Policy Briefs

Είναι έτοιμη η Ευρώπη να υποδεχθεί όσους Αμερικανούς φύγουν από τις ΗΠΑ του Τραμπ;

Είναι έτοιμη η Ευρώπη να υποδεχθεί όσους Αμερικανούς φύγουν από τις ΗΠΑ του Τραμπ;

Πηγή Φωτογραφίας: Euronews, US efforts to eliminate diversity initiatives in Europe face backlash from some countries

Οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες βλέπουν μια έξαρση από την πλευρά εύπορων εργαζόμενων Αμερικανών που αναζητούν να εγκατασταθούν στην Ευρώπη. Λένε ότι ήρθε η ώρα η Ευρώπη να προετοιμαστεί για την άφιξή τους

Η Ρωσοαμερικανίδα *Τζούλια ήθελε να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες εδώ και μερικά χρόνια, αλλά η έναρξη της δεύτερης θητείας του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την ανάγκασε να αρχίσει να σκέφτεραι στα σοβαρά την ιδέα.

“Παρατήρησα ότι οι άνθρωποι που είναι μετανάστες [όπως εγώ], ανησυχούσαν πολύ περισσότερο μετά τις εκλογές”, δήλωσε στο Euronews Next. “Είδαμε τα προειδοποιητικά σημάδια αμέσως”.

Η αναισθησιολόγος εργάστηκε στην πρώτη γραμμή της κρίσης του COVID-19 στη Νέα Υόρκη, αλλά τώρα θέλει να βρει δουλειά στη φαρμακοβιομηχανία ή τη βιοτεχνολογία κάπου στην Ευρώπη.

Το Euronews Next συμφώνησε να αλλάξει το όνομά της για να προστατεύσει την ταυτότητά της όσο αναζητά εργασία στο εξωτερικό.

Η Τζούλια είναι μία από τους δεκάδες ανθρώπους που δημοσίευσαν στο κανάλι του Reddit Amer/Exit, ένα λογοπαίγνιο που αναφέρεται στο Brexit, την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως και εκείνη, οι χρήστες του subreddit προσπαθούν να βρουν τρόπο να φύγουν από τις ΗΠΑ για την Ευρώπη ή τον Καναδά μετά τη δεύτερη θητεία του Τραμπ.

Οι ειδικοί λένε ότι είναι “πολύ νωρίς” για να πούμε αν αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί “διαρροή εγκεφάλων”, αλλά επισημαίνουν ότι η ΕΕ πρέπει να προετοιμαστεί.

‘Απλώς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις κλήσεις’

Η Arielle Tucker είναι η ιδρύτρια της Connected Financial Planning, μιας εταιρείας που βοηθά τους Αμερικανούς να μετεγκατασταθούν στην Ευρώπη.

Η Τάκερ έλαβε περισσότερους από 30 νέους Αμερικανούς πελάτες την εβδομάδα μετά την επανεκλογή του Τραμπ, ένα επίπεδο ενδιαφέροντος που διατηρήθηκε καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

Πολλοί από τους πελάτες της Τάκερ είναι γύρω στα 30 ή στις αρχές των 40 και εργάζονται σε διευθυντικές θέσεις στην τεχνολογία, τη φαρμακευτική βιομηχανία ή τα χρηματοοικονομικά.

“Η γενική αίσθηση που αποκόμισα από πολλά από αυτά τα άτομα ήταν ότι ένιωθαν ότι δεν μπορούσαν να ελέγξουν τίποτα και ότι έπρεπε να κάνουν κάτι”, δήλωσε η Τάκερ. “Απλώς δεν μπορούσαμε να ανταποκριθούμε στις κλήσεις”.

Εργάζονται για πολυεθνικές εταιρείες με γραφεία στην Ευρώπη ή μπορούν να αυτοχρηματοδοτήσουν τη μετακίνησή τους από μια μεγάλη αμερικανική πόλη όπως η Νέα Υόρκη, το Λος Άντζελες, το Σαν Φρανσίσκο ή η Βοστώνη.

Οι πελάτες της σκέφτονταν τη μετακόμιση “παθητικά” για ένα διάστημα, αλλά στη συνέχεια “συνειδητοποίησαν ότι απλώς δεν τους αρέσει το πολιτικό κλίμα στις ΗΠΑ”.

Ο Άλεξ Ίνγκριμ, ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης περιουσίας Liberty Atlantic Advisors, δήλωσε ότι περισσότεροι πελάτες επικοινωνούν μαζί του με τις διαδικασίες έκδοσης βίζας που βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Οι πελάτες του είναι μεγαλύτερης ηλικίας, από τα μέσα της δεκαετίας του 40 έως τα 60 και άνω, οι οποίοι είτε εργάζονται ως “ψηφιακοί νομάδες” σε θέσεις εργασίας στον τομέα της τεχνολογίας, του επιχειρηματικού κεφαλαίου, είτε σχεδιάζουν τη συνταξιοδότησή τους.

“Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται ότι όσο περισσότερο μένουν στις ΗΠΑ, τόσο πιο αβέβαιοι είναι για το ποια θα είναι η ποιότητα ζωής και πώς αυτό μπορεί να επηρεάσει την οικονομική τους ευημερία”, δήλωσε ο Ingrim.

Το πού θα πάνε εξαρτάται από το τι κάνουν, δήλωσε η Τάκερ, αλλά συχνά πρόκειται για ένα παιχνίδι “whack-a-mole” όπου προσπαθούν να βρουν την καλύτερη ευκαιρία μετανάστευσης για τους πελάτες τους.

Χώρες όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Ελβετία και η Γερμανία γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλείς στους Αμερικανούς, δήλωσαν οι Tucker και Ingrim.

Η Ευρώπη έχει μια “πραγματική ευκαιρία” να προωθήσει τις αγορές της στους Αμερικανούς

Η Τάκερ πιστεύει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν μια “πραγματική ευκαιρία” να προωθήσουν στην αγορά τους Αμερικανούς για να τους βοηθήσουν να καλύψουν την τεχνογνωσία σε τομείς που λείπουν, όπως ο τομέας της πληροφορικής, η τεχνητή νοημοσύνη και η φαρμακευτική.

Αλλά ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για τους Αμερικανούς που έρχονται στην Ευρώπη είναι η αλλαγή των μισθών τους, δήλωσε ο Ingrim.

“Ακούτε στοιχεία όπως ότι στο Παρίσι οι μισθοί είναι το ένα τρίτο του μισθού που μπορεί να είναι στο Λος Άντζελες ή στο Σαν Φρανσίσκο”, είπε. “Νομίζω ότι αυτό είναι ένα οικονομικό εμπόδιο όσον αφορά το πώς αυτό θα επηρεάσει το μέλλον μου”.

Ο Federico Steinberg, ανώτερος αναλυτής για την οικονομία και το διεθνές εμπόριο στο Βασιλικό Ινστιτούτο Elcano στην Ισπανία, δήλωσε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να προσφέρουν στους Αμερικανούς υψηλότερους μισθούς ή περισσότερα οφέλη στις προσφορές εργασίας τους, όπως στεγαστική συνδρομή, για να τους βοηθήσουν να κάνουν το άλμα.

Ο Steinberg δήλωσε ότι αξίζει επίσης να υπάρχει μια σαφής μακροπρόθεσμη εικόνα από την εταιρεία για την καριέρα του ατόμου αυτού μετά την πενταετή βίζα.

“Η Ευρώπη, αν θέλει να γίνει ελκυστική, έχει τις δυνατότητες”, δήλωσε ο Steinberg. “Έχει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, έχει την κουλτούρα, το κομμάτι του ελεύθερου χρόνου… άρα όλα έχουν να κάνουν με τις ευκαιρίες καριέρας”.

Μπορεί επίσης να είναι περίπλοκο για τους Αμερικανούς να μετακομίσουν στο εξωτερικό λόγω της φορολογικής δομής που δυσκολεύει τις τράπεζες να συνεργαστούν μαζί τους, πρόσθεσε η Τάκερ.

Για παράδειγμα, εάν ένας Αμερικανός θέλει να αποταμιεύσει για τη συνταξιοδότηση με μια σύνταξη εκτός ΗΠΑ, η Τάκερ δήλωσε ότι “συχνά υπάρχουν τιμωρητικές φορολογικές σκέψεις των ΗΠΑ γύρω από αυτό”.

Υπάρχουν ορισμένες ευρωπαϊκές χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αγορά για να υποστηρίξουν αυτούς τους Αμερικανούς, δήλωσε ο Ingrim.

“Πριν από τον COVID-19 και πριν από την πρώτη κυβέρνηση Τραμπ, οι περισσότερες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες δεν συνεργάζονταν με Αμερικανούς επειδή δεν υπήρχαν αρκετοί από εμάς εδώ”, είπε. “Τώρα δέχομαι τηλεφωνήματα σχετικά με αυτό κάθε μήνα”.

Για να το μετριάσει περαιτέρω αυτό, ο Steinberg δήλωσε ότι η ΕΕ θα μπορούσε να εξετάσει ένα βραχυπρόθεσμο φορολογικό κίνητρο για την προσέλκυση κορυφαίων ταλέντων, όπως γίνεται ήδη για τους κορυφαίους αθλητές.

“Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να βρίσκεται εκεί

Επιστρέφοντας στη Νέα Υόρκη, η Τζούλια δήλωσε ότι δεν έχει πρόβλημα αν η μετακόμιση της πάρει ενάμιση χρόνο για να την προγραμματίσουν, επειδή θέλει να ζυγίσει προσεκτικά την απόφασή της.

Σκέφτεται τη Δανία, τη Γερμανία ή την Ελβετία, επειδή έχει μεταβιβάσιμες δεξιότητες για πολλές από τις φαρμακευτικές τους θέσεις εργασίας.

Οι γονείς της σχεδιάζουν επίσης τη συνταξιοδότησή τους στην Πορτογαλία, οπότε η μετακόμιση στην Ευρώπη θα την έφερνε πιο κοντά τους.

Ανησυχεί, ωστόσο, ότι μια νέα μετακόμιση θα μπορούσε να την αφήσει να αισθάνεται απομονωμένη, μόνη και χαμένη, παρόλο που θέλει να εγκατασταθεί σε μια ζωντανή πόλη όπου θα μπορούσε να γνωρίσει νέους ανθρώπους.

Παρά τα ζητήματα αυτά, υπάρχουν ελάχιστα πράγματα που θα την έπειθαν να μείνει, εκτός από το αν “όλη η κυβέρνηση παραπεμφθεί ή απολυθεί”.

“Μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου να βρίσκεται εκεί [στην Ευρώπη]”, δήλωσε. “Νιώθω ενθουσιασμένη όταν κοιτάζω τις προκηρύξεις θέσεων εργασίας”.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments