Έρχεται πακέτο στήριξης ευάλωτων ομάδων – Ορόσημο η ΔΕΘ

Πηγή Φωτογραφίας: [371664] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ 88ης ΔΕΘ (ΡΑΦΑΗΛ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ / EUROKINISSI)
Στον σχεδιασμό ενός πακέτου φοροοελαφρύνσεων και οικονομικών ενισχύσεων συνολικά 10 ευάλωτων κοινωνικών ομάδων βρίσκεται η κυβέρνηση, με το χρονοδιάγραμμα να τοποθετείται στη ΔΕΘ, παρά τις πιέσεις για νωρίτερα.
Βασικό προαπαιτούμενο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου, είναι να ξεκαθαρίσει το τοπίο γύρω από τα δημοσιονομικά περιθώρια, αρχής γενομένης στις 22 του μήνα, οπότε και ανακοινώνεται χρέος και έλλειμμα από την ΕΛΣΤΑΣ για το 2024. Από εκεί αναμένεται να προκύψει αν το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε ή και ξεπέρασε το 3,5% του ΑΕΠ, έναντι επίσημης πρόβλεψης για πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ. Αυτό θεωρητικά δίνει περιθώριο από 1,5 έως και 2 δισ. ευρώ, ανάλογα με το ποσό της υπερβάσης των φόρων, που αποτελούν μόνιμα και επαναλαμβανόμενα έσοδα για το Δημόσιο.
Σε αυτό το δημοσιονομικό περιθώριο ωστόσο θα περιλαμβάνονται και οι αμυντικές δαπάνες. Κατά συνέπεια με την αφαίρεση, το υπόλοιπο θα μείνει προς διάθεση
Με βάση τον κανονισμό που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Κομισιόν, η αύξηση των αμυντικών δαπανών το 2025, σε σχέση με το έτος βάσης (2021), είναι περίπου 1 δισ. ευρώ. Αυτό είναι -θεωρητικά- το περιθώριο που δίνει η ρήτρα διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες για φέτος.
Το τρίτο και ίσως πιο σημαντικό σκέλος, το οποίο θα πρέπει να διευκρινιστεί, είναι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή για το 2025. Το 2024 τα έσοδα αυτής της κατηγορίας έφτασαν τα 2 δισ. ευρώ και φέτος αναμένεται να ξεπεράσουν τα 3 δισ. ευρώ. Η διαφορά του 1-1,2 δισ. ευρώ από χρόνο σε χρόνο δίνει επιπλέον περιθώριο για θετικές παρεμβάσεις. Η πρώτη προβολή για τα έσοδα αυτής της κατηγορίας αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο.
Αναλυτικά
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, γίνεται προσπάθεια από το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο να ενταχθούν στο πακέτο μέτρων που θα ανακοινωθεί στη ΔΕΘ, όσο δυνατό περισσότερες κοινωνικές ομάδες.
1. Μεσαία τάξη: Κέντρο βάρους της προσπάθειας θα είναι οι ελαφρύνσεις για τη λεγόμενη «μεσαία τάξη», δηλαδή τα εισοδήματα από 15.000 έως 40.000 ευρώ. Οι φορολογούμενοι αυτής της κατηγορίας στην πλειοψηφία τους έχουν και κάποια μικρή ή μεγάλη ακίνητη περιουσία. Οι παρεμβάσεις σε αυτή την κατηγορία, η οποία αριθμεί περίπου 2,8 εκατ. άτομα, θα έρθει κυρίως από τις αλλαγές της φορολογικής κλίμακας, τη μείωση της φορολογίας για ενοίκια, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τη μείωση της φορολογίας στις ασφαλιστικές εταιρίες, με στόχο η ασφάλιση κατοικίας να γίνει πιο προσιτή σε όλους.
2. Χαμηλόμισθοι: Παρά το γεγονός ότι το βάρος θα πέσει στη μεσαία τάξη, τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα θα ευνοηθούν από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τη θέσπισης ενός ενδιάμεσου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος, στο 9% για τα εισοδήματα μέχρι και 10.000 ευρώ και μέχρι 22% για εισοδήματα από 10.001 έως 20.000 ευρώ.
3. Ιδιοκτήτες ακινήτων: Μια ακόμη κατηγορία που περιμένει ελαφρύνσεις από το πακέτο του Σεπτεμβρίου είναι οι περίπου 6,2 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, αριθμός που αποτυπώνεται σε περίπου 7,2 εκατ. ιδιοκτησίες. Το πακέτο για την κατηγορία αυτή προβλέπει μείωση της φορολογίας στα ενοίκια, τον ΕΝΦΙΑ και νέα φορολογικά κίνητρα για την ασφάλιση κατοικίας.
4. Άνεργοι νέοι και γυναίκες: Σε ό,τι αφορά τους νέους και τις γυναίκες, οι οποίοι καταγράφονται στον οικονομικά μη ενεργό πληθυσμό, θα υπάρξει ειδικό πρόγραμμα με μηδενισμό των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να γίνουν ξανά οικονομικά ενεργοί και να εισπράττουν έναν αξιοπρεπή πρώτο μισθό.
5. Μη μισθωτοί: Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι έχουν να περιμένουν, εκτός από τις μειώσεις φόρων στα ακίνητα, τη μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30%, τα οποία λειτουργούσαν τα προηγούμενα χρόνια ως «παγίδες» για υψηλούς φόρους. Βεβαίως, ανάλογα με τα επιμέρους χαρακτηριστικά εισοδήματος και περιουσίας, θα έχουν επιπλέον κέρδος και από τις μειώσεις σε άλλους άμεσους φόρους.
6. Νομικά πρόσωπα: Οι επιχειρήσεις έχουν να κερδίσουν από το πακέτο της ΔΕΘ λόγω του σχεδίου για πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι τα νομικά πρόσωπα και οι νομικές οντότητες κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους, καταβάλλουν 1.000 ευρώ ετησίως. Για κάθε υποκατάστημα που συστήνεται από νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα το τέλος ανέρχεται σε 600 ευρώ ετησίως και για κάθε υποκατάστημα που συστήνεται από αστική μη κερδοσκοπική εταιρία σε 300 ευρώ ετησίως.
7. Ασφαλιστικές εταιρίες: Οι ασφαλιστικές εταιρίες έχουν να κερδίσουν από το πρόγραμμα ελάφρυνσης της φορολογίας του κλάδου, όπως άφησε να εννοηθεί πρόσφατα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, τέως υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης. Ο σχεδιασμός σε αυτό το θέμα γίνεται πάνω στο αίτημα της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών (ΕΑΕΕ) για άρση ή τουλάχιστον μείωση του ΦΠΑ και του Φόρου Ασφαλίστρων.
8. Σώματα ασφαλείας, Πυροσβεστική, Λιμενικό: Μαζί με τις φορολογικές απαλλαγές θα έχουμε και μέτρα εισοδηματικής ενίσχυσης για συγκεκριμένα ειδικά μισθολόγια. Μετά την αύξηση που ανακοινώθηκε πρόσφατα για τις Ενοπλες Δυνάμεις, εξετάζονται ανάλογες παρεμβάσεις για την Αστυνομία, το Λιμενικό και την Πυροσβεστική, ώστε να έχουμε οριζόντια αύξηση στα εισοδήματα όλων των ενστόλων της χώρας.
9. Χαμηλόμισθοι νέοι – νέες οικογένειες: Επίσης θα υπάρξουν νέα κίνητρα για την απόκτηση προσιτής στέγης από όσους ξεκινούν τώρα τη ζωή τους και αντιμετωπίζουν πρόβλημα από το ύψος των ενοικίων, είτε είναι μόνοι τους είτε έχουν δημιουργήσει ήδη οικογένεια.
10. Συνταξιούχοι: Οι σκέψεις για τα αναδρομικά από τα δώρα – Είναι πιθανό, αν υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος, να αποπληρωθούν τα αναδρομικά από τα Δώρα των συνταξιούχων μετά και τις τελευταίες δικαστικές αποφάσεις. Το κόστος είναι 400 εκατ. ευρώ για όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, τα οποία είναι κατοχυρωμένα, αλλά είναι άγνωστο πότε θα καταβληθούν. Το πρόβλημα είναι για τους περίπου 800.000 συνταξιούχους, οι οποίοι, παρότι είχαν δικαίωμα διεκδίκησης, δεν προσέφυγαν στα δικαστήρια. Η λύση που εξετάζεται είναι να καταβληθούν όσα έχουν ήδη επιδικάσει τα δικαστήρια και να δοθεί ένα… τύπου έκτακτο επίδομα στους υπόλοιπους που δεν προσέφυγαν σε δικαστήρια, ώστε να κλείσει οριστικά το θέμα.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας