όλου του ρωσικού φυσικού αερίου έως το 2027. Επί του παρόντος, περίπου 40 εκατ. κυβικά μέτρα/ημέρα ρωσικού αερίου φτάνουν στην Ευρώπη από τον αγωγό TurkStream, μέσω της Τουρκίας προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Τουρκικές πηγές εξέφρασαν επίσης ανησυχίες ότι το έργο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου, παρά τον διακηρυγμένο σκοπό που είναι η διαφοροποίηση των προμηθευτών.
Η τουρκική Botas θέλει να γίνει ο βασικός προμηθευτής φυσικού αερίου στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, δήλωσε παλιό στέλεχος της εταιρείας.
Επέκταση του αγωγού
Η Βουλγαρία θα ξεκινήσει την επέκταση του Κάθετου Διαδρόμου αυτόν τον μήνα, με την κατασκευή να αναμένεται να διπλασιάσει τη διασυνοριακή χωρητικότητά του με την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας της γειτονικής χώρας, Zhecho Stankov.
«Σε πρώτο στάδιο, θα αυξήσουμε τη δυναμικότητα μεταφοράς φυσικού αερίου στα σύνορα Ελλάδας-Βουλγαρίας από 2,3 δισ. κυβικά μέτρα σε 3,6 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως», ανέφερε ο Stankov σε δήλωσή του το Σάββατο.
«Όταν αναπτύξουμε το δεύτερο τμήμα… θα είμαστε σε θέση να διακινούμε διπλάσια ποσότητα μεταξύ Ελλάδας και Ρουμανίας – 10bcm σε σύγκριση με 5bcm τώρα», πρόσθεσε.
Αργά τη Δευτέρα (31/3), ο ουγγρικός TSO φυσικού αερίου FGSZ δήλωσε ότι σχεδιάζει να προσφέρει πρόσθετη σταθερή χωρητικότητα στο διασυνοριακό σημείο από την Ουγγαρία προς τη Σλοβακία.
Ανακοίνωσε μάλιστα, ότι έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την αύξηση της υφιστάμενης δυναμικότητας κατά 25%, από 3,5bcm/έτος σε 4,38bcm/έτος φέτος, με την επιφύλαξη των ρυθμιστικών εγκρίσεων.
«Για να καταστεί δυνατή η αύξηση, θα χρειαστούν τροποποιητικές εργασίες από την ουγγρική πλευρά. Το βήμα αυτό θα μπορούσε να υποστηρίξει περαιτέρω τις προσπάθειές μας για την υλοποίηση του Κάθετου Διαδρόμου», δήλωσε ο TSO, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα των δημοπρασιών για την κράτηση της αυξημένης χωρητικότητας.
Εν τω μεταξύ, η σλοβακική ενεργειακή SPP θα λάβει περισσότερο φυσικό αέριο από την Gazprom από αυτόν τον μήνα στο πλαίσιο μιας νέας συμφωνίας 3,3 δισ. κυβικών μέτρων.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας