Μητσοτάκης: Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων -Στελέχη είδαν αυξήσεις μετά από 14 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: [376946] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στη Βουλή το πλαίσιο του νέου αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού προγράμματος της χώρας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρχικά αναφέρθηκε στον Τόμας Τζέφεσρον και στην σημασία της ασφάλειας. Μιλάμε για τον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας. Η σημασία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σαφής, χάρη και σε αυτές αντιμετωπίστηκε η μεταναστευτική κρίση στον Έβρο, η προκλητικότητα στο Αιγαίο, αλλά και οι στρατηγικές συμμαχίες με χώρες όπως οι ΗΠΑ.
Η άμυνα πρέπει να χρηματοδοτείται από ισχυρά δημόσια ταμεία, η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστική για την αμυντική θωράκιση. Χωρίς άμυνα, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη, επενδύσεις, τίποτα.

Το παλιό δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», που ακουγόταν από την Αριστερά, είναι σαθρό και επικίνδυνο, ιδίως σε μια περίοδο όπου υπάρχει ανασφάλεια. Σε ένα περιβάλλον όπου πόλεμοι αμφισβητούν σύνορα, σε ένα περιβάλλον δασμών και κυβερνοεπιθέσεων. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δοκιμάζει όλο τοπ εριβάλλον ασφάλειας, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται, με τις εύθραυστες εκεχειρίες να τις διαδέχεται ωμή βία, ενώ στο παζλ υπάρχει πάντα η Συρία.
Οι στατηγικές επιλογές της πατρίδας μας καθίστανται απολύτως κρίσιμες, πολύ περισσότερο όταν η στρατηγική αντίληψη της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ διαφοροποιείται από το ΝΑΤΟ και οι οικονομικοί της σχεδιασμοί αποκλίνουν από ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα. Από την Αρκτική ως τον Ινδοειρηνικό, νέες προκλήσεις αναδύονται.
Οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας, αφορούν την προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας. Ταυτόχρονα, ενισχύουν τη διπλωματία και τη θέση της χώρας μας σε πολλά επίπεδα, από το μεταναστευτικό ως τους ενεργειακούς δρόμους.
Η ΕΕ καλείται να επαναπροσδιορίσει τη θέση της. Η Ελλάδα και εγώ προσωπικά έχουμε μιλήσει για τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ. Κρίσιμη είναι η ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής, ενός εργαλείου που δίνει στην χώρα μας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις στην Άμυνα, πέραν της οροφής των δαπανών, που επιτρέπει να προχωρήσουμε απρόσκοπτα το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε. Πάντως, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές, και όχι μόνο γιατί οι αγορές μας βλέπουν, αλλά γιατί η οικονομία είναι παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας της χώρας. Στην σωστή κατεύθυνση κινείται και το ταμείο SAFE, που αφορά δάνεια σε κράτη-μέλη που δίνονται με ευνοϊκούς όρους για την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία. Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα κοινό ευρωπαϊκό ταμείο για έργα κοινής ωφέλειας, όπως μια κοινή αντιπυραυλική ασπίδα, που θα προστατεύει όλες τις χώρες και θα χρηματοδοτηθεί από κοινοτικούς πόρους που θα δοθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και όχι δανείων.
Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του ποιοι είναι οι πατριώτες στην πράξη και όχι στα λόγια, καθώς καταψήφισαν η Ελληνική Λύση, η Πλεύση Ελευθερίας το σχέδιο ReARM Europe.
Η εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων σήμερα δεν έχει καμία σχέση με αυτή του 2019 που παραλάβαμε.
24 μαχητικά αεροσκάφη, 3 φρεγάτες Belharr@ (η πρώτη «Κίμων» θα παραληφθεί το 2025) που θα είναι τα πιο σύγχρονα πλοία στην ανατ. Μεσόγειο, νέες τορπίλες, τα ελικόπτερα Romeo.
Κάναμε μεγάλη προσπάθεια για να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος (π.χ. για τα Follow On-Support), έτσι ώστε να έχουμε έναν στόχο για τα μεταγωγικά αεροσκάφη, το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper πλέον τρέχει, ενώ πριν καρκινοβατούσε, έχουμε μια στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ για την εκπαίδευση των Ικάρων μας στην Καλαμάτα, δώσαμε βάρος στη φροντίδα και την μέριμνα των στελεχών των ΕΔ. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια, είδαν αυξήσεις στους μισθούς και τα επιδόματά τους.
Στόχος είναι η ανταμοιβή των ΕΔ, αλλά και η προσέλκυση νέων, προκειμένου να επιλέξουν να σταδιοδρομήσουν στις ΕΔ, άλλωστε για αυτό οι ανακοινώσεις έγιναν τώρα, πριν τη συμπλήρωση των μηχανογραφικών και όχι στη ΔΕΘ.
Οι αυξήσεις είναι σε 3 στάδια, με τα 100 ευρώ που θα δοθούν τον Ιούλιο να αφορούν και τα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Στις ανησυχίες που εκφράστηκαν, η απάντηση είναι πως η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τα Σώματα Ασφαλείας, όπως και συνολικά για την κοινωνία, με το νέο πλαίσιο να περιγράφεται στη ΔΕΘ. Η κυβέρνηση δεν θα υποταχθεί, πάντως, σε ένα καταστροφικό σπιράλ. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν τη σωστή ώρα και με την υπευθυνότητα που πάντα μας διακρίνει.
Μιλώντας για τα εξοπλιστικά προγράμματα, αναφέρει:
Στο παρελθόν, βάζαμε συχνά το κάρο μπροστά από το άλογο. Ακούγαμε τις επιθυμίες των Ενόπλων Δυνάμεων, ανακοινώναμε εξοπλιστικά προγράμματα και μετά δεν έβγαινε ο λογαριασμός.
Η βασική φιλοσοφία του νέου εξοπλιστικού προγράμματος ύψους 25 δισ. ευρώ αφορά στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας. Μη επανδρωμένα οχήματα, drone, anti-drone μέθοδοι πολέμου, έμφαση στην κυβερνοάμυνα και την κυβερνοεπίθεση. Δεν πρέπει να εστιάζουμε μόνο στις φρεγάτες Belharra, ή στα 20+20 F-35. Αυτό μας έδειξε και η εμπειρία του πολέμου στην Ουκρανία. Η τεχνολογική υπεροχή είναι βασικό συστατικό των προτάσεων.
Η δεύτερη παράμετρος είναι η εγχώρια προστιθέμενη αξία. Στο παρελθόν, η Ελλάδα δαπάνησε δισ για πανάκριβα εξοπλιστικά, χωρίς όμως να χτίσει μια ισχυρή αμυντική βιομηχανία. Δεν πρέπει να μιλάμε για αντισταθμισιτκά, αλλά για εγχώρια προστιθέμενη αξία, για τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε οποιαδήποτε μεγάλη αμυντική επένδυση. Για παράδειγμα η Ασπίδα του Αχιλλέα, που θα προστατεύει σε 5 επίπεδα την χώρα. Σε αυτό το πρόγραμμα, είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται εγχώρια προστιθέμενη αξία, υπάρχουν εταιρίες που μπορούν να ανταποκριθούν, τόσο οι κρατικές, όσο και οι ιδιωτικές, που αναπτύσσονται βλέποντας παράλληλα ένα μεγάλο παραγωγικό κενό στην Ευρώπη.
Αν θέλουμε να αγοράσουμε νέα συστήματα Patriot για την αντιπυραυλική μας άμυνα, χρειαζόμαστε 4-5 χρόνια, γιατί δεν υπάρχει παραγωγική βάση. Μιλάμε λοιπόν για μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία ανάπτυξης της αμυντικής μας βιομηχανίας. Ήδη γίνονται τα πρώτα βήματα για το πώς θα αναπτυχθεί ένα σύστημα νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από την Άμυνα.
Ο τρίτος άξονας αφορά την διαρκή υποστήριξη των συστημάτων που έχουμε ήδη προμηθευτεί (Follow On-Support). Αν δεν φροντίσουμε από τώρα για την υποστήριξή τους, είτε θα καταλήξουμε σε συστήματα που δεν θα λειτουργούν και θα περιπέσουν σε αχρησία, είτε θα πρέπει να προμηθευτούμε νέα. Δεν είναι κίνηση που προσελκύει τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά είναι κρίσιμη για την επάρκεια των μέσων που διαθέτουμε.
Ειδική μνεία γίνεται στην αναδιάταξη των δυνάμεων. Μπορεί να δημιουργεί μια αναταραχή στις τοπικές κοινωνίες, αλλά είναι μια πρωτοβουλία που στηρίζω.
Οι καιροί αλλάζουν δραματικά. Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία, χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, χωρίς οικονομική σταθερότητα. Δεν θα γινόταν τίποτα, χωρίς την οικονομία μας να αναπτύσσεται έτσι όπως αναπτύσσεται και χωρίς τη δημοσιονομική σταθερότητα που πάντοτε ζητούσαμε. Άμυνα είναι πολύ περισσότερα από τη φύλαξη των συνόρων, μιλάμε πλέον και για υβριδικές απειλές (μεταναστευτικό, παραπληροφόρηση, κυβερνοεπιθέσεις).
Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας αναβαθμίζεται σε Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας, υπό την επίβλεψη του πρωθυπουργού.
Η Ελλάδα είναι χώρα του ΝΑΤΟ, έχουμε μια στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ. Είμαστε χώρα της ΕΕ και θα αποτελέσει στρατηγικό βραχίονα της ευρωπαϊκής άμυνας τον 21ο αιώνα. Πάντοτε δαπανούσαμε πάνω από το 2% του ΑΕΠ και αυτό μας καθιστά κρίσιμους παίκτες στην νέα αρχιτεκτονική άμυνας.
Είναι εθνικά αναγκαίο η στρατηγική για την Άμυνα να εδράζεται σε μια στοιχειώδη εθνική συνεννόηση. Δεν έχω δει ουσιαστικές προτάσεις από τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να καταλήξουμε σε εθνικά επωφελείς συνθέσεις. Όταν ο Θουκυδίδης έγραφε «καιροί ου μενετοί» αναφερόταν στον πόλεμο, αλλά το ίδιο ισχύει για την ειρήνη.
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας