KFC: Σάλος στη Βρετανία από νέα διαφήμιση – «Δόξα σοι η σάλτσα»

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//KFC: Σάλος στη Βρετανία από νέα διαφήμιση - «Δόξα σοι η σάλτσα»

Η σκηνή – που παραπέμπει έντονα σε βάφτιση ή τελετή μύησης – πυροδότησε πλήθος αντιδράσεων, με χρήστες να χαρακτηρίζουν τη διαφήμιση «αηδιαστική», «ντροπή» και «πέρα από κάθε όριο». Σε φόρουμ διαφημιστικών νέων, ορισμένοι σχολίασαν πως η διαφήμιση υπαινίσσεται «ύποπτες πρακτικές, cult συμπεριφορές, κανιβαλισμό και grooming».
Η απάντηση της ASA: «Αξιολογούμε, αλλά δεν έχουμε ξεκινήσει έρευνα»
Η Αρχή Διαφημιστικών Προτύπων του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε ότι έχει δεχτεί σχεδόν 1.000 αναφορές για το συγκεκριμένο διαφημιστικό. Εκπρόσωπος της ASA δήλωσε: «Οι καταγγελίες αξιολογούνται για να διαπιστωθεί αν συντρέχουν λόγοι για περαιτέρω ενέργειες. Δεν έχει ξεκινήσει επίσημη έρευνα σε αυτό το στάδιο».
Σύμφωνα με τον ιστότοπο DecisionMarketing, οι λόγοι των καταγγελιών ποικίλουν: από την ανησυχία ότι τα παιδιά μπορεί να τρομάξουν βλέποντας έναν άνθρωπο να «πνίγεται», μέχρι τη γενικότερη προσβολή της χριστιανικής βάφτισης.
Η πρόθεση πίσω από τη διαφήμιση: «Μια ανάσα ελαφρότητας»
Σε επίσημο δελτίο Τύπου της KFC Ηνωμένου Βασιλείου, η εταιρεία περιγράφει τη διαφήμιση ως μια αφήγηση με έντονη αισθητική, όπου «το χρυσό αυγό λειτουργεί ως φάρος που καθοδηγεί τη χορογραφημένη πομπή των “Πιστών”». Η κορύφωση έρχεται με τη «μύηση» του νεαρού στη λίμνη σάλτσας, από την οποία αναδύεται ως τραγανή φτερούγα, σύμβολο απόλυτης αφοσίωσης στο brand.
Από την πλευρά της, η διαφημιστική εταιρεία Mother London παραδέχθηκε ότι γνώριζε πως η καμπάνια θα δίχαζε, όμως στόχος ήταν ακριβώς να δημιουργηθεί διάλογος. «Είμαστε συνειδητά προκλητικοί, γιατί θέλουμε να προκαλέσουμε συζήτηση», δήλωσε ο δημιουργικός διευθυντής της, Μάρτιν Ρόουζ.
Ένα cult διαφημιστικό για ένα cult προϊόν;
Η καμπάνια επικεντρώνεται στη «λατρεία» γύρω από το αυθεντικό τηγανητό κοτόπουλο της KFC και τη φρέσκια gravy σάλτσα – με το μήνυμα «Believe» (Πιστέψτε) και «Δόξα σοι η σάλτσα (gravy)» να αποτυπώνεται τόσο στα οπτικά εφέ όσο και στην αφήγηση.
Ωστόσο, οι συμβολισμοί και η αισθητική του βίντεο φαίνεται πως ξεπέρασαν τα όρια για πολλούς θεατές, επαναφέροντας το ερώτημα για το αν οι εταιρείες μπορούν να παίζουν με θρησκευτικές εικόνες και τελετουργικά χωρίς να προκαλούν προσβολή. Το διαφημιστικό έχει ήδη μπει στο στόχαστρο της δημόσιας συζήτησης, με άλλους να το επαινούν για τη δημιουργικότητά του και άλλους να το απορρίπτουν ως «βλάσφημο και ανεύθυνο».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας