Πολιτική

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής

Μητσοτάκης: Η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής

Πηγή Φωτογραφίας: [376946] ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΑΡΧΗΓΩΝ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ασκησε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα τις τελευταίες δεκαετίες, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής», κατηγορώντας τη για «αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών»

«Στην εθνική άμυνα μπορούμε και πρέπει να ομονοούμε» διαμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την αμυντική πολιτική της χώρας.

«Βρήκα τη συζήτηση αρκετά διαφωτιστική ως προς τα πεδία όπου μπορεί να υπάρξει σχετική σύγκλιση μεταξύ κάποιων δυνάμεων και αποκαλυπτική ως προς τοποθετήσεις –κυρίως από κόμματα που προέρχονται από το αριστερό φάσμα– σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τις αμυντικές προτεραιότητες και την αμυντική θωράκιση των εθνικών συμφερόντων μας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια, άσκησε κριτική στην ευρωπαϊκή πολιτική για την άμυνα τις τελευταίες δεκαετίες, υποστηρίζοντας πως «η Ευρώπη υπήρξε γεωπολιτικά αφελής», κατηγορώντας τη για «αδυναμία κατανόησης των γεωπολιτικών συσχετισμών».

«Το 2017, ο τότε και νυν Αμερικανός πρόεδρος, με τον ιδιαίτερο τρόπο με τον οποίο εκφράζεται, είπε μια μεγάλη αλήθεια: Οτι μετά την πτώση του Τείχους και την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, η Ευρώπη εκχώρησε τις υποχρεώσεις της στην άμυνα στις ΗΠΑ. Και μάλιστα χωρίς η Ε.Ε. να εκπληρώνει την υποχρέωσή της προς το ΝΑΤΟ», ανέφερε.

Υπενθύμισε ότι, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα «εκπλήρωνε την υποχρέωσή της και δαπανούσε το 2% του ΑΕΠ στην άμυνα».

Συνεχίζοντας, τόνισε: «Οι πολιτικές δυνάμεις, που ανήκουν η Ν.Δ. και το ΕΛΚ, βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή να προτάξουν τα θέματα της άμυνας. Γίνονται βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν μας ικανοποιούν ούτε προς ταχύτητα ούτε στην έκτασή τους αν θέλουμε να μιλήσουμε για στρατιωτική αυτονομία».

«Γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής»

«Η ρήτρα διαφυγής είναι σημαντική πρωτοβουλία και μας δίνει κάποια δημοσιονομική ευελιξία που όμως δεν είναι απεριόριστη. Ο τελικός κριτής είναι οι αγορές και η βιωσιμότητα του χρέους μας. Η ευελιξία πρέπει να χρησιμοποιηθεί με φειδώ ώστε να μην εκτροχιάσει την πορεία μας», είπε.

Και συμπλήρωσε: «Η κυβέρνηση το 2020-21 πήρε κάποιες δύσκολες αποφάσεις, που αφορούσαν την προώθηση με μεγάλη ταχύτητα και πάντα με διακρατική συμφωνία, την κύρωση δύο πολύ σημαντικών αμυντικών προγραμμάτων. Τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra. Το κάναμε γιατί η κατάσταση που παραλάβαμε το 2019, δεν θέλω να μιλήσω δημόσια με περισσότερες λεπτομέρειες, θα πω μόνο ότι εκμεταλλευτήκαμε σε ένα βαθμό και τη γενική ευρωπαϊκή ρήτρα διαφυγής για να κάνουμε κάποιες σημαντικές αμυντικές επενδύσεις με μεγάλη ταχύτητα».

O πρωθυπουργός είπε επίσης: «Το τελικό αποτέλεσμα είναι ότι καταφέραμε και πήραμε 24 αεροπλάνα Rafale με πυραύλους meteor και 3 υπερσύγχρονες φρεγάτες, οι οποίες θα είναι ενταγμένες στον ελληνικό στόλο το 2026. Καλύψαμε δηλαδή με πολύ μεγάλη ταχύτητα ένα μεγάλο επιχειρησιακό κενό το οποίο είχαμε. Αλλά γνωρίζουμε τα όρια της ρήτρας διαφυγής. Αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να επιτρέψει αυτή η δημοσιονομική ευελιξία να οδηγήσει σε τέτοια κατάχρηση που να θέσει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments