Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τους ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi//Μητσοτάκης: Στη ΔΕΘ οι ανακοινώσεις για τους ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας
Στη χρονική περίοδο της επόμενης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης παρέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ζήτημα των αυξήσεων στους ενστόλους των σωμάτων ασφαλείας.
«Σε όσους εξέφρασαν δικαιολογημένο προβληματισμό για τα σώματα ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ανακοινώσει, αυτή η κυβέρνηση έχει αναδείξει τη στήριξη όχι μόνο στα σώματα ασφαλείας αλλά και σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, κάτι που θα φανεί στις επόμενες οικονομικές ανακοινώσεις που θα κάνουμε στη ΔΕΘ», είπε ο πρωθυπυργός στη δευτερολογία του στη Βουλή, επί της συζήτησης για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών.
Κατα την έναρξη της δευτερολογίας του και απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός είπε: «Στην τοποθέτησή σας δεν άκουσα ουσιαστικές διαφοροποιήσεις με το σχέδιο το οποίο παρουσίασα σήμερα ως προς τις εθνικές προτεραιότητες σχετικά με τον αμυντικό σχεδιασμό. Επιτρέψτε, όμως, κάποιες εισαγωγικές παρατηρήσεις για το γεωπολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο διεξάγεται αυτή η συζήτηση. Είναι ακριβές να πει κανείς ότι η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια υπήρξε γεωπολιτικά αφελής.
Αναφερόμενος δε στη νέα πραγματικότητα «μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία» και μετά την επανεκλογή Τραμο είπε: «Δεν μπορεί σε αυτή τη γεωπολιτική ζούγκλα η Ευρώπη να προσποιείται ότι είναι ένα φυτοφάγο ζώο εν μέσω πολλών σαρκοφάγων».
Οσον αφορά στη «Ρήτρα Διαφυγής» την χαρακτήρισε «επιτυχία γιατί δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερη δημοσιονομική ευελιξία» προειδοποιώντας όμως ότι « ευελιξία αυτή πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ γιατί σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την συνολική δημοσιονομική σταθερότητα».
Ο κ. Μητσοτάκης έψεξε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κατάσταση που παρέλαβε η κυβέρνησή του, το 2019, τις Ένοπλες Δυνάμεις, λέγοντας: «Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια κ. Φάμελε».
Για τους εξοπλισμούς
«Η κυβέρνηση το 2020-21 πήρε κάποιες δύσκολες αποφάσεις που αφορούσαν την κύρωση δύο πολύ σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra. Το κάναμε γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε το 2019, δεν θέλω να μιλήσω δημόσια με περισσότερες λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και τη γενική ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις με μεγάλη ταχύτητα» είπε ο πρωθυπουργός.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι καταφέραμε και πήραμε 24 αεροπλάνα Rafale με πυραύλους meteor και 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε δηλαδή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό το οποίο είχαμε. Αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να οδηγήσει σε τέτοια κατάχρηση που να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Κατοχύρωση της ΑΟΖ
Αναφερόμενος στις έρευνες στα θαλάσσια οικόπεδα προς εκμετάλλευση για υδρογονάνθρακες, με αφορμή σχετική αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στη συμβολή της κυβέρνησης ΝΔ χωρίς να ακυρώσει τη συνεισφορά των προκατόχων της, όπως είπε.
«Αλλά επί αυτής της κυβέρνησης ήρθαν Chevron και Exxon στην Ελλάδα» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης επαναλαμβάνοντας ότι το ενδιαφέρον των δύο κολοσσών «διασφαλίζει την ελληνική ΑΟΖ νοτίως της Κρήτης».
Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας