Ινδία: Συνελήφθη Αμερικανός σε «απαγορευμένο» νησί ιθαγενών

Πηγή Φωτογραφίας: Hellenic Daily News, American tourist arrested for invading forbidden island in India
Η ινδική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι συνέλαβε έναν αμερικανό τουρίστα που μπήκε κρυφά σε ένα νησί με αυστηρούς περιορισμούς, τοποθετώντας μια καρύδα και ένα κουτάκι Coca-Cola ως «προσφορά» σε μια φυλή ανέγγιχτη από τον βιομηχανικό κόσμο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο 24χρονος Μικαΐλο Βικτόροβιτς Πολιακόφ, από την πόλη Νορθ Γκολντγουότερ της Αριζόνα, πάτησε το πόδι του στην απαγορευμένη επικράτεια της νήσου Βόρειο Σέντινελ –τμήμα των Νήσων Ανταμάν– σε μια προσπάθεια να συναντήσει τα μέλη της τοπικής φυλής, που υπολογίζονται σε 150.
Ολοι όσοι δεν ανήκουν στη συγκεκριμένη φυλή, Ινδοί ή ξένοι, απαγορεύεται να ταξιδεύουν σε απόσταση κοντινότερη των 5 χιλιομέτρων από το νησί, ώστε να προστατευθούν οι ιθαγενείς από εξωτερικές ασθένειες και να διατηρηθεί ο τρόπος ζωής τους. Ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας των Νήσων Ανταμάν δήλωσε ότι ο αμερικανός τουρίστας «βρίσκεται σε τριήμερη κράτηση για περαιτέρω ανάκριση», εν αναμονή της εμφάνισής του σε τοπικό δικαστήριο.
Ο Πολιακόφ χρησιμοποίησε ένα τροποποιημένο φουσκωτό για να προσεγγίσει το νησί, και αφού αποβιβάστηκε, άφησε το κουτάκι της Coca-Cola και την καρύδα εν είδη προσφοράς για τους ιθαγενείς, μάζεψε μερικά δείγματα άμμου και αναχώρησε. Επέστρεψε στην παραλία από την οποία είχε αποπλεύσει το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου, όπου εντοπίστηκε από ψαράδες οι οποίοι ειδοποίησαν την αστυνομία. Συνελήφθη δύο ημέρες αργότερα.
Φωτογραφίες δορυφόρων πάνω από την περιοχή δείχνουν ένα εξωτικό νησί με κοραλλιογενείς υφάλους, πυκνό δάσος και παραλίες με λευκή άμμο, που εκτείνεται σε περίπου 10 χιλιόμετρα στο ευρύτερο σημείο του.
Οι ιθαγενείς του Βορείου Σέντινελ έγιναν γνωστοί στα διεθνή πρωτοσέλιδα το 2018, όταν σκότωσαν τον 27χρονο Τζον Αλεν Τσάου, έναν αμερικανό ιεραπόστολο που είχε προσγειωθεί παράνομα στην παραλία τους. Το πτώμα του Τσάου δεν ανακτήθηκε και δεν διεξήχθησαν έρευνες για τις συνθήκες θανάτου του, καθώς η ινδική νομοθεσία απαγορεύει κάθε πρόσβαση στο νησί.
Σύμφωνα με την αστυνομία των νήσων, ο Πολιακόφ χρησιμοποιούσε για περίπου μία ώρα μια σφυρίχτρα που είχε μαζί του, επιχειρώντας να τραβήξει την προσοχή της φυλής, προτού αποβιβαστεί στην ξηρά. Ο Πολιακόφ είχε επιχειρήσει να προσεγγίσει το νησί για πρώτη φορά με ένα φουσκωτό καγιάκ τον Οκτώβριο του 2024, αλλά εμποδίστηκε από το προσωπικό του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε. Εκανε μια δεύτερη αποτυχημένη απόπειρα κατά τη διάρκεια επίσκεψής του τον Ιανουάριο του 2025. Στην τρίτη του (επιτυχημένη) προσπάθεια
χρησιμοποίησε φουσκωτό σκάφος με κινητήρα για να διασχίσει τα περίπου 35 χιλιόμετρα ανοιχτής θάλασσας. Μετά από ώρες στη θάλασσα έφτασε στη βορειοανατολική ακτή του νησιού. Χρησιμοποιώντας κιάλια σάρωσε την περιοχή χωρίς να εντοπίσει ίχνη ζωής – και ακολούθως άρχισε να χρησιμοποιεί τη σφυρίχτρα του. Μετά την αποβίβασή του στην ακτή βιντεοσκόπησε τον εαυτό του να περπατά στην παραλία και να τοποθετεί τις «προσφορές» του στην άμμο. Ακολούθως ανάρτησε τα πλάνα στο κανάλι του στο YouTube.
Μετά τη σύλληψή του ο Πολιακόφ είπε στην αστυνομία ότι πήγε στο νησί ορμώμενος από το πάθος του για περιπέτεια και την αδυναμία του στις ακραίες προκλήσεις – αλλά και από τη γοητεία των μυστηριωδών ιθαγενών του νησιού. Οι ινδικές αρχές ασκούν διώξεις εναντίον οποιουδήποτε ντόπιου βοηθάει απόπειρες εισόδου στο νησί. Τώρα προσπαθούν να εντοπίσουν όποιον πιθανώς βοήθησε τον Πολιακόφ.
Η Ινδία θεωρεί τις ευρύτερες νήσους Ανταμάν και Νικομπάρ στρατηγικά σημεία βασικών διεθνών ναυτιλιακών οδών. Τα νησιά βρίσκονται πιο κοντά στη Μιανμάρ παρά στην ηπειρωτική Ινδία. Το Νέο Δελχί σχεδιάζει να επενδύσει τουλάχιστον 8,2 δισ. ευρώ για να επεκτείνει τις ναυτικές και αεροπορικές του βάσεις, τη στέγαση ινδικών στρατευμάτων, το λιμάνι και την κύρια πόλη της περιοχής.
Οι Σεντινελέζοι, των οποίων η γλώσσα και τα έθιμα παραμένουν μυστήριο για τους ξένους, αποφεύγουν κάθε επαφή και έχουν ιστορικό εχθρότητας για όποιον επιχειρεί να τους πλησιάσει. Μια φωτογραφία που κυκλοφόρησε από την ινδική ακτοφυλακή πριν από δύο δεκαετίες έδειχνε έναν ιθαγενή να στοχεύει διερχόμενο ελικόπτερο με βέλος αυτοσχέδιου τόξου.
Οι Νήσοι Ανταμάν φιλοξενούν και τη φυλή Τζαράουα, με μόλις 400 μέλη, η οποία, σύμφωνα με ακτιβιστές, απειλείται επίσης από επαφές με εξωγενείς παράγοντες. Τουρίστες έχουν δωροδοκήσει στο παρελθόν τοπικούς αξιωματούχους, επιχειρώντας να αποκτήσουν πρόσβαση στη συγκεκριμένη φυλή ιθαγενών και να περάσουν χρόνο με τους Τζαράουα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας