Φιντάν: Η Τουρκία δεν επιδιώκει καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ για τη Συρία

Πηγή Φωτογραφίας: Daily Sabah
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν δήλωσε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί αντιπαράθεση με το Ισραήλ για τη Συρία, σηματοδοτώντας την πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων μετά την πρόσφατη αναζωπύρωση.
«Δεν θέλουμε να δούμε καμία αντιπαράθεση με το Ισραήλ στη Συρία, επειδή η Συρία ανήκει στους Σύρους», δήλωσε ο Φιντάν στο Reuters σε αποκλειστική συνέντευξη. «Η Συρία δεν ανήκει στην Τουρκία και η Συρία δεν ανήκει στο Ισραήλ. Δεν μπορούμε να μιλήσουμε εκ μέρους των Σύρων», όπως αναφέρει το al monitor.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Τουρκίας κλιμακώθηκαν αυτή την εβδομάδα μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες στόχευσαν σχεδόν δώδεκα στρατιωτικές τοποθεσίες στη Συρία, συμπεριλαμβανομένης μιας στρατιωτικής βάσης στρατηγικής σημασίας στη Χομς. Αξιωματούχοι των δύο χωρών κατηγόρησαν η μία την άλλη για αποσταθεροποίηση της περιοχής σε έντονα διατυπωμένες δηλώσεις.
Τα σχόλια του Φιντάν ήταν μια συγκαλυμμένη απάντηση στον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ Γκίντεον Σάαρ, ο οποίος κατηγόρησε την Τουρκία για παρεμβατισμό στη Συρία. “Κάνουν τα πάντα για να έχουν τη Συρία ως τουρκικό προτεκτοράτο”, δήλωσε ο Σαάρ κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι. «Είναι σαφές ότι αυτή είναι η πρόθεσή τους».
Ο Φιντάν δήλωσε την Παρασκευή ότι παρά τις διαφορές των δύο χωρών για τον πόλεμο στη Γάζα, η Τουρκία δεν θέλει η Συρία να μετατραπεί σε άλλο ένα μέτωπο αντιπαράθεσης με το Ισραήλ.
«Η ασφάλεια της Συρίας θα πρέπει να αποφασιστεί από τους Σύρους», δήλωσε ο Φιντάν, συμπεριλαμβανομένου του αν η Δαμασκός θέλει να επιτύχει συνεννοήσεις με τους Ισραηλινούς.
Ο Φιντάν προειδοποίησε το Ισραήλ ότι η καταστροφή των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Συρίας δεν αποτελεί μόνο απειλή για τη συριακή ασφάλεια, αλλά θα ανοίξει και το δρόμο για μελλοντική αστάθεια στην περιοχή, σημειώνοντας ότι οι συριακές στρατιωτικές δυνατότητες που στοχεύει το Ισραήλ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά του ISIS ή άλλων απειλών.
Η Άγκυρα είναι ο στενότερος περιφερειακός υποστηρικτής της νέας κυβέρνησης με επικεφαλής τον Σύρο πρόεδρο Άχμεντ αλ Σαράα. Προηγουμένως, η Τουρκία ήταν ο κύριος διεθνής υποστηρικτής των ομάδων της συριακής ένοπλης αντιπολίτευσης που αγωνίζονται για την απομάκρυνση του Μπασάρ αλ Άσαντ. Το Ισραήλ, με τη σειρά του, ανησυχεί για τον Σαράα, έναν ισλαμιστή που ηγήθηκε των δυνάμεων που ανέτρεψαν τον Άσαντ, και τη στενή συνεργασία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού, θεωρώντας τη σχέση αυτή πιθανή απειλή για την εθνική του ασφάλεια.
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ είχαν ήδη υποβαθμιστεί λόγω του ισραηλινού πολέμου στη Γάζα. Η Τουρκία κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος ότι διέπραξε γενοκτονία στον παλαιστινιακό θύλακα, ενώ το Ισραήλ απορρίπτει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό αυτό.
Οι δηλώσεις του Φιντάν ήταν η πρώτη προσπάθεια αποκλιμάκωσης για τη Συρία από την αρχή της εβδομάδας. Σε μια προφανή απάντηση στο σχόλιο του Σαάρ, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το εβραϊκό κράτος για επεκτατικές πολιτικές σε μια έντονα διατυπωμένη ανακοίνωση.
«Οι προκλητικές δηλώσεις των Ισραηλινών υπουργών αντικατοπτρίζουν όχι μόνο την ψυχική τους κατάσταση αλλά και τις επιθετικές και επεκτατικές πολιτικές της φονταμενταλιστικής και ρατσιστικής κυβέρνησης του Ισραήλ», ανέφερε το υπουργείο.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας