Οδηγός

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί – Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί

Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί – Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Δώρο Πάσχα: Μέχρι πότε πρέπει να πληρωθεί - Τι πρέπει να κάνετε αν δεν καταβληθεί

Ποια τα δικαιώματα των εργαζομένων αν δεν το καταβάλει ο εργοδότης

Έως και τη Μεγάλη Τετάρτη 16 Απριλίου 2025 θα πρέπει να έχει καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, το οποίο φέτος θα είναι αυξημένο, καθώς η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει και το δώρο Πάσχα. Σύμφωνα με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) το Δώρο Πάσχα, όπως και αυτό των Χριστουγέννων, δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στην ελληνική επικράτεια.

Πάσχα 2025: Πώς υπολογίζεται το Δώρο Πάσχα

Το ποσό του δώρου Πάσχα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι εξαρτάται από τη μορφή της αμοιβής τους. Συγκεκριμένα: 

  • Ένας υπάλληλος που αμείβεται με σταθερό μηνιαίο μισθό δικαιούται το 50% του μισθού του.
  • Για όσους εργάζονται με ημερομίσθιο το δώρο αντιστοιχεί σε 15 πλήρη ημερομίσθια.
  • Σε περιπτώσεις που η εργασιακή σχέση δεν καλύπτει ολόκληρη την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τη Μεγάλη Τετάρτη -είτε λόγω απόλυσης είτε παραίτησης-, ο εργαζόμενος λαμβάνει αναλογικό ποσό. Ο υπολογισμός γίνεται με βάση το διάστημα που εργάστηκε.
  • Για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες εργασίας αντιστοιχεί 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο. Η καταβολή του δώρου Πάσχα εξαρτάται από τη συμφωνημένη μορφή πληρωμής.
  • Στην περίπτωση που ο εργαζόμενος απουσίασε λόγω ασθένειας, μόνο οι ημέρες για τις οποίες έλαβε επίδομα από τον ασφαλιστικό του φορέα αφαιρούνται από το διάστημα υπολογισμού του δώρου.

Τι γίνεται αν ο εργοδότης δεν καταβάλει το Δώρο Πάσχα

Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν καταβάλει το δώρο Πάσχα μέσα στη νόμιμη προθεσμία, οι εργαζόμενοι- είτε ατομικά είτε μέσω των σωματείων που τους εκπροσωπούν- έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να απευθυνθούν άμεσα στην αρμόδια Υπηρεσία της Επιθεώρησης Εργασίας. Εκεί μπορούν να προχωρούν σε καταγγελία, η οποία οδηγεί στη σύνταξη επίσημης μηνυτήριας αναφοράς. Αυτή η αναφορά διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα, προκειμένου να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του εργοδότη για παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας. Παράλληλα, η υπόθεση διαβιβάζεται και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα, ώστε να ενεργοποιηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σύλληψης, εφόσον συντρέχουν οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments