Δασμοί Τραμπ: Από την παγκοσμιοποίηση στον προστατευτισμό

Πηγή Φωτογραφίας: The Western Producer, CUSMA-compliant goods maintain tariff exemption as Trump announces new duties
Η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει τους αυστηρότερους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα προκάλεσε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία και προειδοποιήσεις για αντίποινα. Κυβερνήσεις και επιχειρήσεις έσπευσαν να εκτιμήσουν το κόστος από την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου, ο οποίος απειλεί να διαταράξει τις διεθνείς συμμαχίες. «Το μήνυμα του Τραμπ ήταν ξεκάθαρο: η εποχή της παγκοσμιοποίησης έχει τελειώσει», ανέφερε η «Wall Street Journal».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν αναφέρθηκε σε «βάναυσους και αβάσιμους δασμούς», καλώντας τους παγκόσμιους ηγέτες να παραμείνουν ενωμένοι και να μην υποκύψουν στον πειρασμό να αντιδράσουν μεμονωμένα. Υπογράμμισε ότι «τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί» ως αντίκτυπος στην κίνηση του Τραμπ, καθώς «όλα τα μέσα είναι διαθέσιμα για την ΕΕ».
Φαίνεται ότι μια ολόκληρη εποχή ελεύθερου διεθνούς εμπορίου πλησιάζει στο τέλος της, μετά από πολλές δεκαετίες, με τις απειλές για επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού να εντείνονται, κυρίως στις ΗΠΑ.
«Η επέμβαση τελείωσε! Ο ασθενής επέζησε και αναρρώνει. Η πρόγνωση είναι ότι ο ασθενής θα είναι πολύ δυνατότερος, ισχυρότερος και πιο ανθεκτικός από ποτέ. Κάντε την Αμερική σπουδαία ξανά!», έγραψε προχθές ο Τραμπ στην ανάρτησή του στην πλατφόρμα Truth Social. Ο αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς δήλωσε προχθές ότι γνωρίζει πως πολλοί Αμερικανοί ανησυχούν. «Δεν πρόκειται να διορθώσουμε τα πράγματα από τη μια μέρα στην άλλη», τόνισε.
Τα αντίμετρα
Σύμφωνα με την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ, θα επιβληθεί βασικός δασμός 10% σε όλες τις εισαγωγές στις ΗΠΑ, ενώ οι δασμοί θα είναι υψηλότεροι για ορισμένους από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της χώρας, καλύπτοντας προϊόντα όπως ιταλικός καφές, ιαπωνικό ουίσκι και αθλητικά ρούχα που παράγονται στην Ασία.
Φοβούμενος τις πιθανές αντιδράσεις, ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ προέτρεψε τους εμπορικούς εταίρους να αποφύγουν την επιβολή δασμών ως αντίποινα και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μελλοντικές διαπραγματεύσεις.
Κίνα: Μονομερές μπούλινγκ
Αντιμέτωπη με δασμούς 54% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, ανακοίνωσε ότι θα λάβει αντίμετρα, με εκπρόσωπο της κυβέρνησης του Πεκίνου να χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές ως «μονομερή μπούλινγκ». Αντίστοιχα, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει και αυτή την εφαρμογή αντίμετρων, καθώς τόσο σύμμαχοι όσο και αντίπαλοι της Ουάσιγκτον εκφράζουν ανησυχίες ότι αυτές οι κινήσεις θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στο παγκόσμιο εμπόριο.
«Η αβεβαιότητα θα έχει σπειροειδή χαρακτήρα και θα εντείνει τον προστατευτισμό. Οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προσθέτοντας ότι το μπλοκ των 27 κρατών-μελών προετοιμάζεται να αντιδράσει αν οι συνομιλίες με την Ουάσιγκτον αποτύχουν. Ο Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι μεταξύ των διαθέσιμων εργαλείων εξετάζεται και μια πιθανή παρέμβαση στις ψηφιακές υπηρεσίες, όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκομίζουν σημαντικά οφέλη από την Ευρώπη.
Ανάμεσα στους στενούς συμμάχους των ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση δέχθηκε πλήγμα με ποσοστό 20%, η Ιαπωνία με 24%, η Νότια Κορέα με 25% και η Ταϊβάν με 32%. Ακόμη και ορισμένα μικροσκοπικά εδάφη και ακατοίκητα νησιά στην Ανταρκτική υπήρξαν θύματα δασμών. Όπως αναφέρει η «Guardian», δασμοί επιβλήθηκαν και στα ακατοίκητα νησιά Χερντ και ΜακΝτόναλντ στον Νότιο Ωκεανό, όπου κατοικούν μόνο πιγκουίνοι.
Στην παράξενη αυτή κατάσταση περιλαμβάνεται και το Ντιέγκο Γκαρσία, βρετανικό έδαφος στον Ινδικό Ωκεανό, όπου οι μόνιμοι κάτοικοι είναι 3.000 Βρετανοί και Αμερικανοί στρατιωτικοί και εργολάβοι που εργάζονται στην αεροπορική βάση. Αυτοί πλέον υπόκεινται σε αμερικανικούς δασμούς 10%. Σύμφωνα με στοιχεία της CIA, τα κύρια εξαγωγικά προϊόντα αυτού του νησιού είναι τα ψάρια, αλλά δεν είναι σαφές ποιος τα αλιεύει ή ποιος τα αγοράζει.
Τα μέτρα του Τραμπ αναμένεται να ανατρέψουν τους παραδοσιακούς εμπορικούς δεσμούς, ανοίγοντας το δρόμο για νέες σχέσεις. «Προκύπτουν ευκαιρίες για νέες συμμαχίες που πρέπει να εκμεταλλευτούμε με αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ρόμπερτ Χάμπεκ, υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, αναφέροντας τον Καναδά και το Μεξικό ως παραδείγματα. «Ο Ντόναλντ Τραμπ υποχωρεί υπό πίεση και προσαρμόζει τις ανακοινώσεις του, αλλά η λογική συνέπεια είναι ότι πρέπει και αυτός να νιώσει την πίεση, η οποία πρέπει τώρα να ασκηθεί από τη Γερμανία και την Ευρώπη», πρόσθεσε.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας