Οικονομία

Στουρνάρας: Επιπτώσεις και στην Ελλάδα από το παγκόσμιο σοκ των δασμών Τραμπ

Στουρνάρας: Επιπτώσεις και στην Ελλάδα από το παγκόσμιο σοκ των δασμών Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: [368740] 9ο ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΩΝ ΔΕΛΦΩΝ / 3η ΗΜΕΡΑ ΕΡΓΑΣΙΩΝ // ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ ΑΡΧΕΙΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΑΠΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΑΡΟΥΚΑΣ/EUROKINISSI)

O κεντρικός τραπεζίτης περιμένει ανάπτυξη 2,3% για το 2025

Έμμεσες αλλά σοβαρές επιπτώσεις από ενδεχόμενη επιδείνωση του διεθνούς εμπορικού περιβάλλοντος, εξαιτίας των δασμών από τις Ηνωμένες Πολιτείες, «βλέπει» ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Τράπεζας της Ελλάδος, υπογράμμισε ότι, παρότι η Ελλάδα δεν έχει άμεση μεγάλη εξάρτηση από τις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, δεν παύει να είναι εκτεθειμένη στις έμμεσες συνέπειες.

Όπως εξήγησε, μια γενικευμένη επιβάρυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να μειώσει τη συνολική ζήτηση – και αυτή η πτώση θα αγγίξει τελικά και τη χώρα μας.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασε για την Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία χαρακτήρισε «ιδιαιτέρως ευάλωτη» σε παγκόσμιες αναταράξεις. «Οι έμμεσες αντιδράσεις από την ανατροπή των σταθερών σε παγκόσμιο επίπεδο λειτουργούν πολλαπλασιαστικά και για την Ευρώπη», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η παρέμβαση του διοικητή έρχεται σε μια περίοδο όπου εντείνεται η συζήτηση διεθνώς για τις επιπτώσεις του προστατευτισμού στο παγκόσμιο εμπόριο και την εύθραυστη ισορροπία της οικονομίας.

O κεντρικός τραπεζίτης περιμένει ανάπτυξη 2,3% για το 2025, ενώ σημείωσε ότι η πιθανή αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να καθυστερήσει την ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πηγή: pagenews.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments