Πολιτική

Στον αέρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Στον αέρα η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν

Πηγή Φωτογραφίας: [370704] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Καλώδιο, σχέσεις με Ισραήλ και εμπλοκή της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας και η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στην Άγκυρα παραμένουν αβέβαιες. Μετά τη συνάντηση που είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών στο περιθώριο της υπουργικής Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, δεν καθορίστηκε η ημερομηνία της αναμενόμενης συνάντησης, η οποία είχε προγραμματιστεί από τον Ιανουάριο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά το Πάσχα, σε ημερομηνία που θα εξαρτηθεί από το πρόγραμμα των δύο ηγετών. Ωστόσο, δεν αναφέρεται πλέον ως πιθανό χρονοδιάγραμμα το τέλος Απριλίου, το οποίο είχε επισημανθεί πρόσφατα από διπλωματική πηγή.

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Π. Μαρινάκη, ότι η τρέχουσα κατάσταση στην Τουρκία δημιουργεί «δυσχέρειες στην προετοιμασία για την άμεση συνεδρίαση του ΑΣΣ», αναδεικνύει την ανησυχία της Αθήνας σχετικά με μια συνάντηση σε αυτή τη χρονική στιγμή. Υπάρχει ο κίνδυνος, λόγω της εσωτερικής κρίσης στην Τουρκία, των περιφερειακών εξελίξεων και της στάσης της Τουρκίας στο ζήτημα του καλωδίου και της άσκησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η συνάντηση να αποβεί τελικά αντιπαραγωγική.

Από την άλλη πλευρά, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, επιδιώκοντας να δείξει ότι η διαδικασία προσέγγισης παραμένει ενεργή, ανακοίνωσε ότι οι κ. Γεραπετρίτης και Φιντάν συζήτησαν για την οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν στις 14-15 Μαΐου στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, οι δυσκολίες για τον καθορισμό της συνάντησης κορυφής μεταξύ Μητσοτάκη και Ερντογάν, καθώς και της συνεδρίασης του ΑΣΣ στην Άγκυρα, έχουν αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Αθήνα συνειδητοποιεί ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για περαιτέρω καθυστερήσεις στην εκτέλεση των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου. Οι έρευνες θα διεξαχθούν σε περιοχές που θα βρίσκονται εκτός των 6 ναυτικών μιλίων και, αρχικά, θα καλύψουν την οριοθετημένη Ελληνική ΑΟΖ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία που έχει αναλάβει τις έρευνες έχει ήδη υποβάλει το αίτημά της. Μετά την έγκρισή του από την αρμόδια διεύθυνση του Υπουργείου Εξωτερικών, το αίτημα θα διαβιβαστεί στο Υπουργείο Άμυνας. Εκεί, η Υδρογραφική Υπηρεσία θα αποτυπώσει τις συντεταγμένες των ερευνών σε χάρτη, ώστε να εκδοθεί η σχετική NAVTEX.

Η Τουρκία και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ερμηνεύουν τη συνέχιση και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου με το Ισραήλ ως μια προσπάθεια «περικύκλωσης» της χώρας τους, σε μια περίοδο που η Τουρκία βρίσκεται σε έναν επικίνδυνο περιφερειακό ανταγωνισμό με επίκεντρο τη Συρία.

Η τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών στην Αθήνα, καθώς και η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, όπου είχε συνομιλίες με την ισραηλινή ηγεσία, προκάλεσαν ιδιαίτερη ανησυχία στην τουρκική κυβέρνηση. Επιπλέον, οι πληροφορίες ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει συνεργασία από το Ισραήλ για την ενίσχυση της αμυντικής της θωράκισης με σύγχρονα αντιαεροπορικά συστήματα, κυρίως ισραηλινής προέλευσης, προσθέτουν έναν ακόμα λόγο ανησυχίας για την Άγκυρα. Η Τουρκία θα προτιμούσε η ελληνική αεράμυνα να παραμείνει ευάλωτη και εκτεθειμένη στα τουρκικής κατασκευής πυραυλικά συστήματα και drones.

Η άσκηση ΗΝΙΟΧΟΣ που διεξάγεται στην Ελλάδα έχει προκαλέσει αναστάτωση στα εθνικιστικά και όχι μόνο ΜΜΕ της Τουρκίας. Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση με αεροπορικές μονάδες από το Ισραήλ και το Κατάρ. Το τελευταίο θεωρείται από την Τουρκία ως προνομιακός συνομιλητής και εταίρος στον Αραβικό κόσμο, καθώς και σύμμαχος στην αντιπαράθεση με το Ισραήλ.

Η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία «φιλίας» προς την Ευρώπη, με στόχο να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Άμυνα. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εκμεταλλευτεί την εικόνα αδυναμίας που παρουσιάζει η ΕΕ, προκειμένου να αποσπάσει σημαντικές παραχωρήσεις στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Παράλληλα, περιμένει τις πρώτες ενδείξεις από τον πρόεδρο Τραμπ σχετικά με το μέλλον των αμερικανοτουρκικών σχέσεων.

Η επιφυλακτικότητα της Αθήνας και οι προσεκτικές, διστακτικές κινήσεις της αντικατοπτρίζουν την εξαιρετικά ευαίσθητη και εύθραυστη ισορροπία στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας. Αυτή τη στιγμή, δεν φαίνεται ότι μια συνάντηση Κορυφής ή η σύγκληση του ΑΣΣ θα μπορούσε να συμβάλει στην επίλυση αυτής της κατάστασης.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments