Αλέξης Τσίπρας στο Harvard College China Forum: Δύσκολες, αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών

Πηγή Φωτογραφίας: fb//Αλέξης Τσίπρας στο Harvard College China Forum: Δύσκολες, αλλά αναγκαίες συμφωνίες για μείωση δασμών
Την εναρκτήρια ομιλία, ως τιμώμενος προσκεκλημένος, εκφώνησε ο Αλέξης Τσίπρας στο 28ο Harvard College China Forum, στο οποίο συμμετείχαν εκατοντάδες κινέζοι φοιτητές και καθηγητές από όλη την Αμερική.
Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός έδωσε συγχαρητήρια στους φοιτητές που διοργάνωσαν το Forum στην πιο δύσκολη στιγμή των ελληνοκινεζικών σχέσεων των τελευταίων δεκαετιών, τονίζοντας ότι «η δύναμη με το μεγαλύτερο θάρρος και τους πιο ανοιχτούς ορίζοντες σε κάθε κοινωνία είναι πάντα οι νέοι άνθρωποι και ιδίως οι φοιτητές».
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «η προάσπιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας στις ΗΠΑ, την Κίνα και την Ευρώπη είναι πιο σημαντική από ποτέ για να μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτήν τη δύσκολη περίοδο».
Αναλύοντας τη διεθνή κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί το τελευταίο διάστημα, σημείωσε ότι «η Δύση και η Κίνα πρέπει να συνεργαστούν σε κρίσιμα ζητήματα που είναι υπαρξιακά για την ανθρωπότητα, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, την κλιματική κρίση, τις πανδημίες, την Τεχνητή Νοημοσύνη, το ζήτημα της μη διάδοσης των πυρηνικών, την ειρήνη στην Ουκρανία, την Παλαιστίνη και την Αφρική».
Ταυτόχρονα, επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να μιλήσουν ανοιχτά για τους τομείς που διαφωνούν, όπως «τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της αρχής της καλής γειτονίας».
Όσον αφορά το πεδίο της παγκόσμιας οικονομίας, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι «οι ηγεσίες κάθε χώρας δεν πρέπει να επικεντρώνονται μόνο στην προάσπιση των βραχυπρόθεσμων συμφερόντων των λαών τους σε ένα διεθνές περιβάλλον χωρίς κανόνες που θα οδηγεί στον εμπορικό πόλεμο, στην αντιπαράθεση των συμφερόντων δισεκατομμυριούχων από κάθε χώρα και στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής, αλλά στο πώς θα κατοχυρώσουν αυτά τα συμφέροντα με νέες συμφωνίες και νέες πολυμερείς διευθετήσεις».
Αναφερόμενος στην ισορροπία ΗΠΑ-Κίνας-ΕΕ, σημείωσε πως «αν μία παγκόσμια δύναμη δεν συμφωνεί, τότε οι υπόλοιπες πρέπει να συνεχίσουν μαζί σε ένα μονοπάτι συνεργασίας, μέχρι να το αναγνωρίσει».
Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός μίλησε κατά της λογικής του αυταρχικού καπιταλισμού που βασίζεται στο γνωστό απόφθεγμα του Deng Xiao Ping «Άσπρη γάτα, μαύρη γάτα -αρκεί να πιάνει ποντίκια». «Κάθε χώρα έχει τη δική της πορεία στην πρόοδο αλλά πρέπει να “αναζητήσουμε την αλήθεια στα γεγονότα” όπως λέει άλλο κινεζικό ρητό από το βιβλίο του Han. Kαι τα γεγονότα δείχνουν ότι η οικονομική και πολιτική πρόοδος είναι αλληλένδετες», τόνισε.
Ο ίδιος σε ανάρτησή του στο facebook, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δύσκολες, αλλά αναγκαίες Συμφωνίες για μείωση δασμών και για να αποφευχθεί η αμοιβαία καταστροφή, αλλιώς οι παγκόσμιες οικονομικές δυνάμεις που μπορούν, να προχωρήσουν μαζί».
«Διάλογος και συνεργασία των μεγάλων δυνάμεων για να μην πέσουμε στον φαύλο κύκλο της αμοιβαίας καταστροφής. Δεν πρέπει να αποδεχτούμε έναν κόσμο χωρίς κανόνες – πρέπει να εργαστούμε για έναν κόσμο με καλύτερους κανόνες. Να αναζητήσουμε ξανά τη λέξη “πολιτισμός” και να εργαστούμε για την ειρήνη». Πηγή: pagenews.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας