Πολιτική

Βουλή: Μητσοτάκης – Δένδιας ξεδιπλώνουν την «Ατζέντα 2030» για τα εξοπλιστικά

Βουλή: Μητσοτάκης – Δένδιας ξεδιπλώνουν την «Ατζέντα 2030» για τα εξοπλιστικά

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Εμβέλειας μεταξύ 25 και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ το εξοπλιστικό πρόγραμμα με ορίζοντα 12ετιας που θα παρουσιάσει σήμερα ο πρωθυπουργός

Το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για ένα μεγάλο και ουσιαστικό εξοπλιστικό πρόγραμμα σε ορίζοντα 12ετίας (20025-2037), εμβέλειας μεταξύ 25 και 28 δισεκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να δώσει σήμερα στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια σημαντική προ ημερησίας συζήτηση και σε μια περίοδο κατά την οποία όλη η Ευρώπη επιχειρεί τη στρατηγική της επανατοποθέτηση.

Τη σημερινή ομιλία Μητσοτάκη θα ακολουθήσει μια λεπτομερής, αλλά κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια τις επόμενες μέρες στα μέλη της Επιτροπής Εξοπλιστικών και Άμυνας της Βουλής.

Στη σημερινή του ομιλία ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει το κεντρικό πλαίσιο του αμυντικού δόγματος της χώρας για τα επόμενα χρόνια, ενώ θα επισημάνει ότι ο κεντρικός στόχος είναι οι Ένοπλες δυνάμεις και η άμυνα της χώρας να περάσουν στη νέα εποχή.

Η συλλογιστική του πρωθυπουργού διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς άξονες. Αρχικά, πέρα από τις μεγάλες προμήθειες (αεροσκάφη, φρεγάτες κ.ο.κ.), θα επισημάνει ότι πρέπει να αξιοποιηθούν όλα τα όπλα του σύγχρονου πολέμου (drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar, αντιπυραυλική προστασία κλπ).

Δεύτερον, θα πρέπει να αξιοποιηθεί ουσιαστικά η νέα τεχνολογία και από στρατηγικής άποψης π.χ. με ένταξη στις Ένοπλες Δυνάμεις του σκέλους της κυβερνοάμυνας, αλλά και από πρακτικής, με ιδρύματα του Στρατού που θα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή ελληνικών πρότυπων όπλων. Υπενθυμίζεται ότι εδώ και περίπου έναν χρόνο έχει ιδρυθεί το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ), το οποίο έχει τον ουσιαστικό ρόλο να λειτουργεί ως hub για νέες τεχνολογίες και ως “ενδιάμεσος” των Ενόπλων Δυνάμεων με τον ακαδημαϊκό τομέα και τις start ups του τεχνολογικού χώρου.

Το τρίτο και κρισιμότερο σκέλος είναι η εμπλοκή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας (ΕΑΒ, Ναυπηγεία και Αμυντικά Συστήματα) στη νέα αρχιτεκτονική των εξοπλιστικών προγραμμάτων. «Καμία προμήθεια δεν θα γίνεται αν δεν συνοδεύεται από ελληνικά εξαρτήματα ή τη συμμετοχή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Πηγή: Pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments