Ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ χαιρετίζει τον «κοινό στόχο» με τη Γαλλία για το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Jewish News Syndicate, FM Sa'ar: Israel's EU standing improving
Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Γκίντεον Σαάρ δήλωσε ότι η παρεμπόδιση του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα «αποτελεί κοινό στόχο της Γαλλίας και του Ισραήλ» και δήλωσε ότι οι έμμεσες συνομιλίες μεταξύ Ουάσινγκτον και Τεχεράνης είναι πιθανό να ξεκινήσουν σύντομα.
Όπως αναφέρει το al monitor, κατά τη διάρκεια μονοήμερης επίσκεψης στο Παρίσι, ο Σαάρ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η κυβέρνηση Τραμπ να ξεκινήσει έμμεσες συνομιλίες με το Ιράν σχετικά με μια πυρηνική συμφωνία. Δήλωσε: «Δεν κάνουμε συζητήσεις με τους Ιρανούς, όπως γνωρίζετε, αλλά η Τεχεράνη κατέστησε σαφές ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει έμμεσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και δεν θα εκπλαγώ αν ξεκινήσουν τις συνομιλίες».
Ισραηλινή διπλωματική πηγή δήλωσε στο Al-Monitor ότι η χώρα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις των ΗΠΑ με το Ιράν. Αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα, τόνισε η πηγή, υπογραμμίζοντας ότι το Ιράν πρέπει να εμποδιστεί να αποκτήσει πυρηνικές ικανότητες. Η πηγή σημείωσε επίσης ότι το Ισραήλ διατηρεί συνεχείς συζητήσεις όχι μόνο με την Ουάσιγκτον αλλά και με το Παρίσι και το Λονδίνο για τον συντονισμό των θέσεων σχετικά με το Ιράν.
Ο Σαάρ δήλωσε στο Al-Monitor ότι δεν θα διευκρινίσει δημοσίως τις κόκκινες γραμμές του Ισραήλ σχετικά με μια πιθανή πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Ωστόσο, σημείωσε: «Ανταλλάσσουμε πληροφορίες και αναλύσεις» με τη Γαλλία, τονίζοντας ότι η συνεργασία για το Ιράν ήταν βασικό μέρος της συνάντησής του με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Ζαν-Νοέλ Μπαρό.
Σε ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών μετά τη συνάντηση, οι δύο αξιωματούχοι «επανέλαβαν την αποφασιστικότητα της Γαλλίας και του Ισραήλ να διασφαλίσουν ότι το Ιράν δεν θα αποκτήσει ποτέ πυρηνικά όπλα και εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις ενέργειες της Ισλαμικής Δημοκρατίας να αποσταθεροποιήσει την περιοχή και τον κόσμο». Ο Μπαρό επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της χώρας του για την εξασφάλιση μιας «διαρκούς και επαληθεύσιμης συμφωνίας που θα περιορίσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν», ενώ προειδοποίησε ότι «το παράθυρο ευκαιρίας για μια τέτοια διπλωματική πορεία στενεύει».
Το Παρίσι ανησυχεί ολοένα και περισσότερο για τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν, τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και του Ιράν και τη στάση της Τεχεράνης σε ανθρωπιστικά ζητήματα – ιδίως όσον αφορά δύο Γάλλους υπηκόους που είναι φυλακισμένοι στο Ιράν. Σε μια σπάνια κίνηση, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκάλεσε σημαντικούς υπουργούς και εμπειρογνώμονες για να συζητήσουν το χαρτοφυλάκιο του Ιράν. Σύμφωνα με το Reuters, η ασυνήθιστη συνάντηση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να ετοιμάζονται να εγκρίνουν μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, εάν δεν επιτευχθεί σύντομα μια διαπραγματευτική συμφωνία.
Ο Μπαρό προειδοποίησε ότι μια στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ του Ισραήλ – ή των Ηνωμένων Πολιτειών – και του Ιράν θα είναι σχεδόν αναπόφευκτη χωρίς έγκαιρες και επιτυχείς διαπραγματεύσεις. «Σε περίπτωση αποτυχίας, μια στρατιωτική αντιπαράθεση θα φαινόταν σχεδόν αναπόφευκτη, η οποία θα είχε το πολύ υψηλό κόστος της πολύ σοβαρής αποσταθεροποίησης της περιοχής», είπε.
Κενά στο Λίβανο
Ο Σαάρ τόνισε ότι τόσο η Γαλλία όσο και το Ισραήλ επενδύουν στη σταθερότητα του Λιβάνου, στη συνέχιση της εκεχειρίας και στην αναίρεση της ιρανικής επιρροής στη Βηρυτό. Ωστόσο, αναγνώρισε διαφορές μεταξύ των δύο χωρών όσον αφορά τη στρατιωτική παρουσία και τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στο Λίβανο.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο του Λιβάνου Τζόζεφ Αούν στο Μέγαρο Ελιζέ, ο Μακρόν επέκρινε το Ισραήλ για τη διατήρηση του ελέγχου σε πέντε αμφισβητούμενα σημεία στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου. Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι οι θέσεις αυτές είναι απαραίτητες για την αποτροπή επιθέσεων της Χεζμπολάχ στα συνοριακά χωριά του. Ο Μακρόν καταδίκασε επίσης μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή νωρίτερα την ίδια ημέρα στο προάστιο Νταχιγιέ της Βηρυτού.
Ο Σαάρ δήλωσε: “Το Ισραήλ έχει ανώτερη δέσμευση να διαφυλάξει την ασφάλεια των πολιτών του. Όλες οι δραστηριότητές μας αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση αυτού του στόχου. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε στη Χεζμπολάχ να ανακάμψει και να επανεξοπλιστεί. Δεν θα το αφήσουμε να συμβεί”.
Και πρόσθεσε: «Η Γαλλία είναι μια φιλική χώρα και το λέω αυτό, παρόλο που κατά καιρούς μπορεί να έχουμε διαφωνίες». Όταν ρωτήθηκε από το Al-Monitor σχετικά με τη γαλλική πρόταση να αναλάβουν γαλλικά και λιβανέζικα στρατεύματα τον έλεγχο των πέντε συνοριακών σημείων, ο Σαάρ απάντησε: «Δεν είναι κάτι που υιοθετήσαμε σε κανένα στάδιο».
Ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ δήλωσε στο Al-Monitor υπό τον όρο της ανωνυμίας: “Είναι η άλλη πλευρά που δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός της 19ης Νοεμβρίου. Οι περισσότερες από τις στρατιωτικές μας δραστηριότητες λαμβάνουν χώρα νότια του ποταμού Λιτάνι, από όπου η Χεζμπολάχ θα έπρεπε να έχει απομακρυνθεί. Εφαρμόζουμε αυτή τη συμφωνία”. Η πηγή επανέλαβε ότι το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στη Χεζμπολάχ να ανασυγκροτήσει τις στρατιωτικές της δυνατότητες, κάτι που θα ήταν επίσης «μια επικίνδυνη κατάσταση για τον Λίβανο».
“Δεν θέλουμε να αποδυναμώσουμε τη νέα κυβέρνηση του Λιβάνου. Σε αυτό, συμφωνούμε με το Παρίσι. Ενεργούμε μόνο όταν δεν υπάρχει άλλη επιλογή, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια άμεση απειλή”, πρόσθεσε η πηγή.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας