Πολιτική

Κυβέρνηση: Νέο δόγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις για ισχυρή Ελλάδα

Κυβέρνηση: Νέο δόγμα στις Ένοπλες Δυνάμεις για ισχυρή Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: [376946] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ιδιαίτερα στην αλληλεπίδραση της άμυνας με την πορεία της οικονομίας, σημειώνοντας ότι η άμυνα αναδεικνύεται και σε πυλώνα ευημερίας

Συνδυάζοντας την πορεία της εθνικής άμυνας με την οικονομία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέδειξε χθες βράδυ τις προθέσεις της κυβέρνησης σχετικά με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της χώρας για τα επόμενα 12 χρόνια, αξίας 25 δισεκατομμυρίων ευρώ. Υπογράμμισε ότι «οι επενδύσεις στις αμυντικές μας δυνατότητες είναι επενδύσεις στην κυριαρχία μας και στην προστασία της εθνικής αξιοπρέπειας». Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το πλαίσιο του αμυντικού δόγματος που προτείνει η κυβέρνηση, καλώντας την αντιπολίτευση να καταθέσει προτάσεις, καθώς, όπως τόνισε, ο αμυντικός σχεδιασμός ξεπερνά τις κομματικές διαφορές.

Χωρίς να αποκαλύψει διαβαθμισμένες πληροφορίες, οι οποίες θα παρασχεθούν τις επόμενες ημέρες από τον Νίκο Δένδια στα κόμματα κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εστίασε σε τρεις βασικούς πυλώνες αυτού του νέου δόγματος.

Η μετάβαση στη «νέα εποχή» περιλαμβάνει, πρώτον, τον σχεδιασμό της αξιοποίησης όλων των σύγχρονων όπλων στον πόλεμο, όπως drones, anti-drones, σύνθετα συστήματα radar και αντιπυραυλική προστασία, παράλληλα με τις μεγάλες προμήθειες. Δεύτερον, την στρατηγική αξιοποίηση της τεχνολογίας, όπως η ένταξη της κυβερνοάμυνας στις Ένοπλες Δυνάμεις και η συνεργασία στρατιωτικών ιδρυμάτων με ερευνητικά κέντρα και ελληνικές επιχειρήσεις για την παραγωγή εγχώριων πρότυπων όπλων. Τρίτον, οι προμήθειες θα απαιτούν συνεργασία με την ελληνική βιομηχανία, όπως η ΕΑΒ, τα Ναυπηγεία και τα Αμυντικά Συστήματα, με τον όρο ότι καμία προμήθεια δεν θα πραγματοποιείται χωρίς τη συμμετοχή ελληνικών εξαρτημάτων ή ελληνικού ανθρώπινου δυναμικού.

Αυτό το τρίπτυχο συμπληρώνεται από τη νέα οργάνωση της θητείας, την οικονομική ενίσχυση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και την αναδιάταξη των στρατοπέδων με βάση επιχειρησιακά κριτήρια αντί γεωγραφικών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε τη σημασία της σύνδεσης μεταξύ άμυνας και οικονομίας, επισημαίνοντας ότι η άμυνα αποτελεί πυλώνα ευημερίας. «Χωρίς την ασφάλεια της χώρας, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη της οικονομίας ούτε για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής», ανέφερε.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η ενίσχυση της άμυνας είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα, όχι μόνο της χώρας αλλά και της κοινωνίας στο σύνολό της. «Η δημοσιονομική ευρωστία είναι καθοριστικός παράγοντας για μια αποτελεσματική εθνική θωράκιση», πρόσθεσε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε ένα μήνυμα για τη σημασία της υπεύθυνης δημοσιονομικής διαχείρισης, τονίζοντας ότι «οι αγορές μας παρακολουθούν και μας αξιολογούν» και υπογραμμίζοντας ότι «οι συνολικές επιδόσεις της οικονομίας είναι κρίσιμοι παράγοντες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Απευθυνόμενος έμμεσα στην αντιπολίτευση, αναρωτήθηκε πώς μπορεί να επιτευχθεί η σταθερότητα χωρίς μια ισχυρή οικονομία, καταλήγοντας ότι το παλαιό δίλημμα «κανόνια ή βούτυρο», το οποίο συχνά προερχόταν από την αριστερά, αποδεικνύεται ότι είναι ένα σαθρό και επικίνδυνο δίλημμα, ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή.

Εστιάζοντας στις πρόσφατες προκλήσεις, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να υποστηρίζει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας στο σύνολό της. Υπογράμμισε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, εναρμονισμένα με τις σταθερές ελληνικές θέσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη ρήτρα διαφυγής, σημειώνοντας ότι αυτή παρέχει στην Ελληνική Κυβέρνηση επιπλέον δημοσιονομικό χώρο για να ενισχύσει τις αμυντικές επενδύσεις και να προχωρήσει απρόσκοπτα στην υλοποίηση του εξοπλιστικού της προγράμματος.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments