Οι ισπανοί έφηβοι είναι μισογύνηδες και νοσταλγοί του Φράνκο

Πηγή Φωτογραφίας: The Economist, The hard-right Vox could be in Spain's next government
Πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια ο ισπανός ψυχολόγος Χεσούς Μορένο άρχισε να παρατηρεί μια διαφορά στα σκίτσα που ζωγράφιζαν οι νεαροί συμμετέχοντες στα εργαστήριά του με θέμα τις συνέπειες της αρρενωπότητας, όταν τους ζητείτο να σκιαγραφήσουν την ιδέα τους για το πώς μοιάζει ένας άνδρας.
Οι φιγούρες που σχεδίαζαν δεν ήταν πλέον απλώς οι μυώδεις και παράξενα προικισμένοι από τη φύση έμποροι ναρκωτικών, με τα πολλά τατουάζ, τα όπλα, τα πολυτελή αυτοκίνητα, τις δεσμίδες μετρητών και τις πόρνες στο πλευρό τους, που ο Μορένο και οι συνάδελφοί του είχαν από καιρό συνηθίσει. Αρχισαν να περιλαμβάνουν ισπανικές σημαίες, σβάστικες και πλακάτ που έγραφαν «Ψηφίστε Φράνκο».
Αυτή η εξέλιξη είναι ενδεικτική μιας στροφής των εφήβων –με ήδη ανεπτυγμένα φαλλοκρατικά και μισογυνικά πρότυπα– προς ακροδεξιές πολιτικές θεωρίες, οι οποίες κερδίζουν σταθερά έδαφος την τελευταία δεκαετία και στην Ισπανία, όπως αναφέρει ο Μορένο σε ρεπορτάζ του Guardian.
Η τηλεοπτική σειρά «Adolescence», με θέμα τη δολοφονία μιας εφήβου από έναν συμμαθητή της, έχει σοκάρει και την Ισπανία και έχει οξύνει τις ανησυχίες για την τεχνολογία, την τοξική αρρενωπότητα και το χάσμα μεταξύ των γενεών, φέρνοντας αυτά τα θέματα στο προσκήνιο. Οπως αποδεικνύουν τα σκίτσα στα εργαστήρια του Μορένο, προστίθεται πλέον σε αυτά και η φασιστική κληρονομιά της χώρας από την 40ετή δικτατορία του Φράνκο.
Τα τελευταία χρόνια, ψυχαναλυτές και καθηγητές σχολείων έχουν γίνει μάρτυρες μιας αλλαγής στη συμπεριφορά και στη γλώσσα των αρρένων μαθητών, που υιοθετούν αδαή επιχειρήματα υπέρ του Φράνκο – ο οποίος πέθανε πολύ πριν γεννηθούν.
Σε συνδυασμό με τον έμφυτο μισογυνισμό αυτής της γενιάς, πολλοί έφηβοι στην Ισπανία εκφέρουν ξενοφοβικές απόψεις εναντίον των νεαρών αράβων μεταναστών που κάθονται στα διπλανά τους θρανία. Αυτή η αύξηση της αντιδραστικής, αντιφεμινιστικής, και αντιμεταναστευτικής ρητορικής συμπίπτει με την αυξανόμενη πολιτική επιρροή της Ακροδεξιάς.
Το κόμμα Vox, που υποστηρίζει τις πολιτικές τού αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κάποτε βρισκόταν στο πολιτικό περιθώριο, αλλά σήμερα είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε δύναμη κόμμα της ισπανικής Βουλής. Η απήχησή του σε πολλούς εφήβους οφείλεται στην αντίθεσή τους στη woke ατζέντα.
Μια δημοσκόπηση προ διετίας κατέγραψε ότι πάνω από τους μισούς Ισπανούς ηλικίας μεταξύ 16 και 24 ετών πιστεύουν ότι το κίνημα για την ισότητα των φύλων έχει ξεφύγει και επιφέρει πλέον διακρίσεις κατά των ανδρών. Μια άλλη, πιο πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι το 36,1% των ανδρών ηλικίας 18-28 ετών θα ψήφιζε Vox – σε σύγκριση με το 14,6% του συνόλου του πληθυσμού.
Παρότι μεγάλο μέρος της υποστήριξης του ακροδεξιού Vox –καθώς και της διαφαινόμενης νοσταλγίας για μια άγνωστη και κατασταλτική πολιτική περίοδο της χώρας– ίσως να οφείλεται στην «επαναστατική» φάση της εφηβείας, τέτοιες απόψεις κερδίζουν ολοένα έδαφος.
Ο Μορένο πιστεύει ότι η Ακροδεξιά έχει «πουλήσει» την ιδέα της επαναστατικότητας στους εφήβους, τονίζοντας την αίσθηση μοναδικότητας που τόση ανάγκη έχουν. Ψυχολόγοι τονίζουν επίσης ότι η ακραία αντιδραστική ρητορική της νεολαίας αντικατοπτρίζει μια προσπάθειά τους να κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε ένα όλο και πιο φτωχοποιημένο κοινωνικό περιβάλλον. Θεωρώντας ότι η φωνή τους δεν ακούγεται, καταλήγουν στις πιο ακατάλληλες πολιτικές αγκάλες.
Κοινωνιολόγοι επισημαίνουν στον Guardian ότι δεν είναι τυχαίο φαινόμενο ο συνδυασμός της πτώσης της υποστήριξης στον φεμινισμό με την άνοδο της Ακροδεξιάς. Ο αντιφεμινισμός, ο νεοσεξισμός, η απαξίωση του δημοκρατικού συστήματος και το μίσος κατά των μεταναστών, που τροφοδοτούνται από την αίσθηση θυματοποίησης των νεαρών ανδρών, έχουν πλέον ξεκάθαρη πολιτική έκφραση.
Μια άλλη σημαντική παράμετρος που τονίζουν είναι η μοναξιά των εφήβων, την οποία προκάλεσαν οι εγκλεισμοί της πανδημίας και ο ατελείωτος χρόνος τους μπροστά στις οθόνες. Ο εθισμός στην απρόσωπη τεχνολογία εμποδίζει τα νεαρά παιδιά να κάνουν παρέες και να παίζουν μαζί, εμβαθύνοντας έτσι την έλλειψη εμπιστοσύνης τους απέναντι στη διαφορετικότητα.
Εκπρόσωπος του ισπανικού υπουργείου Παιδείας λέει στον Guardian ότι τα μέσα ενημέρωσης καταγράφουν «αύξηση του μίσους και της μισαλλοδοξίας των νέων», επισημαίνοντας ότι το φαινόμενο δεν περιορίζεται στην Ισπανία. Το υπουργείο προετοιμάζει την πρώτη νομοθετική ρύθμιση για θέματα νεολαίας, με μέτρα για την προστασία των οικονομικών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων των νέων, καθώς και της ψυχικής τους υγείας.
Η δαιμονοποίηση του φαινομένου και οι ακραίοι ηθικοί πανικοί δεν βοηθούν στην ανατροπή αυτής της τάσης, λένε οι ειδικοί. Ο Μορένο θεωρεί ότι «δημιουργώντας μια συνεχή αυτοεπιβεβαίωση της μεροληψίας απέναντί τους και αποκαλώντας τούς εφήβους φασίστες, η Ισπανία κινδυνεύει να μετατραπεί σε πατερναλιστικό κράτος, προκαλώντας περαιτέρω αντιδράσεις και στέλνοντας τη νεολαία να ψηφίσει συνειδητά την Ακροδεξιά».
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας