Πολιτική

Απρίλιος: Μήνας με ορόσημα για τα ελληνοτουρκικά

Απρίλιος: Μήνας με ορόσημα για τα ελληνοτουρκικά

Πηγή Φωτογραφίας: [365632] ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΡΑΤΖΕΠ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Τα σενάρια για τη σύνοδο κορυφής παραμένουν ανοιχτά, με πιθανή ημερομηνία στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα

Αθήνα και Άγκυρα επανασχεδιάζουν τη στρατηγική τους για τα ελληνοτουρκικά, μετά την απόφαση των υπουργών Εξωτερικών να προχωρήσουν στην οργάνωση της συνάντησης μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς και της ταυτόχρονης συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας (ΑΣΣ) στην Άγκυρα.

Αν και η ημερομηνία για την κορυφαία συνάντηση παραμένει ανοιχτή, η προοπτική διεξαγωγής της στο τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου παραμένει ζωντανή. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι εξελίξεις θα τρέξουν «μετά το Πάσχα», ενώ η θετική ατζέντα ενισχύεται με τη συμφωνία για την οργάνωση ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής στην Κωνσταντινούπολη στις 8-9 Μαΐου.

Ο Απρίλιος είχε καθοριστεί ως (ανανεωμένος) στόχος κατά τη διάρκεια της συνάντησης μεταξύ του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν στις 18 Μαρτίου, στο πλαίσιο της άτυπης διάσκεψης για το Κυπριακό στη Γενεύη. Ωστόσο, η αιφνίδια σύλληψη του Εκρέμ Ιμάμογλου την επόμενη ημέρα, καθώς και η ασταθής κατάσταση στην άλλη πλευρά του Αιγαίου, δημιούργησαν, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, «δυσχερείς» συνθήκες.

Στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, φάνηκε ότι ο στόχος του Απριλίου δεν έχει χαθεί οριστικά και ότι η Αθήνα επιθυμεί να αποστείλει μήνυμα ότι δεν προτίθεται να αδρανήσει στη διαδικασία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου δεν είχαν ξεκινήσει οι προπαρασκευαστικές συζητήσεις για την οριστικοποίηση της ατζέντας του ΑΣΣ.

Δύσκολος Απρίλιος

Ο οδικός χάρτης του ελληνοτουρκικού διαλόγου προμηνύει έναν δύσκολο μήνα, γεμάτο ορόσημα που απαιτούν προσεκτικούς διπλωματικούς χειρισμούς. Οι εξελίξεις γύρω από τον Ιμάμογλου έχουν προσθέσει νέες παραμέτρους, όπως αυτές που αφορούν το κράτος δικαίου. «Ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών είναι θεμελιώδης για τη δημοκρατία», δήλωσε ο Μητσοτάκης, ενώ η Αθήνα δεν φαίνεται να επιδιώκει ενεργά τη σύγκληση της κορυφαίας συνάντησης.

Πέρα από αυτό, αναμένεται ότι στο ίδιο χρονοδιάγραμμα θα ανοίξουν και άλλα δύο κρίσιμα κεφάλαια. Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ανεξάρτητα από τις διαβουλεύσεις με την Άγκυρα, προγραμματίζεται μέχρι το τέλος Απριλίου η επανέναρξη των ερευνών για την πόντιση του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Κρήτης (Great Sea Interconnector – GSI), καθώς και η υποβολή του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Κομισιόν.

Αναφορικά με το GSI, το οποίο συζητήθηκε πρόσφατα στη συνάντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ, η Ελλάδα είχε θέσει το θέμα των τουρκικών παρενοχλήσεων από το τέλος Ιανουαρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Φιντάν στην Ντόχα.

Στα μέσα Μαρτίου, μετά την τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν οι υπουργοί Εξωτερικών Κωνσταντίνος Κόμπος και Γκίντεον Σαάρ, εστάλη το μήνυμα ότι το έργο «θα ολοκληρωθεί» και ότι θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί οποιαδήποτε εμπλοκή.

Είναι προφανές ότι, εκτός από την πτυχή του ισραηλινού ενδιαφέροντος και εμπλοκής, ο ρόλος της Γαλλίας ως στρατηγικού εταίρου της Ελλάδας είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Αυτό επιβεβαιώνεται από την πρόσφατη δήλωση του Μητσοτάκη από το Ελιζέ, όπου τόνισε ότι το Παρίσι είναι «παρόν» στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: Pagenews.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments