Η Wall Street βυθίζεται στην ύφεση

Πηγή Φωτογραφίας: UPI, Dow ends worst week since 2008 financial crisis
Ένα τεράστιο κύμα αποστροφής κινδύνου επεκτάθηκε στις παγκόσμιες αγορές τη Δευτέρα, με τις αμερικανικές μετοχές να βυθίζονται σε πτωτικό έδαφος και τις ευρωπαϊκές να ακολουθούν το ξεπούλημα, καθώς οι νέοι δασμοί που επέβαλε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Ο προθεσμιακός δείκτης S&P 500 έπεσε κάτω από το βασικό όριο των 5.000 μονάδων κατά τη διάρκεια των πρωινών συναλλαγών στην Ευρώπη, σημειώνοντας πτώση άνω του 20% από την κορυφή του Φεβρουαρίου 2025.
Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την επίσημη είσοδο του S&P 500 σε έδαφος bear market, ευθυγραμμιζόμενος με τον Nasdaq 100, ο οποίος είχε ήδη περάσει αυτό το όριο την περασμένη Παρασκευή μετά από απότομες απώλειες στις μετοχές τεχνολογίας.
Εξετάζοντας τις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις, ο S&P 500 προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 12,5%, προκαλώντας συγκρίσεις με ορισμένες από τις πιο δραματικές πτώσεις στη σύγχρονη ιστορία, όπως το κραχ του Οκτωβρίου 2008 και η Μαύρη Δευτέρα του 1987.
“Η κατάρρευση των αμερικανικών μετοχών μετά την ανακοίνωση των νέων δασμών από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ θα μείνει στην ιστορία, καθώς προκάλεσε την τέταρτη μεγαλύτερη διήμερη πτώση του S&P 500 από την ίδρυσή του το 1957”, αναφέρει σε σημείωμά του τη Δευτέρα ο στρατηγικός αναλυτής της αγοράς της BBVA, Alejandro Cuadrado.
“Οι αγορές έχουν σαφώς εισέλθει σε μια νέα φάση επιδεινούμενης μεταβλητότητας”, πρόσθεσε.
Οι μετοχές της Tesla Inc. σημειώνουν πτώση άνω του 5% στην προ-χρηματιστηριακή διαπραγμάτευση, τοποθετώντας τη μετοχή για μια πτώση που υπερβαίνει το 50% από την κορυφή της στα τέλη του 2024.
Οι λεγόμενοι “Μεγαλοπρεπείς Επτά” – που περιλαμβάνουν τους τεχνολογικούς γίγαντες Apple Inc., Microsoft Corp., Amazon.com, Alphabet, Meta Platforms και Nvidia – έχουν χάσει συνολικά πάνω από 2 τρισεκατομμύρια δολάρια σε κεφαλαιοποίηση αγοράς τις τελευταίες ημέρες.
Την Παρασκευή, η Apple, η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο, σημείωσε απώλειες 15% σε τρεις συνεδριάσεις – την πιο απότομη πτώση της από τον Οκτώβριο του 2008.
Οι παγκόσμιες αγορές υποχωρούν καθώς αυξάνονται οι κίνδυνοι ύφεσης Οι ασιατικές αγορές υπέστησαν ιστορικές απώλειες, καθώς ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ κατέρρευσε κατά 13% κατά τη διάρκεια της νύχτας – η χειρότερη ημερήσια επίδοσή του από την ασιατική χρηματοπιστωτική κρίση του 1997, ενώ ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 έχασε πάνω από 8%.
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ακολούθησαν το παράδειγμά τους στην πρωινή συνεδρίαση, με τον Euro STOXX 50 να υποχωρεί κατά 4%, τον γερμανικό DAX να υποχωρεί κατά 3,5% και τις απώλειες να επιταχύνονται στη νότια Ευρώπη: ο FTSE MIB υποχώρησε κατά 4,8%, ο IBEX 35 κατά 4,3% και ο γαλλικός CAC 40 κατά 4,1%.
Οι επενδυτές προετοιμάζονται για κυματισμούς στις οικονομίες που εξαρτώνται από το εμπόριο, τα εταιρικά κέρδη και τη δυναμική του παγκόσμιου πληθωρισμού. Σύμφωνα με την J.P. Morgan, υπάρχει πλέον 60% πιθανότητα ύφεσης στις Ηνωμένες Πολιτείες και παγκοσμίως, επικαλούμενη κινδύνους ότι οι νέοι δασμοί θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν πληθωριστικές πιέσεις στο εσωτερικό, ενώ παράλληλα θα πυροδοτούσαν έναν αντιποίνων κύκλο προστατευτικών πολιτικών.
Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius, αναθεώρησε επίσης τις προοπτικές του, αυξάνοντας την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ σε 12μηνη βάση από 35% σε 45%. Σε σημείωμά του τη Δευτέρα, ο Hatzius αναφέρθηκε στη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, στην αύξηση της γεωπολιτικής αβεβαιότητας και στις ενδείξεις μείωσης των εταιρικών επενδύσεων.
“Τα μποϊκοτάζ των ξένων καταναλωτών και η αναμενόμενη κατάρρευση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι πιθανό να πλήξουν τις κεφαλαιουχικές δαπάνες σκληρότερα από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως”, ανέφερε.
Εάν τεθούν σε ισχύ όλοι οι ανακοινωθέντες δασμοί, η Goldman αναμένει ότι ο πραγματικός δασμολογικός συντελεστής των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες, ακόμη και μετά τον συνυπολογισμό πιθανών εξαιρέσεων ή μελλοντικών διαπραγματεύσεων. “Αν συμβεί αυτό, αναμένουμε να αλλάξουμε την πρόβλεψή μας σε ύφεση”, πρόσθεσε ο Hatzius.
Πηγή: Pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας