Πηγή Φωτογραφίας: [376946] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Pagenews.gr / Πολιτική / Μητσοτάκης: Το επίδομα επικινδυνότητας από 1η Ιουλίου θα αφορά και σωφρονιστικούς υπαλλήλους
Η δευτερολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη
«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική, ως προς τα πεδία εκείνα όπου διαπιστώνω ότι μπορεί να υπάρξει κάποια σύγκλιση, αλλά και αρκετά αποκαλυπτική ως προς το πώς αντιλαμβάνονται, κυρίως δυνάμεις του αριστερού φάσματος, τις αμυντικές προτρεραιότητες και την αμυντική θωράκιση της πατρίδας μας», ανέφερε στην αρχή της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα εξοπλιστικά.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, είχε ήδη αναφερθεί από το 2017 για την ευρωπαϊκή άμυνα, λέγοντας ορισμένες αλήθειες. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη φράση του Εμανουέλ Μάκρον πως μέσα στη ζούγκλα, η ΕΕ δεν μπορεί να είναι φυτοφάγος σε έναν κόσμο σαρκοφάγων. Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι η δύναμη της ισχύος είναι σημαντική, με την Ευρώπη να το αντιλαμβάνεται έστω και με καθυστέρηση. Η ΝΔ, μαζί με το ΕΛΚ, πρόταξε την άμυνα στον νέο πενταετή κύκλο της ΕΕ. Βήματα γίνονται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί που θέλουμε. Η ρήτρα διαφυγής μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία, αλλά αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί με φειδώ, αλλά δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.
Ακολούθως υποστήριξε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «μάς ανάγκασε να κοιταχτούμε στον καθρέφτη και να δούμε τις δικές μας αδυναμίες», ενώ στη συνέχεια έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι αναφέρεται στην Ευρώπη. Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, η δύναμη της ισχύος είναι σημαντικό και επεσήμανε πως «έστω και με καθυστέρηση, η Ευρώπη αυτό άρχισε να το αντιλαμβάνεται».
«Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ακόμα ως προς την ταχύτητα. Και εξηγούμαι: η ρήτρα διαφυγής δίνει μια δημοσιονομική ευελεξία, που δεν είναι απεριόριστη», ανέφερε ακόμη σημειώνοντας πως «το 2020-2021, αυτή η κυβέρνηση πήρε κάποιες δύσκολες αποφάσεις και πέτυχε την κύρωση δύο πολύ σημαντικών προγραμμάτων: τα Rafalle και τις φρεγάτες Belhara. Το 2019 κληρονομήσαμε, κ. Φάμελλε, μία πολύ κακή κατάσταση», υπογράμμισε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα είπε στην πρωτολογία του ο τελευταίος.
Απαντώντας στα όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την πρωτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, στην αξιοποίηση των πόρων του οποίου έχει δεχτεί επανειλημμένα τα «πυρά» του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη τόνισε πως η έννοια της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας αποκτά πλέον ξεχωριστή σημασία.
«Άκουσα κάποια σχόλια για τη νομοθετική πρόταση που υιοθέτησε η Επιτροπή για το Ταμείο Συνοχής. Κάθε κράτος έχει τη δυναντότητα να επανατοποθετήσει κονδύλια από το Ταμείο Συνοχής όχι μόνο για την άμυνα, αλλά και τα ύδατα και τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, που είναι πολύ κρίσιμα για εμάς», όπως είπε και ξεκαθάρισε σε όλους τους τόνους πως «δεν χάνουμε χρήματα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ένα άλλο ζήτημα είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη: Το ΝΑΤΟ έχει το άρθρο 5, αλλά δεν είναι σαφές κατά πόσο ενεργοποιείται η συλλογική άμυνα σε περίπτωση επίθεσης από άλλο κράτος μέλος. Η ευρωπαϊκή πολιτική ασφάλειας πρέπει να συμπεριλαμβάνει ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής, κάτι που υπάρχει άλλωστε ήδη. Είναι το Άρθρο 42, παρ 7 της Συνθήκης για την ΕΕ.
Κανείς δεν σχολίασε για την προβολή ισχύος. Κάνατε μία αναφορά κύριε Ανδρουλάκη στο νόμο Μανιάτη για εκμετάλλευση στα οικόπεδα. Κυριαρχικά δικαιώματα νοτίως της Κρήτης ασκεί η Ελλάδα, αυτό επιβεβαίωσε η εκδήλωση ενδιαφέροντος από την Exxon Mobil και την Chevron. Το ενδιαφέρον εκδηλώθηκε με βάση τα οικόπεδα που χαράχθηκαν κατά την διακυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Η άποψή μας είναι ότι από τη στιγμή που θα χρειαστούμε φυσικό αέριο για τουλάχιστον 30 χρόνια, είναι καλύτερο να ερευνήσουμε αν έχουμε δικούς μας πόρους.
Απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο και για τη διάρκεια του προγράμματος, είπε πως το 12ετές μας πρόγραμμα αναθεωρείται κάθε 3 χρόνια, αν η χώρα έχει αποφασίσει να αγοράσει π.χ. μαχητικά 5ης γενιάς, απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός. Η τεχνολογία, όμως, τρέχει τόσο γρήγορα, που πλέον τα αργά, βαριά drones μπορεί να μην είναι πλέον πλεονέκτημα στο θέατρο επιχειρήσεων. Μπορεί να απαιτείται κάθε 15-30 μέρες να επικαιροποιείς τα συστήματα επικοινωνιών, για να μην υπάρχουν παρεμβολές.
Μπορούμε να έχουμε μέχρι το 2027 6 C127 και C130 πλήρως λειτουργικά, είναι κρίμα που δεν είχαμε επενδύσει στις Follow-On Support.
Κάνοντας αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα και στην εξωτερική πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο που κυβερνούσε διερωτήθηκε: «Τι ακριβώς θυμόμαστε από την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ;» «Το πρώτο που θυμούνται οι πολίτες είναι ότι ‘η θάλασσα δεν έχει σύνορα’, κάτι που έγινε και πολτική της χώρας. Και το δεύτερο το οποίο θυμούνται είναι η Συμφωνία των Πρεσπών και η αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας, που τώρα βλέπουμε τα προβλήματα που δημιουργούνται», απάντησε αμέσως μετά.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σήμερα σε πολύ καλύτερη κατάσταση από το 2019. Αυτό αφορά και τα στελέχη των ΕΔ. Άκουσα από πολλούς να λένε ότι δεν είναι ελκυστικές για ένα παιδί 18 ετών για καριέρα. Δεν είναι δυνατόν ένας άνθρωπος που καλείται να επιτελέσει μια πολύ λεπτή αποστολή, ένας πλωτάρχης π.χ. που χειρίζεται ένα εξοπλιστικό σύστημα πολλών εκατομμυρίων, να μην είναι ικανοποιημένος.
5.500 ευρώ αύξηση το 2026, αυτό είναι το ευχαριστώ μας στα στελέχη των ΕΔ με πράξεις και όχι με λόγια. Τα 100 ευρώ αύξηση που θα δοθούν τον Ιούλιο, πέραν των 30 ευρώ που δόθηκαν ήδη, θα το πάρουν όλοι οι ένστολοι, συμπεριλαμβανομένων και των σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Από την κριτική του πρωθυπουργού δεν ξέφυγε στη συνέχεια ούτε και η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, με αφορμή τα όσα είπε περί γυναικοκτονιών. «Δεν έχετε δικαίωμα να έρχεστε εδώ και να αφορίζετε μία πολιτική που έχει μετρήσιμα αποτελέσματα», είπε, μιλώντας για την αύξηση των καταγγελιών της ενδοοικογενειακής βίας μέσω του Panic Button, αναφέροντας πως υπάρχει εμπιστοσύνη στα Σώματα Ασφαλείας. Ο πρωθυπουργός συνέχισε την επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου, λέγοντας:
«Όσο μιλάτε για τα θέματα αυτά και φεύγετε από τη μονοθεματικότητα των Τεμπών, καταλαβαίνει ο κόσμος τις θέσεις που πρεσβεύετε: Εμείς δεν αγαπάμε κανένα νόμισμα, αλλά το λαό. Αλλά εμείς έχουμε νόμισμα το ευρώ και δεν θέλουμε να πάμε στην δραχμή». Πρόσθεσε, δε, σε σχέση με την περίοδο κατά την οποία ήταν μέλος στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως «είναι η άποψή σας, θέλατε άτακτη χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, γιατί δεν το λέτε; Αν θέλετε να επαναφέρετε αυτήν τη συζήτηση, να το κάνετε με θάρρος».
«Το δεύτερο για το οποίο μας μιλήσατε ήταν η ιδρυτική σας διακήρυξη, που περιγράφει την Ελλάδα ως μεγάλο ανοιχτό περιβόλι, που θα υποδέχεται τους πάντες. Η Ελλάδα δεν είναι μπάτε σκύλοι αλέστε, έχουμε σύνορα, αν θέλεις να μπεις παράνομα και δεν δικαιούσαι άσυλο, θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να σε στείλουμε πίσω. Οι διακινητές και οι ΜΚΟ δεν θα κάνουν κουμάντο για το ποιος θα μπει στη χώρα.
Είναι καλό ότι συζητάμε αυτά, τώρα που έχετε δημοσκοπικό αέρα, προς θλίψη του κ. Ανδρουλάκη, κάτι το οποίο είχα προβλέψει.
Και ένα τρίτο αφορά την άμυνα. Κάνω μια ερώτηση: Αν δεχθούμε επίθεση, θα τους αντιμετωπίσουμε με καρδούλες και μαργαριτάρια;
Είναι μια πολιτική που έχει εθνικά χαρακτηριστικά, ίσως η πιο σοβαρή πολιτική μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο μεγαλύτερη πολιτική στήριξη υπάρχει, θα στείλουμε ένα μήνυμα στην ελληνική κοινωνία, ότι στην εθνική άμυνα μπορούμε και πρέπει να ομονοούμε».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Δημοσκόπηση Marc: Αυστηρότερη στάση στο Μεταναστευτικό ζητά το 73,4%
Συγκεκριμένα, σε ερώτηση για τη στάση της Ελλάδας στο μεταναστευτικό, το 73,4% θέλει πιο αυστηρή στάση της Ελλάδας, το 13,4% να είναι αυτή που είναι σήμερα, το 7,7% να είναι λιγότερο αυστηρή, ενώ δεν απάντησε το 5,5%.
Μαρινάκης για Τέμπη: Το ψεύτικο αφήγημα της αντιπολίτευσης για συγκάλυψη θα καταρρεύσει
Tη σημασία της πρωτοβουλίας του πρώην Υφυπουργού, Χρήστου Τριαντόπουλου, να θέσει εαυτόν απ ευθείας στο Δικαστικό Συμβούλιο στο πλαίσιο της Προανακριτικής για την υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών ως μία κίνηση που διευκολύνει την απονομή της Δικαιοσύνης υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης
ΠΑΣΟΚ: Παρουσιάζει το στεγαστικό πρόγραμμα με το βλέμμα στη... Μ. Τρίτη
Στην παρουσίαση της στεγαστικής πρότασης, συνομιλητής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, θα είναι ο ψηφιακός δημιουργός Παναγιώτης Μαρκεζίνης.
Ασκησε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα τις τελευταίες δεκαετίες, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής», κατηγορώντας τη για «αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών»
Γ. Στουρνάρας: Μας κάνει πιο αδύναμους ότι δεν έχουμε κοινή αμυντική πολιτική
"Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετικά καλή οικονομική θέση. Τα μέτρα που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του ευρώ ήταν επώδυνα, αλλά απέδωσαν. Από αυτό η Ευρώπη μπορεί να αντλήσει ένα δίδαγμα"
Το σχόλιο σας